Odresci od mljevenog mesa |
Odresci od mljevenog mesa (Obrok za četiri osobe) Potrebno: 45 dag mesa (najbolje 2/3 goveđeg i 1/3 svinjskog) 2 žemlje 1 crveni luk 1 velika žlica krušnih mrvica 1 velika žlica brašna sol papar peršin ili mažuran 1 jaje Priprema: U mljeveno meso ulijevati malo vode, sve dok se masa ne poveže. Dodati namočeno i iscijeđeno pecivo, jaje, isprženi luk, isjeckani peršin, brašno i začine, dobro izmiješati i učvrstiti krušnim mrvicama. Od te mase oblikovati okrugle plosne odreske i ispržiti u vrućem ulju s obje strane. Inačice: - s više začina: sjeckani orasi, tršlje (pistacija), ružičasti papar, posebne začinske biljke za bolji zalogaj: kuhana pšenica, heljda, proso, jednozrna riža - za manju čvrstoću: svježi kravlji sir, ribani sir, ovčji sir - za više vitamina: popareno (blanširano) povrće (gljive, tikvice, poriluk, lukovice …) Savjet Mljeveno meso je vrlo osjetljivo i zato ga se treba upotrijebiti istog dana kada je kupljeno. Ali ga se može sigurno zamrznuti. Za tu svrhu stavi ga se (u veličini obroka) u vrećice i lagano oblikuje u niske ploške čime se lakše odmrzava. Gotove mljevene odreske se isto tako može dobro zamrznuti što je dobro za mala kućanstva koja pripremom većeg broja obroka odjednom omogućuju brzo pripremanje hrane! Mljeveno meso od govedine primjenjuje se, na primjer, za tatarski biftek, a za mesne odreske najbolja je mješavina od govedine i svinjetine u omjeru 2:1. |