20.1.2020. 11:04:00   
Teška zaraza u salonu za njegu noktiju: žena zaražena bakterijama mesožderima

U SAD-u se žena zarazila "mesoždernim" bakterijama. Morala je podvrći nekoliko operacija kako bi uklonila oštećene komade tkiva s jedne ruke. Žena je, po svemu sudeći, imala sreću pa joj nisu trebali odrezati ni prst ni ruku. Tvrdi da je zarazila infekciju u salonu za manikuru.

Jayne Sharp iz Knoxvillea, Tennessee, navodi da je umalo izgubila ruku nakon što je u obližnjem salonu za njegu noktiju zaražena bakterijom „mesožderkom". Na lokalnoj televizijskoj stanici izjavila je kako  je pretrpjela nekoliko operacija, na kojima su joj uklonili velike komade tkiva s jedne ruke, a uništene zbog zaraze. Prema njenim riječima, prije nekoliko mjeseci primijetila je simptome nakon što su joj u salonu tijekom manikure zarezale kožu na desnom palcu. Oticanje palca proširilo se na ruku.

Prema izvještaju Fox News, žena je u TV emisiji "WBIR-TV" rekla da je su joj, u obližnjem salonu za ljepote, ozlijedili kožu palca prilikom manikure. Palac je počeo oticati i postalo je toliko bolno da te noći noije mogla spavati.

Sutradan je otišla na u Summit Medical Group u Knoxvilleu kako bi bila ispitana zbog sumnje da je dobila gripu. Ustanovljeno je da je nema.

Međutim, jedan liječnik je primijetio neobično težak otok na palcu. Od nje je zatraženo da nadzire to mjesto, osobito ako se oteklina pogorša. Kad je gospođa Sharp nazvala da se oteklina proširila na desnu ruku i na njoj se stvorio crveni osip, rekli su joj da sljedećeg dana ode na hitnu pomoć.

"Mogla je izgubiti prst ili ruku da nije bila pravilno postavljena dijagnoza" - izjavio je dežurni liječnik Udit Chaudhuri, internist u medicinskoj grupi Summit. Pacijentica je u salonu ljepote zaražena opasnom bakterijskom infekcijom poznatu kao "nekrotizirajući fasciitis", a neki je nazivaju: "bolest koja jede meso”.

 

Bolest opasna po život

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), nekrotizirajući fasciitis je rijetka, ali ozbiljna bakterijska infekcija koja zahvaća tkivo ispod kože i okolne mišiće i organe (fasciju). Zarazna bolest često počinje nespecifičnim simptomima kao što su lokalna bol i groznica. Za nekoliko dana zahvaćena područja nabubre, a koža iznad infekcije postaje plavkasto-crvena, a zatim plavkasto-siva.

"To ponekad nazivaju i "bolest koja jede meso” iako bakterije koje je uzrokuju ne "jedu” meso već oslobađaju otrove koji oštećuju obližnje tkivo", pišu stručnjaci NHS-a. "Nekrotizirajući fasciitis može biti relativno mala povreda, kao što je mali rez, ali se vrlo brzo pogoršava i može biti opasan po život ako ga se ne otkrije i liječi pravovremeno", nastavlja NHS.

 

Dijabetičari u u posebnom opasnom položaju

Pacijentica iz Knoxvillea bila je u posebno opasnom položaju: "Teški je dijabetičar, što je čini ranjivijom" – rekao je dr. Chaudhuri. Pacijentica je prilikom gostovanja na TV stanici irekla da joj se nakon operacije polako vratio osjećaj u desnoj ruci, ali još uvijek ima problema s pokretima. "Moj se život potpuno promijenio otkako mi se to dogodilo" - rekla je.

Vlasnik salona za njegu noktiju rekao je WBIR-TV-u da je ta tvrtka nekoliko dana prošla državnu inspekciju nakon Sharpove objave da je zaražena bakterijama "mesožderima”, a da alati, odnosno pribor za rad, čiste u skladu sa zakonom. 

____________________ 

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr