18.2.2020. 12:01:00   
Turska baklava

Turska baklava

 

Prosijte na dasci 1,5 kilogram mekog brašna i od njega umijesite tijesto s 15 do 20 jaja.

Glatko tijesto razdijelite u 40 do 50 malih hljepčića. Svaki hljepčić razvijte u tanak list. Pri tome si pomažite s brašnom nišeste koje se upotrebljava za razvijanje listova za baklavu.

Listovi trebaju biti tako tanko razvijeni da se kroz njih može „čitati". Listove pokrijte ubrusom da se ne presuše.

 

Zatim priredite nadjev: sameljite ½ kg očišćenih oraha i ½ kg badema (bajama). Izmiješajte samljevene orahe.

 

Ugrijte na štednjalu 30 dag masla. Namažite maslom tepsiju (po mogućnosti okruglu). Stavite u nju jedan list tijesta. Poprskajte ga maslom i poklopite drugim listom. Pokrijte nadjev s dva lista koje ste poprskali rastopljenim maslom. Zatim stavite opet red nadjeva, pa tijesto. Činite tako dok ne pokrijete listove i nadjev. Zadnji, gornji dio, treba biti tijesto.

 

Složenu baklavu izrežite nožem u četverokute ili trokute.

 

Svaki komad baklave zalijte veoma vrelim rastopljenim maslom. O pažljivom zalijevanju vrelim maslom ovisi koliko će se baklava dići.

 

Pecite je u dobro ugrijanoj pećnici ili – još bolje, odnesite je u pekaru peći u krušnoj peći.

U međuvremenu stavite u posudu 1,5 litru vode i 1 i ¼ kg šećera. Kuhajte tu tekućinu toliko dugo dok ne dobijete gusti sirup. Tada odstranite posudu sa štednjaka i ostavite da se ohladi.

 

Rumeno ispečenu baklavu ostavite da se malo ohladi, a tada je prelijte skuhanim šećerom u koji stavite šipku vanilije. Pri prelijevanju valja da baklava ne bude vrela, a ukuhani šećer hladan ili obratno. 

 

Pričekajte da baklava upije sav sok, a tada je izvadite iz tepsije.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr