21.1.2020. 13:34:00   
Nesigurne države za putovanja

Egipat (snimila: Ines Ljubetić Fišer)


Upozorenja o putovanju obično se objavljuje samo ako postoji opća opasnost po život. Putnici koji putuju u područje s upozorenjem za putovanje moraju biti svjesni mogućih posljedica, posebno da se može dogoditi da im ne mogu pomoći veleposlanstvo ili konzulat, ili čak ne mogu ostvariti pravo korištenja uplaćenog putnog zdravstvenog osiguranja! 

Dogodi li se neki teroristički napad u nekoj državi Europske unije puno se piše i paničari u medijima, ali od putovanja u tu zemlju odustane malo turista od kojih su većina onih koji su namjeravali doći u vlastitoj organizaciji putovanja. Oni koji su uplatili putovanje u putničkoj agenciji obično ne odustaju. Takvi napadi u Europi nisu nimalo novi. Treba se sjetiti nekadašnjih stalnih napada ETA-e u Španjolskj i IRA-e u Ujedinjenom Kraljevstvu Velika Britanija! A turisti su dolazili, a da nitko nije govorio kako je odlazak u te države opasan po život!

 

Dvostruka mjerila

Kada u nekoj afričkoj državi teroristi (a što su drugo u Europi bile ETA i IRA, ali i neke druge organizacije?), otmu nekog turistu ili postave eksplozivnu napravu sva moguća ministarstva vanjskh poslova objave da je odlazak u nju opasan ili treba čak izbjegavati putovanje! A kao dokaz napisat će da je 2012. godine ubijen ili otet neki turist, vjerojatno u nekoj zabiti.

 

Opreza nikada dosta

Stoga takva upozorenja, često nastala iz neznanja činovnika koji uglavnom nikamo nisu putovali i koji većinu informacija saznaju iz novina i televizijskih vijesti, ili koriste podatke drugih država, nisu uvijek vjerodostojna. U hrvatskom slučaju, osim navedenog, oslanjaju se i na mišljenje veleposlanika nadležnog za državu udaljenu tisućama kilometara od one u kojoj sjedi, a da je najvjerojatnije nikada nije posjetio. 

Stoga sam se prihvatio provjeravanja podataka i iznošenja vlastitog iskustva zahvaljujući putovanjima i u te tzv. nesigurne države. Naravno, postoje one vrlo nesigurne u koje ni ja ne bih otputovao, a i nemoguće je dobiti vizu. 

Naravno, pridržavat ćete se svih uobičajenih sigurnosnih upozorenja. Više o njima pročitajte na: https://www.turistplus.hr/hr/sigurnost_i_dokumenti_na_putovanju/3042/

 

Zašto ovaj popis?

Kada sam prvi puta putovao u Nairobi, glavni grad Kenije, čitao sam kako je visoki kriminal u tom gradu i kako je opasan za turiste. A ja sam sletio baš na dan izbora nakon kojih se očekivalo proteste. Protesta nije bilo, a ja sam bezopasno danonoćno šetao ulicama grada, otišao u slam i vozio se matatuima (kombiji za prijevoz putnika) i sve to – kao jedini bijelac na cesti u pet dana boravka! Vjerujte, niti jednog bijelca nisa sreo na ulicama! 

Više o tom doživljaju na: https://www.turistplus.hr/hr/nairobi__grad_u_kojem_sam_se_osjecao_sigurno/5126/

Ništa bolje mi naši ljudi, koji žive u Bocvani, nisu govorili o toj državi. Je li mi bilo tamo loše ili me netko grdo pogledao ili opljačkao? Nije.

Niti u južnom dijelu Chicaga (SAD), niti u Acapulcu (Meksiko) za koji govore da je gotovo sjedište narkomafije, ali ni u azijskim državama.

Neka vam ovaj popis bude osnova za razmišljanje!  

 

Koju državu izabrati

Budući da uskoro kreće sezona putovanja i traženje jeftinijih zrakoplovnih karata, a želimo putovati i u neobična odredišta, ipak treba pripaziti koju ćete državu izabrati. 

Kako biste se na njima ugodnije i sigurnije osjećali popis nesigurnih država za putovanja podijelio sam u dvije grupe. Prva grupa su države u koje nije preporučeno otputovati zbog sveopće nesigurnosti, a u drugu su svrstane države u kojima postoje nesigurna područja. Ipak, ne zanemarujte daljnje informacije o sigurnosti na web stranicama dotične države, informirajte se kod njihovog diplomatskog predstavništva ili pogledajte što o sigurnosti piše na stranicama ministarstava vanjskih poslova najmanje europske tri države budući da podaci mogu biti različiti. Podaci hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova nisu redovito ažurirani i ne preporučam ih, a nama nikada nisu odgovorili niti na jedan upit!

(Više o tome na: https://www.turistplus.hr/hr/nerad_i_nepostivanje_novinara_i_gradana_u_ministarstvu_vanjskih_poslova_i_europskih_integracija/5389/56)

 

Napisao: Željko Marušić

 

Mnogi će biti iznenađeni pojavom imena pojedinih, turistima vrlo omiljenih, država poput Egipta, Filipina, Kenije, Libanona, Maroka. Naravno, tu se upozorenje odnosi samo na određene regije i slobodno se može otići na turističko putovanje kod tamošnjih divnih i gostoljubivih domaćina!

 

Upozorenje

Ovi su podaci sastavljeni temeljem objavljenih upozorenja i podataka nekoliko europskih država, te vlastitog iskustva u pojedinim državama. Odnosi se na stanje u trenutku pisanja, 12. prosinca 2019. godine, i ne snosim odgovornost za moguće greške. Isto tako se ispričavam navedenim državama ukoliko nam se potkrala kakva greška unatoč činjenici da podupirem mir i turistička putovanja.

 

Sveopća nesigurnost 

Afganistan

Diljem zemlje postoji opasnost od sukoba, raketnih napada, mina, terorističkih i pljačkaških napada, uključujući otmice, silovanja i oružane pljačke.

Svim putnicima koji putuju u Afganistan unatoč upozorenju da ne putuju u tu državu, savjetuje se da to unaprijed prijave u najbliže nadležno veleposlanstvo (hrvatsko je u Ankari, Turska, ili u veleposlanstvo neke druge države članice Europske unije).

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Kabul, između ostalih, održavaju: Air Arabia, Ariana Afgan Airlines, Emirates, FlyDubai, Kam Air, Mahan Air, SpiceJet, Silk Way Airlines i Turkish Airlines.

 

Irak

Upozorenje o opasnosti putovanja za Irak odnosi se na cijelo područje države, ali postoje i dosta sigurna područja poput Autonomne zajednice Kurdistan-Irak, posebno u gradu Erbilu.

U slučaju nevolje hrvatski državljani mogu potražiti pomoć u Veleposlanstvu RH u Bagdadu. 

Nakon ulaska u Republiku Irak obavezno je u roku od deset dana testirati se na AIDS, od čega su izuzeta djeca ispod 14 godina, žene preko 50 godina i muškarci preko 60 godina, te nositelji diplomatskih putovnica.

Redovne zrakoplovne linije za Bagdad, između ostalih, održavaju: Atlas Global, Caspian Airlines, EgyptAir, Fly Baghdad, Iraqi Airways, Pegasus Airlines, Royal Jordanian, Silk Way Airlines, Turkish Airlines, UR Airlines.

Redovne zrakoplovne linije za Erbil, između ostalih, održavaju: Iraqi Airways, MEA, Pegasus Airlines, Royal Jordanian, Saudia i Turkish Airlines, Qatar Airways.

 

Jemen

Zbog neprestanih borbenih i zračnih napada i općenito nepredvidive sigurnosne situacije, ne preporuča se putovanje u Jemen. Nadležno veleposlanstvo RH nalazi se u Kairu koje biste obavezno trebali obavijesti o namjeri putovanja u tu državu.

Niti jedna zrakoplovna tvrtka ne leti za Jemen.

 

Južni Sudan

U Južnom Sudanu ne postoji diplomatsko predstavništvo RH kao i nadležno diplomatsko predstavništvo u nekoj drugoj državi. Time su hrvatski državljani potpuno nezaštićeni.

Stanje u Južnom Sudanu je politički i pravno nestabilno. Oružani sukobi su u gotovo svakoj pokrajinii, posebno na području Jonglei, Gornji Nil, Bentiu i Wau. Borbe između vladinih snaga i oporbe u koje su bile uključene brojne milicije dovele su do tri milijuna raseljenih osoba. Neprekidne borbe i odnosi vlasti doveli su do neuspjeha nekoliko žetvi i jednog od najgorih stradanja na svijetu. Tisuće Južnih Sudanaca i dalje svakodnevno bježe u susjedne države Ugandu i Etiopiju.

Zbog velike gladi i nasilnih zločina nesigurnost je svugdje u zemlji, uključujući i u glavni grad Jubu.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Jubu održavaju: Astral Aviation, Ethiopian Airlines, Fly540, FlyDubai, Jet Time, UTair-Express, Ethiopian Airlines i Rwandair.

 

Libija

Zbog sveopće nesigurnosti ne preporuča se putovanje u Libiju iako postoje stalne zrakoplovne veze iz pojedinih država.

U Libiji Veleposlanstvo RH ne radi pa time nije osigurana diplomatska pomoć putnicima u nevolji.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Tripoli održavaju: Afriqiyah Airways, Buraq Air Lybian Airlinies i Libyan Wings.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Bengazi jedino održavaju: Afriqiyah Airways i Libyan Airlines.

 

Mali

U cijeloj regiji Sahel povećana je prijetnja terorističkim napadima i otmicama, posebice na sjeveru gdje odvijaju vojne operacije i borbe. I glavni grad Bamako je često meta napada. 

Nadležno veleposlanstvo RH za Mali je u Alžiru i preporuča se prijaviti svoj odlazak u Mali.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Bamako održavaju: Binter Canarias, Mauritania Airlines International, Royal Air Maroc, Tunis Air, Turkish Airlines.

 

Mauritanija

Nesigurna situacija na sjeveru Malija utječe i na Mauritaniju. Pored toga, postoji opasnost otmice od strane terorističkih skupina. Tamošnja vlada se brine za sigurnost organiziranom gustom mrežom kontrolnih točaka na glavnim cestama i ulazima u grad. Vožnju noću treba izbjegavati.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Nouakchott održavaju: Air Algerie, Air France, Mauritania Airlines International i Royal Air Maroc.

 

Niger

Posljednjih godina bilo je više napada i pokušaja otmica stranaca. Sigurnost trenutno nije zajamčena u svim dijelovima zemlje posebno u regiji Agadez. Ako zaista trebate putovati u Niger savjetujemo da se savjetujete s Veleposlanstvom RH u Parizu (Francuska) vezano uz plan putovanja i ostanete u dodiru s njima tijekom putovanja. 

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Niamey održavaju: Afriqiyah Airways, Air Algerie, Air Burkina, Air Cote d'Ivoire, Air France, ASKY, Ethiopian Airlines, Royal Air Maroc i Turkish Airlines.

 

Somalija

Iako su se Somalija i Somaliland (Hargeisa) otvorile za turiste, ipak bi trebalo promisliti hoćete li tamo samostalno otputovati. Moja je preporuka da putujete organizirano u aranžmanu putničke agencije Uuglavnom preko Etiopije) budući da je, ipak, riječ o lijepoj državi.

Situacija u Somaliji, uključujući područje Velikog Mogadishua, je nesigurna. U cijeloj zemlji postoji opasnost od neeksplodiranih mina i bombi. Vrlo je visoka stopa kriminala!

Kako je najbliže nadležno hrvatsko veleposlanstvo u Kairu (Egipat) u hitnim slučajevima nije moguće pružiti konzularnu pomoć u Somaliji. Moguća je tek nakon napuštanja države.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Mogadišu održavaju: African Express Airways, Astral Aviation, Ethiopian Airlines, Flexflight, Kenya Airways, Taquan Air, Turkish Airlines i UTair-Express.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za glavni grad Somalilanda – Hargeisa, održavaju: Ethiopian Airlines, Flexflight, FlyDubai i Taquan Air.

 

Sudan

Izvanredno stanje vrijedi u cijeloj zemlji, a stanje u toj državi je prilično zbunjujuće. Ipak ima i turista, a najbolje je unajmiti tjelohranitelja koji će vam istovremeno biti turistički vodič.

U glavnom gradu Kartumu postoji konzularno predstavništvo RH. 

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Kartum održavaju: Air Arabia, EgyptAir, Emirates, FlyDubai, flynas, Gulf Air, Jet Time, Kenya Airways, SalamAir, Saudia, Tarco Air i Turkish Airlines.

 

Sirija

Sirija je država u kojoj su ratni sukobi, a borbe se i dalje vode u pojedinim dijelovima zemlje. 

Diljem zemlje postavljene su brojne kontrolne točke. Glavni grad Damask je prilično siguran.

Hrvatski državljani se u slučaju nevolje mogu obratiti hrvatskom veleposlanstvu u Kairu (Egipat).

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Damask održavaju: Cham Wings Airlines, Fly Baghdad i Syrian Air.

 

Srednjoafrička Republika

U cijeloj Srednjoafričkoj Republici, kao i u glavnog gradu Bangui, mogući su napadi naoružanih grupa na glavnim i sporednim cestama. Redoviti su i napadi raznih pobunjeničkih skupina na državne i međunarodne institucije, kao i nasilni napadi na civilno stanovništvo u seoskim krajevima.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Bangui održavaju: ASKY, Allied Air, Kenya Airways i Royal Air Maroc.

 

Djelomična nesigurnost na putovanju

Egipat

Djelomična upozorenja o putovanju primjenjuju se na područja sjevernog Sinaja i Sahare na granicama s Libijom i Sudanom. Treba pripaziti na područje izvan lanca Oasis u pustinji zapadno od Ain Della i južno od puta Bahariya-Siwa, kao i na područje zapadno od Siwe (veliko pješčano more), te u unutrašnjosti južnog Sinaja zbog opasnosti od napada kriminalaca ili terorista. Primorska odmarališta su potpuno sigurna.

Putnicima koji putuju u Egipat savjetuje se da putuju u organizaciji putničkih agencija, da ne napuštaju turističke zone i slijede savjete hotela i organizatora putovanja. Poseban oprez vrijedi za žene koje putuju same.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Kairo i popularna održava vrlo veliki broj zrakoplovnih tvrtki.

 

Alžir

Ne preporuča se putovanja u pogranična područja s Libijom, Nigerom, Malijem, Mauritanijom, Tunisom i Marokom, kao i ostalim saharskim područjima, ali i seoskim područjim u planinskim regijama (posebno Kabylei).

Iz upozorenja o opasnostima na putovanju isključeni su samo gradovi Alžir, Annaba, Konstantin, Tlemcen i Oran.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za glavni grad Alžir održavaju: Air Algerie, Air France, EgyptAir, Alitalia, British Airways, Emirates, Iberia, Lufthansa, Nouvelair Tunisie, Saudi Arabian Airlines, Swiftair, Tassili Airlines Tunisair, Turkish Airlines i Vueling.

 

Etiopija

Poseban oprez potreban je za putovanja u regije uz somalsku granicu zbog borbi pobunjeničkih grupa i opasnosti od mina i Gambellu zbog plemenskih sukoba, ali i opasnosti od mina. Valja izbjegavati putovanja u pogranična područja sa Sudanom, Južnim Sudanom i Kenijom Ne preporučuje se samostalno putovanje bez zaštitara u pustinju Danakil i sjevernu regiju Afar. 

Izvan Adis Abebe putujte u društvu, a u nacionalnim parkovima angažirajte samo ovlaštene vodiče i čuvare. U Adis Abebi, u okrugu Bole, razvijen je ulični kriminal. Nosite sobom kpiju putovnice, a pljačkama se ne odupirite. Ne vozite noću.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Adis Abebu održavaju: EgyptAir, Emirates, Ethiopian Airlines, Flexflight Gulf, Kenya Airways, Saudia, Taquan Air i Turkish Airlines.

 

Bangladeš

Ne preporuča se opušteno turističko putovanje Bangladešom. Prije putovanja treba dobro provjeriti u koje dijelove se putuje i tamošnje sigurnosno stanje. Teško je reći kako treba izbjegvati gužve budući da su posvuda, ali bi trebalo imati na umu opasnost tijekom molitvi petkom između 13 sati i zalaska sunca, posebno u središtu glavnog grada Dhake.

Područje brda Chittagong, posebno u okruzima Rangamati, Khagrachari i Bandarban, razvijen je kriminal. Putovanja noću valja izbjegavati.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Dhaku održavaju: Air Arabia, Air India, AirAsia, Batik Air Malaysia, Biman Bangladesh Airlines, Bismillah Airlines, Cathay Pacific, China Eastern Airlines, China Southern Airlines, Emirates, Gulf Air, IndiGo, Kuwait Airways, Malaysia Airlines, Novoair, Regent Airways, SalamAir, Saudia, Singapore Airlines, SpiceJet, SriLankan Airlines, Thai Airways, Turkish Airlines, US-Bangla Airlines i Qatar Airways.

 

Čad

Općenito, diljem države postoji opasnost da turist bude žrtva pljačke. U svim bivšim područjima borbe postoji i opasnost od neeksplodiranih ubojnih sredstava i minskih polja.

Od kolovoza 2019. godine u regijama Quaddaï i Sila u istočnom Čadu na granici sa Sudanom i u regiji Tibesti na sjeveru zemlje proglašeno je vanredno stanje. Granični prijelazi prema Libiji, Sudanu i Srednjoafričkoj Republici zatvoreni su u tim regijama.

Ne preporučuje se putovanja u N'Djamenu zbog velike opasnosti od napada. Konzularnu pomoć moguće je dobiti u ograničenom obliku.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za N’Djamenu održavaju: Air Cote d’Ivore, Air France, ASKY, EgyptAir, Ethiopian Airlines, Royal Air Maroc, i Turkish Airlines.

 

Filipini

Treba pripaziti kod putovanja na otok Mindanao i arhipelag Sulu (između Mindanaoa i Malezije), kao kod jedrenja i ronjenja u Južnom Sulu moru. U tim područjima aktivne su terorističke skupine. U 2019. godini došlo je do napada na katoličku katedralu u Jolu u provinciji Sulu i na džamiju u gradu Zamboanga s brojnim mrtvim i teško ranjenim.

Zbog opasnosti od terorističkih napada i otmice stranaca, ne preporučuje se putovanje na Središnji Filipini (Visayas), posebno u područja oko otoka Bohol i južno od otoka Cebu.

Jedrilice i ronilački brodovi meta su terorističkih skupina, a i u obalnim područjima otoka Palawan dolazi do napada.

Na turistička putovanja kopnom idite u skupinama i s provjerenim organizatorima putovanja. Izbjegavajte kretanje i boravak u vidno osiromašenim i zanemarenim četvrtima, također u glavnom gradu Manili. Noću se krećite samo u skupinama.

Ne prihvaćajte hranu i piće od nepoznatih stanovnika budući da u njima mogu biti tvari koje mogu dovesti do zbunjenosti, pospanosti ili čak gubitka svijesti. Pazite na taksiste, vozače tuk tukova i slično koji vas pozivaju u svoj dom ili ponude kartanje ili kocku za novac!

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Manilu održava niz zrakoplovnih tvrtki kao i za ostala turistička odredišta na Filipinima.

 

Kamerun

Kamerun je djelomično nesigurna država za turistička putovanja zbog prijetnji napada organizacije Boko Haram u pograničnom području uz Srednjoafričku Republiku i Čad. I na pograničnom području uz Somaliju potreban je dodatni oprez. Opasnost pljački i otmice stranaca je moguć. Oko poluotoka Bakassi postoje također sigurnosne poteškoće.

Noćnu vožnju i pješačenje noću treba izbjegavati, vrata automobila trebaju biti zaključana za vrijeme vožnje, a najbolje je voziti u koloni izvan naseljenih mjesta.

Zbog uličnog kriminala u velikim gradovima nosite samo malo novaca. Odmah po dolasku u najbližoj policijskoj stanici ovjerite kopije putovnice i vize. Treba ih uvijek nositi sa sobom. Priznaje ih se kao valjani dokument.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Yaoundé održavaju: Air Cote d'Ivoire, ASKY, Camair-Co, Brussels Airlines, Ethiopian Airlines, Kenya Airways, Royal Air Maroc, i Turkish Airlines

 

Kenija

Iako je Nairobi u medijima na visokom mjestu zbog kriminala, središte grada je prilično sigurno iako je u siječnju 2019. godine, nažalost, u napadu somalijske terorističke organizacije Al-Shabaa ubijeno najmanje 21 osobe. U posjet slamovima Kibera, Mathare, Dandora, Korogocho i druge, treba ići organizirano, a četvrti Eastleigh i Pangani valja izbjegavati. 

Obalno područje je sigurno za turiste, ali se treba držati uobičajenih mjera opreza što znači i nošenje malo gotovine.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Nairobi održavaju: Air Arabia, Astral Aviationm British Airways, Coastal Aviation, Emirates, Ethiopian Airways, Fly540, Jambojet, Kenya Airways, KLM, Martinair Holland, Precission Air, Qatar Airways, RwandAir, Saudia, South African Airways, Swiss, Turkish Airlines i UTair-Express, 

 

Kongo - Demokratska Republika

Demokratska Republika Kongo nije turističko odredište, čak ni za pustolovna putovanja!

Na područjima pokrajina Sjeverni Kivu, Južni Kivu, Orijental, Ituri, Haut-Uele, Tanganyika, Haut-Lomani, Kasai i Maniema česti su sukobi između brojnih pobunjeničkih skupina i vojske kao i Misije Ujedinjenih naroda (MONUSCO).

I u glavnom gradu uvijek postoje ozbiljni sukobi između oporbe i snaga sigurnosti. Policija je često nemoćna pomoći poslovnim putnicima i turistima.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Niamey održavaju: Afriqiyah Airways, Air Algerie, Air Burkina, Air Cote d'Ivoire, Air France, Afriqiyah Airways, ASKY, Ethiopian Airlines, Turkish Airlines.

 

Libanon

Prilikom boravka u Libanonu treba izbjegavati pogranično područje sa Sirijom, ravnicu Bekaa sjeverno od Baalbeka, te palestinske kampove. No, sigurna je država za turistička putovanja.

Posjete povijesnim hramovima u Baalbeku treba obavljati samo uz organizirane grupne ture.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Beirut održavaju: Aegean Airlines, Air Algerie, Air Arabia, Air France, Air Serbia, Alitalia, Cham Wings Airlines, British Airways, Egyptair, Emirates, Ethiopian Airlines, Etihad Airways, flynas, Gulf Air, Iraqi Airways, Iran Air, Lufthansa, Mahan Air, MEA, Pegasus Airlines, Royal Air Maroc, Royal Jordanian, Ryanair, FlyDubai, Transavia, Transavia France, Tri-MG Intra Asia Airlines, Kuwait Airways, Saudia, Turkish Airlines, UR Airlines, Qatar Airways.

 

Maroko

Valja pripaziti kod putovanja u unutrašnjost međunarodno spornog područja Zapadne Sahare i udaljenih saharskih zona južnog Maroka, te na granici s Alžirom.

Ne preporučam napuštanje glavne ceste Laayoune - Dakhla - mauritanijska granica budući da je pogranični dio uz Mauritaniju uglavnom miniran. Jedini otvoreni granični prijelaz prema Mauritaniji: Guerguarat / Nouadhibou vodi preko pješčane staze kroz minirano područje. Nikako je ne napuštajte.

Uobičajene mjesta za turistički obilazak (kraljevski gradovi, atlantska i sredozemna obala, dolina Dadès, dolina Drâa, Ait Ben Haddou, Ouarzazate, Zagora s Mhamidom, Erfoud s Merzougom) su sigurna, ali ih je najbolje obilaziti u organizaciji putničkih agencija. Poseban oprez vrijedi za žene koje putuju same. 

Radi sigurnosti, postavljen je video nadzor u zračnim lukama, željezničkim stanicama, povijesnim medinama. Sobom nosite fotokopiju putovnice u boji, a dokumente imajte pohranjene u hotelskim sefovima.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Rabat održavaju: Air France, Royal Air Maroc, Ryanair, Etihad Airways, Transavia France, TUI fly Belgium, Qatar Airways.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Marakeš održavaju: Aegean Airlines, Air Arabia Maroc, Air France, Austrian Airlines, Binter Canarias, British Airways, Corendon Airlines, Edelweiss Air, Etihad Airways, Iberia, Lufthansa, Norwegian Air International, Swiss, TAP Air Portugal, Transavia France, TUI, TUI fly Belgium, Turkish Airlines, Vuelig, Wizz Air, Qatar Airways

 

Nigerija

Nigerija nije država za turistička putovanja, a kod poslovnih putovanja valja biti oprezan.  Zbog učestalih pljački upozorava se i na nesigurnost putovanja u deltu Nigera i obalna područja u priobalju i neke sjeverne države. Posebno se ovo upozorenje odnosi na sljedeće države: Abia, Akwa Ibom, Anambra, Bauchi, Bayelsa, Cross River, Delta, Ebonyi, Enugu, Imo, Jigawa, Kaduna, Kano, Katsina, Kogi, Nasarawa, visoravni, rijeke i Zamfara.

Stopa zločina je velika, kretanje po mraku treba izbjegavati, niti se preporuča putovati sam. Voziti se samo s domaćim pouzdanim ljudima, po mogućnosti u konvoju. Za putovanja u unutrašnjost preporučuje se korištenje usluga zaštitarskih tvrtki. plovidba obalnim morem nije preporučljiva.

Samostalno putovanje cestom Lagos-Abuja nikako ne preporučam. U Lagosu i na putu do zračne luke događaju se napadi pa za prijevoz koristite poznanike ili zaštitare. 

Glavni grad Abuja je također više puta bio meta napada. Mogući ciljevi napada u Abuji su hoteli, međunarodne organizacije, tržnice, trgovački centri i vjerske ustanove. 

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Abuju održavaju: Aero Contractors, Air France, Afrika World Airlines, Arik Air, ASKY, British Airways, Dana Air, Egypt Air, Emirates, Ethiopian Airlines, Lufthansa, Overland Airways, Rwanda Air i Turkish Airlines.

 

Pakistan

Djelomično opasnost za putovanja je na područjima Balukistan, Khyber Pakhtunkhwa (posebno za pogranična područja prema Afganistanu i Iranu i duž linije primirja s Indijom ("Linija kontrole", a posebno pakistanski dio Kašmira). Na tim područjima su učestali teroristički ili napadi kriminalaca i stalne borbe između sigurnosnih snaga i terorista. 

Poslovna putovanja u Islamabad, Karachi i Lahore obavljajte samo uz prethodni dogovor s pouzdanim lokalnim partnerima i uz potrebne sigurnosne mjere. Turistička putovanja obavljajte s nužnim oprezom!

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Islamabad održavaju: Air Blue, Air China, China Southern Airlines, Emirates, Etihad Airways, Flynas, Gulf Airlines, Kuwait Airways, Oman Airlines, Pakistan International Airlines, Saudia, Serena Airlines, Turkish Airlines i Qatar Airways.

 

Turska

Putovanje područjima manjim od 10 km od sirijske ili iračke granice izričito je opasno, posebno zbog oružanih sukoba u tim susjednim zemljama i mogućih posljedica na turskom području.

U pokrajinama Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak, Tunceli i Van, uvijek postoje oružani sukobi s brojnim poginulim žrtvama pa se ne preporuča piutovanje u to područje.

Terorističke napade se može očekivati ​​i u drugim dijelovima zemlje. 

U Istanbulu se preporučuje parkiranje automobila na čuvanom parkiralištu ili u garaži.

Preporučljivo je nositi malo novca i vrijednog nakita, kao i biti posebno oprezni u neizbježnim vožnjama po mraku. Oprez je potreban za žene koje putuju same.

Preporučuje se izbjegavati gužve, zaobići demonstracije velikih razmjera i slijediti upute snaga sigurnosti.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Istanbul održava niz zrakoplovnih tvrtki kao i za ostala turistička odredišta.

 

Ukrajina

Ulazak u područja koja nisu pod nadzorom Kijeva (dijelovi regije Donjeck i Luhansk i teritorij Autonomne Republike Krim i grad Sevastopol) osobama koje nisu ukrajinski državljani i ili bez odobrenja ukrajinskih vlasti Ukrajina smatra nezakonitim činom i kažnjava trogodišnjom zabranom putovanja u tu državu. Dozvole za turistička putovanja na područje Autonomne Republike Krim i grad Sevastopol u načelu ne izdaju.

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Kijev održava niz zrakoplovnih tvrtki kao i za ostala turistička odredišta.

 

Venezuela

Ne preporuča se putovanja u pogranična područja uz Kolumbiju i Brazil! 

Zbog nestabilnog političkog stanja, prosvjeda i nereda, povećane opasnosti od otmica i ostalih nasilnih zločina, kao i sve većeg nedostatka prehrambenih i medicinskih proizvoda, ne preporuča se putova nje u tu državu.

Izbjegavajte okupljanja ljudi, posebno političke događaje i prosvjede bilo koje vrste. 

U svim većim gradovima treba izbjegavati siromašna područja. Ne odupirite se, mogućoj pljački jer mnogi posjeduju vatreno oružje i olako ga koriste.

Na međunarodnoj zračnoj luci Caracas, u zgradama zračne luke mogu se dogoditi i pljačke u kojima su sudjelovale uniformirane osobe i taksisti. Preporučuje se upotreba službenih taksija koje se može rezervirati u zgradi zračne luke i koji će vas čekati neposredno ispred izlaza. Vožnje tijekom noći treba izbjegavati zbog opasnosti od pljačke.

Sobom nosite samo malo gotovine, preslike dokumenata, a originale pohranite na sigurnom mjestu. Naići ćete na navodne policajce u civilnoj odjeći. Mito nikada ne nudite!

I na omiljenom odmorišnom otoku Margarita redovite su oružane pljačke i ubojstva. Posebno je opasno središte Porlamara. 

Redovne međunarodne zrakoplovne linije za Caracas održavaju: Air Europa, Air France, Avior Airlines, Canviesa, Copa Airlines, Copa Airlines Colombiana, Iberia, Rutaca Airlines, Turkish Airlines, Venezolana i Vieques Air Link.

____________________________ 

Izjava o odricanju odgovornosti: 

Informacije pružene na ovoj stranici su kombinacija podataka iz različitih izvora, uključujući podatke raznih ministarstava vanjskih poslova, sustave rezervacija zrakoplovnih tvrtki i druge davatelje podataka trećih strana. Pruženi podaci nisu jamstvo da su u potpunosti točni, ali će biti povremeno ažurirani. 

Mogu se pojaviti promjene i pogreške. Zbog toga www.tursitplus.hr ne može biti odgovoran ni za točnost podataka, niti jamčiti ažuriranost u svakom trenutku. 

Neke od prikazanih zrakoplovnih tvrtki mogu obavljati samo čarterske ili neke druge tipove letova koji nisu dostupni za prijevoz putnika.

Objavljeno je stanje na dan 12. prosinca 2019. godine. Svaka promjena podataka bit će posebno naznačena!


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr