7.12.2019. 9:47:00   
Sjemenke bundeve i bučino ulje ozdravljuju

Iz očišćenih sjemenki uljane bundeve, posebne vrste bundeve koja se uzgaja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Sloveniji i dijelu austrijskih pokrajina Štajerska i Koruška, dobiva se smeđe-zeleno bučino ulje. Proizvodnja ovog vrijednog ulja je relativno skupa budući da je za litru čistog bučinog ulja potrebno oko 2,5 kilograma osušenih sjemenki od otprilike 25 bundeva. One su izvrsna zamjena za orahe – također i za pečenje. Preporučuje ih se jesti kao grickalice jer štite prostatu, uklanjaju mokraćne kamence i važan su izvor cinka.

 

Glavni sastojci:

Višestruko nezasićene masne kiseline, vitamini A, B, E, selen, cink.

 

Savjet:

Nekoliko bundevinih sjemenki posipanih preko jela daju okus i zdravlje. Ulje od bučinih sjemenki se ne bi smjelo prejako zagrijavati jer se u tom slučaju gubi velika količina okusa.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr