13.1.2020. 10:10:00   
Hainan

Tko ovaj tropski otok u južnokineskom moru želi otkriti u njegovoj netaknutoj egzotici mora se požuriti. Naime, već je krenuo turistički boom.

Udahnuti. Premjestiti težinu na lijevu nogu. Izdahnuti. Lagano koraknuti prema naprijed. Udahnuti. Deset pari očiju usmjerava pogled u obzor. Sunce krvavocrveno izlazi iz mora. Prodavač bambusa hoda plažom raspoređujući svoj teret raspoređen u dvije košare. 

Oko male grupe turista koji se na livadi ispred hotela Oriental Garden Resort u Sanyi posvećuju u tajne tai chija, prastarog kineskog nauka o zdravom životu, okupilo se znatiželjno jato hotelskih namještenika i kineskih turista. Ne zato što bi tai chi pri izlasku sunca bio nešto posebno - u Kini se to jutarnje "boksanje sa sjenama” isto tako podrazumijeva kao i joggiranje negdje drugdje. Ali znatiželjni turisti koji vježbaju ovdje isto su tako rijetki kao što su rijetki i Kinezi kod mužnje krava na bilogorskim pašnjacima.

Naposljetku, život je u Sanyi, nekadašnjem ribarskom selu na jugu Hainana, stoljećima proticao mirno poput vježbi tai chija - sve dok prije dvadesetak godina otok nije proglašen najvećom oblasti posebnog gospodarstva u zemlji. Od tada je prema petogodišnjem planu zacrtan razvoj turizma i uzduž obale hoteli preko noći niču iz zemlje. Direktor hotela koji na reveru svog savršenog tamnoplavog odijela nosi zlatnu Maovu značku, a ispod košulje malog Buddhu od žada objašnjava plan: "Hainan će izrasti u Havaje južne Azije.”

I sve više se osjeća taj odmor a la SAD. Ipak, većina gostiju se uglavnom sastoje od predstavnika novog kineskog novčarskog plemstva i mobitelom oboružanih vikend turista iz Hong-Konga, Makaa i Tajvana koji se žele opustiti. Jelovnici su, gotovo bez iznimke, sastavljeni na kineskom, za zajutrak se poslužuje zeleni čaj, juha od riže i ljuto začinjeni prženi komadići mesa. I dok turisti uživaju u životu na plaži, znatiželjni mještani odmjereno šeću obalnom šrtnicom i pokušavaju, što je moguće neupadljivije, snimiti egzotične Europljane, kao i japanski turisti oboružani video kamerama koje srećemo na jednom izletu na slikoviti "kraj svijeta”, smješten jugozapadno od Sanye. kao i japanski turisti oboružani video kamerama koje srećemo na jednom izletu na slikoviti "kraj svijeta”, smješten jugozapadno od Sanye. 

 

Okrugle tvorbe stijena u Tian-Ya-Hai-Hiaou smatra se pojmom harmoničnog savršenstva, a njihova slika krasi kineske novčanice od dva yuana. Obližnji Historical Celebrity Center podsjeća na to da je Hainan u carsko doba služio kao otok za progonstvo. Čuveni pjesnik Su Shi, primjerice, prije nekih 900 godina ovdje je proveo nekoliko nesretnih godina. 

Oko turističkih centara cvjeta slobodno tržišno gospodarstvo: djeca u narodnim nošnjama dozvole snimanje za malo novaca, žene nude jednostavne biserne ogrlice, na kioscima se prodaje Coca Colu, kokosove orahe, razglednice i cigarete čije egzotično šarene kutije mame na sakupljanje.

 

U unutrašnjost otoka najbolje se može prodrijeti s dvojakom opremom: planom cesta, kako bi se vozaču pokazalo plan puta (povjerenje je dobro, međutim bolje je kada se plan zajedno čita, mada je to prilično mukotrpno zbog znakova koje se teško razlikuje), i drugo, sa slikovnim rječnikom, kako bi se mogle izreći barem one najosnovnije potrebe (te "point it” knjižice utoliko su praktične što predstavljaju i zdjele, štapiće i dvije vrste riže). Treskajući se po cestama u unutrašnjosti otoka, prolazimo pored zelenih plantaža čaja, kičasto šarenih "manjinskih sela”, neprobojnih, bujnih tropskih šuma i blještavih rižinih polja i konačno, na istočnoj obali otoka, dolazimo u ploveće ribarsko selo Lingshui: jedna kućica na jednoj splavi, k tome, poput malih vrtova ispred kuće, mrežama ograđeni ribnjaci. Tako proizvodi ostaju svježi za prodaju, a tko sjedne u restauraciju na kraju ovog vodenog grada može doslovce sam zagrabiti i ribu razrezanu na komadiće sam ispržiti u loncu začinjenog vrelog ulja koji se nalazi na stolu. Barem su u tom smislu Havaji još posve daleko.

 

Dobro je znati:

Dolazak i ulazak u Kinu: Hainan je otok na jugu Kine. Dolazak je preko Hong-Konga u glavni grad Haikou. 

Viza za Hainan za boravak do 30 dana nije potrebna za državljane 59 država:

6 država s američkog kontinenta: Argentina, Brazil, Čile, Kanada, Meksiko, SAD

2 države Oceanije: Australija, Novi Zeland

25 Schengenskih država: Austrija, Belgija, Češka Republika, Danska, Estonia, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Island, Italija, Latvija, Litva, Luxembourg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska

15 ostalih europskih država: Albanija, BiH, Bjelorusija, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Hrvatska, Irska, Monako, Rumunjska, Rusija, Srbija, Sjeverna Makedonija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina

11 azijskih država: Brunej, Filipini, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Kazahstan, Malezija, Singapur, Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar

Vrijeme za putovanje/klima: Najbolje vrijeme za putovanje je od listopada do travnja. Tropska morska klima s visokim temperaturama tijekom cijele godine. Najhladniji mjesec: veljača (23 ˚C prosječna temperatura), najtopliji mjesec: kolovoz (prosječno 30 ˚C).

Vremenska zona: SEV +6 sati

 

Ocjena: Egzotika ****

Romantika **

Plaže ***

Sport **

Noćni život *

Cijene **

 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr