Savijača od sira i maka Sastojci: za vučeno tijesto 400 g mekog brašna 1 jaje 1/2 žličice soli 1 dl mlake vode 1 žlicu rastopljenog, mlakog maslaca Nadjev od sira: 500 g dobro ocijeđenog svježeg sira 2,5 dl gustog kiselog vrhnja 2 jaja 4 žlice ulja 4 žlice opranih grožđica 1 vanilin šećer 2-3 žličice šećera Nadjev od maka: 300 g sitno mljevenog maka 2,5 dl gustog kiselog vrhnja 1 jaje 4 žlice ulja šećer prema ukusu Postupak: Umijesite glatko, mekano tijesto. Oblikujte kruščić i odložite ga na pobrašnjenu krpu i pokrijte da ne dobije koru na površini. Tako na toplom neka počiva 30 minuta. Sir razdrobite. Vrhnje i žumanjke dobro razmutite. Bjelanjke istucite u tvrdi snijeg i lagano umiješajte u smjesu žumanjaka i vrhnja. Polovinu smjese izlijte na sir i lagano sve izmiješajte s vilicom. Na stolnjaku koji ste dobro posipali oštrim brašnom, razvaljajte tijesto u veliku ploču na centimetar debljine i odozgo ga tanko premažite tekućim maslacem. Rukama što tanje razvucite tijesto (na veličinu srednje velikog četvrtastog stola) i pazite da ne napravite rupe. Do polovice po dužini tijesta isipajte smjesu sira. Ostatak vrhnja s jajima pokapajte po siru i gornjoj polovini praznog tijesta, ali ne do ruba. Pokapajte sve s preostalom masnoćom i pošećerite po želji. Debeli rub tijesta odrežite tupim nožem ili ga otrgnite. Posipajte odozgo grožđice te pomoću stolnjaka savijte tijesto do zadnjeg debelog ruba kojeg potom odrežite. Sa što debljim, a ravnim rubom tanjura, savijaču narežite na dužinu kraće strane lima za pečenje (protvana) te ga, ne preblizu, složite u namašćeni protvan. Prije nego stavite peći savijaču premažite vrhnjem. Pecite na 230º C dok ne porumeni, a tada smanjite temperaturu na 200º C i pecite dok ne bude gotov. Režite kada se ohladi. Prije posluživanja možete je posuti šećerom. Napomena: Fotografija je simbolična
|