10.1.2020. 14:34:00   
Kuhanje ili je bolja sirova hrana?

Kuhana hrana jača zdravlje crijeva


Nedavno istraživanje na Sveučilištu u Kaliforniji u San Franciscu i međunarodno priznatom Sveučilištu Harvard sada je potvrdilo da kuhanje hrane ima veliki utjecaj na naš mikrobiom Inače, mikrobiom je zajednička riječ za sve mikroorganizme koji žive u i na tijelima svih živih bića, uključujući ljude. Rezultati istraživanja objavljeni su u engleskom časopisu "Nature Microbiology".

Prethodna istraživanja već su pokazala da na mnoge aspekte ljudskog zdravlja - od kronične upale do debljanja, snažno utječu mikrobi, također poznati kao mikrobiom. Rezultati ovog istraživanja jasno pokazuju da kuhanje hrane bitno mijenja mikrobiom miševa i ljudi. Ovo je važno za optimizaciju zdravlja mikroba i razumijevanje načina na koji je kuhanje utjecalo na razvoj našeg mikrobioma u tijeku razvoja.

 

Kuhanjem se mijenjaju bioaktivni spojevi

Trenutno istraživanje proučavalo je kako različite vrste prehrane utječu na mikrobiom. "Iznenadili smo se što nitko nije proučavao temeljno pitanje kako samo kuhanje mijenja sastav mikrobnih ekosustava u našim crijevima", rekao je autor studije profesor Peter Turnbaugh s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu u priopćenju za javnost. Istraživači su istraživali učinke kuhanja na mišjim mikrobiomima hranjenjem skupina životinja sirovim mesom, kuhanim mesom, sirovim slatkim krumpirom ili kuhanim slatkim krumpirom.

 

Promjene kuhanjem slatkog krumpira bile su značajne

Na iznenađenje istraživačke skupine, jedenje sirovog mesa u usporedbi s jedenjem kuhanog mesa nije imala vidljiv učinak na crijevne mikrobe životinja. Suprotno tome, sirovi i kuhani slatki krumpir promijenio je sastav mikrobioma životinja, obrasce djelovanja mikroba i biološki važne metabolite koje proizvode. Kako bi provjerili rezultate, istraživači su miševe hranili odabirom sirovog i kuhanog slatkog krumpira, krumpira, kukuruza, graška, mrkve i repa. Grupa je promatrane mikrobne promjene pripisala dvama ključnim čimbenicima. Kuhana hrana omogućuje domaćinu da upije više kalorija u tankom crijevu. Kao rezultat toga, manje mikrokalorija ostaje za mikrobe dalje u crijevima. Također, mnoga sirova hrana sadrži moćne antimikrobne spojeve za koje se čini da izravno štete pojedinim dobrim mikrobima, navode istraživači.

 

Uočeni su neočekivani učinci

Razlike nisu samo zbog promjenjivog metabolizma ugljikohidrata, već se mogu potaknuti i yvarima u biljkama. Istraživači su izvršili opsečnu analizu kemijskih promjena uzrokovanih kuhanjem u svakoj biljci. To je završilo popisom spojeva koji bi mogli objasniti kako prehrana utječe na mikrobiom životinja. Tim je u istraživanju otkrio da je sirova hrana rezultirala time da su miševi izgubili na težini. Dakle, oni su istraživali je li to zbog promjena u njihovim mikrobima. Izmijenjeni mikrobiomi presađeni su u druge miševe koji su uzimali redovitu prehranu. Kao rezultat, ove životinje su povećale masti. Ovaj naizgled neočekivani nalaz sada istražuje istraživačka skupina.

 

Ljudski mikrobiomi su se također značajno promijenili

Na kraju, kako bi shvatili mogu li se slične promjene mikrobioma pokrenuti kod ljudi, istraživačka skupina provela je pokus na maloj grupi sudionika. Oni su jeli usporedive jelovnike kuhane hrane ili sirove hrane. Dijeta je uzimana nasumičnim redoslijedom tri dana, a zatim su uzorci stolice ispitanika ispitani kako bi se analiziralo mikrobiom. Pokazalo se da su različiti oblici prehrane značajno izmijenili mikrobiom sudionika. 

__________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr