3.11.2019. 14:26:00   
Kolač od đumbira

Važan i nezaobilazan začin azijske kuhinje je aromatično ljuti đumbir. Daje okus mnogim pikantnim, kao i mnogim slatkim jelima. Ovaj kolonijalni poklon iz Indije je u Europi našao svoje mjesto prije svega kao jedan od sastojaka keksa i kolača.

Azijska kuhinja se već od prije 3000 godina nametnula kao preteča upotrebe đumbira pri pripremi jela. Široko razgranat, izgleda kao rašireni rogovi losa ili grma trske, đumbir je također i na europskom prostoru poznat tisuću godina, ali sve veći značaj kao vrijedan začin ili kao sredstvo za iscjelivanje koju ima u azijskoj kuhinji, ovdje ipak još nije postigao.

 

Kolač od đumbira

1 kolač (10 komada, priprema otprilike 1 ¾ sata)

 

Potrebno:

180 g glatkog brašna

20 g škrobnog brašna (Gustin)

50 g ušećerenog đumbira

25 g mariniranog đumbira

5 jaja

180 g sirovog marcipana

200 g mekog maslaca

1 mali prstohvat soli

1 paketić vanilin-šećera

145 g smeđeg šećera

 

Priprema:

1. Pećnicu zagrijati na 160°C. Kalup za kolač ili kvadratasti oblik (sadržine približno 2 litre) premazati maslacem i posipati brašnom.

2. Brašno prosijati zajedno sa škrobnim brašnom. Ušećereni đumbir narezati na male kockice i pomiješati s brašnom. Marinirani đumbir istisnuti i na sitno nasjeckati. Jaja razdvojiti na žumanjke i bjelanjke.

3. Marcipan s maslacem, vanilin-šećerom, mariniranim đumbirom i trećinom šećera dobro kremasto umutiti. Postepeno dodavati žumanjke i masu pjenasto umutiti.

4. Bjelanjke istući s preostalim šećerom u kremasti snijeg. Mješavinu brašna umiješati u masu sa žumanjcima i na kraju dodati snijeg. Smjesu uliti u kalup za pečenje i peći ca. 75 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici (na srednjoj rešetki).

5. Kolač izvaditi iz pećnice, pustiti ga ca. 10 minuta odmarati, izvaditi ga iz kalupa preokretanjem i pustiti da se ohladi (otprilike 2 sata). Poslužiti posipano šećerom u prahu.

 

Hranjiva vrijednost po komadu

450 kcal / 1 292 kJ, 28 g masti, 43 g ugljikohidrata, 3,6 bjelančevina, 150 mg kolesterola

 

Knjižnica zdravlja

Đumbir je začin i biljka koja ima iscjeliteljska svojstva, njegov korijen sadrži eterična ulja i tvari ljutog okusa koje poboljšavaju rješavanje viška slinovne i želučane kiseline iz tijela i reguliraju probavu. Đumbir pomaže pri stanjima gubitka teka, mučnine, kinetoza (bolesti putovanja) ili stanja organizma koja ovise o vremenu (meteoropati).

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr