1.11.2019. 11:39:00   
Daleko od bombi Somalci se opuštaju u plutajućem restoranu

Stanovnici Mogadiša na plaži Lido na Indijskom oceanu

 

U blizini, na netaknutoj bijeloj obali plaže Lido, djeca se motaju u potrazi za nogometom, dok se domaći šeću ili zaranjaju u plićaku zloglasnog dijela oceana punim morskim psima. U gradu koji je pogođen redovitim bombaškim napadima islamističke skupine Al-Shabaab, stanovnici koji traže slobodno vrijeme odlaze na plažu koja je doživjela procvat izgradnjom restorana, zbog čega su neki vlasnici tvrtki postali kreativni.

 

Dvokatni brod

U siječnju ove godine Abdulkadir Mohamed Ibrahim, 48-godišnji somalijski poduzetnik koji se vratio u domovinu iz Italije, sagradio je i opremio dvokatni brod s plišanim stolicama i stolovima na kojima može uživati ​​u svježim plodovima mora, svježem povjetarcu i osjećaju sgurnosti.

Ibrahim je prethodno pokušao pokrenuti nekoliko tvrtki u Mogadišu, poput putničke agencije, koji su na kraju bili neuspješni, prije nego što je došao na ideju za restoran "La Lanterna".

"Kada sam u razvijenim državama vidio plutajuće brodove-restorane kako prevoze turiste, došao sam na ideju da otvorim plutajući restoran u Mogadišu", rekao je Abdulkadir Mohamed Ibrahim. Kako brod nema prostora za kuhinju, gosti je mogu naručiti dva dana prije kako bi smo je pripremili na kopnu i donijeli na brod. No, na brodu su ipak hladnjaci za hladna pića. Iako je malo skučeno, gosti rado dolaze, a ponekad uživaju i u dugoj vožnji bistrim tirkiznim morem kad je mirno.

"Brod sam izgradio uz pomoć prijatelja i trenutno može prihvatiti 40 ljudi, ali planiram proširiti kapacitet na 50", rekao je Ibrahim i dodao: "More je noću tamno i na plaži Lido, osim našeg, nema čamaca, zato sam ga na talijanskom jeziku nazvao Fenjer."

Izgrađeno je nekoliko restorana na plaži Lido nakon što su 2011. godine mirovne snage Afričke unije u suradnji s vladinom vojskom izbacile Al-Shabaab iz opustošenog glavnog grada Somalije. Povećana sigurnost također je pridonijela povratku izbjeglih Somalijaca, a koji su državu napustili nakon svrgavanja vojnog režima predsjednika Siada Barrea 1991. godine koji je doveo do desetljeća kaosa i građanskog rata.

Plaža - rijedak javni prostor u gradu, postala je omiljeno mjesto i zbog toga je postala meta Al-Shabaaba povezanog s Al-Kaidom, koja nastavlja redovite napade na grad, a 2013. i 2016. godine obavila je smrtonosne napade na restorane na obali sa bombašima samoubojicama, granatama i topnicima.

"Sigurnost gostiju nam je glavna briga. Goste temeljito pretražimo prije ukrcavanja na brod. Nije lako osigurati sigurnost budući da na plažu imaju pristup", rekao je Ibrahim. "Započeli smo ovaj posao i nadam se da će nas i drugi slijediti. Ljudi trebaju zabavu nakon radnih dana i stresa. Cilj nam je također privući ulagače i turiste."

Fadumo Ahmed Mohamud prvi je put u restoranu, a u posjeti je domovini iz Velike Britanije. Izjavila je: "Ovo je mjesto vrlo lijepo, a u zemlji je relativno bolje. Danas smo bili na ručku na ovom brodu na našem prekrasnom oceanu. Ovo je nevjerojatno iskustvo kakvo nisam zamišljala na ovom mjestu", rekla je.

Radnik jedne nevladine organizacije Yusuf rekao je da najviše vikenda provodi na plaži Lido, često ruča u La Lanterni i kaže:  "To smanjuje stres čim se ukrcate. Ne bojim se eksplozija i bomba samoubojica, jer sam udaljen od velikih zgrada i uživate u oceanu"

 

Dobro je znati

Somalija možda nije na vrhu liste za turističke odlaske u nju, ali za neustrašivije turiste i pustolove ova je istočnoafrička država privlačna. Važno je pustolovinu ne brkati sa stvarnom opasnošću. Somalija je dom al-Shabaaba, skupine povezane s al-Qaidom, što putovanje zemljom čini posebno nepouzdanim za zapadnjake.

Ukoliko namjeravate posjetiti Somaliju, a državljanin ste Hrvatske, vizu ćete dobiti na granici za boravak do 30 dana.

Pripazite na ponašanje budući da su njihovi zakoni strogi, a mnogi lokalni sudovi djeluju po islamskom šerijatskom zakonu. Slučajno kršenje zakona moglo bi završiti boravkom u zatvoru ili protjerivanje.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr