11.1.2020. 18:30:00   
Je li moj pas (mačka) pretežak?

Snimila: Blanka Jambrović

 

Je li vaš ljubimac pretežak? Kućni ljubimci imaju istu sklonost debljanju kao i ljudi. Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako u život vašeg ljubimca uključiti bolje zdravlje.

 

Je li moj ljubimac predebeo

Prvo stavite dlan s bočne strane rebra na koži i nježno pritisnite. Ako osjetite rebra svog ljubimca pri takvoj količini pritiska, on vjerojatno nije debeo.

Ako morate pritisnuti jače kako biste osjetili rebra, vaš ljubimac ima višak kilograma.

Najbolje ih je što prije riješiti viška kilograma budući da su psi i mačke s prekomjernom težinom skloni dobivanju šećerne bolesti, a što može dovesti do više zdravstvenih poteškoća, troškova za vlasnika i neugodnosti za kućnog ljubimca.

 

Prehrana

Ključno je postaviti strogu dijetu. Važna je vrsta hrane, kao i količina poslužene svakog dana. Poslužujte samo zadani iznos dnevno, ovisno o težini i vrsti vašeg ljubimca. Savjetujte se s veterinarom koji će vam reći kakvu hranu trebate kupovati i s koliko količinom kućnog ljubimca za sigurno mršavljenje trebate hraniti. Naime, premalo hrane također može prouzročiti komplikacije. A naučit ćete i kako, naon dijete, održavati idealnu težinu kućnog ljubimca.

Ako uvodite novu prehranu svom ljubimcu, učinite to postupno. Započnite miješanjem jednog dijela nove hrane s tri dijela stare hrane pri svakom obroku. Nakon nekoliko dana pomiješajte u jednakim količinama novu i staru hranu. Zatim pripremite obrok s tri dijela nove i jednim dijelom stare hrane.

Ostaci hrane s vašeg stola su zloglasni i debljaju. Budući da su dijetalni obroci pripremljeni da zadovolje sve potrebe, dodatni zalogaji s vašeg kuhinjskig stola nisu potrebni. No, ukoliko ste ljubimca naučili na redovitu poslasticu, prebacite ga na ukusnu, zdravu alternativu. Na primjer, mnogi psi vole hrskavo sirovo povrće poput mrkve, brokule i zelenog graha. A ako je probava problem, kockice leda su hrskave i mogu poslužiti kao poslastica.

 

Dodatno vježbanje je nužno

Sa psima započnite polako i krenite dalje bržim tempom ili većom udaljenošću kako bi mogao izgraditi izdržljivost. Uvijek mu osigurajte puno vode prije i poslije šetnje. Psi se ne mogu ohladiti znojenjem jer nemaju žlijezde, stoga je važno, posebno u vrućim danima, držati ih hidriranim. Idealna ruta za vas i vašeg šteneta je ona po kojoj možete hodati stazom ili pločnikom, a pas može hodati po travi. Različite pasmine pasa sklonije su aktivnostima. Manji psi su manje izdržljivi.

 

A mačke?

Za mačke je također važno malo vježbe. Starije mačke prirodno teže spavanju, što smanjuje količinu vremena za igru ​​i može dovesti do pretilosti. Ili, ako mlada mačka voli puno jesti, javljaju se isti simptomi - postaju letargičniji i ne vježbaju čime skupljaju dodatne kalorije. Pokušajte izdvojiti malo vremena za druženje s mačkom i postupno unesite više vremena za igru. Zainteresirajte je za igranje. Nađite neku igračku koja joj se posebno sviđa - kuglice, štapići s filcanim trakama na kraju, "štap za ribolov" s malo krpe na kraju ili igračke koje imaju kuglu koja se kotrlja u kružnoj stazi da mačka može misliti da je riječ o mišu.

Zapamtite, kada započinjete plan prehrane ili vježbanja, uvijek je dobro savjetovati se s veterinarom!

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr