5.3.2020. 11:37:00   
Kako putovati sam

Nairobi: luna park, samoposluživanje, Vegeta

 

Roditelji su me već s pet godina starosti predali kondukteru u autobusu i poslali me baki u Maribor. To prvo samostalno putovanje mi se urezlo u sjećanje znog nesnosnog cigaretnog dima u autobusu.


Napisao i snimio: Željko Marušić


Prvo samostalno letenje zrakoplovom doživio sam s devet godina starosti kada su me roditelji predali domaćici zrakoplova u Zagrebu na letu za Tivat. Prvo samostalno putovanje i korištenje hotela ostvario sam sa 17 godina starosti kada sam u Opatiji prvi puta pratio Opatijski festival.

 

A onda su se zaredala putovanja na kojima sam bio sam

To putovanje sa 17 godina starosti bilo je neponovljivo i dobro zapamćeno iskustvo pa mogu suosjećati s ljudima koji sami kreni na neko daleko putovanje. Trebalo je kupiti željezničku kartu, a u Rijeci presjesti na međugradski autobus za Opatiju, prvi puta sam doći na recepciju i zatražiti sobu. A onda se kretati nepoznatom Opatijom! Predlažem da, iz mog iskustva, naučite kako krenuti na (pustolovno) putovanje sam.

 

Pridružite se grupi ili forumu na mreži

Kako biste izbjegli strah od putovanja na koje idete sami, potražite informacije. Najbolje su na forumima zbog rasprava oko objavljenih podataka, a najmanje preporučam blogove koje najčešće pišu putnici koji nemaju ili ne vole trošiti novac (backpackeri), a udobnost im je nevažna. Ono što pišu tzv. influenceri preskočite jer je uglavnom riječ o plaćenim neistinama. I Facebook je dobar način do dolaženja podataka i daje mogućnost da se pridružite osobama koje također putuju same. Sve to je dobro i radi planiranja putovanja.

Obavezno potražite objave (postove) o gradovima koje želite posjetiti kako biste unaprijed znali što i kada treba vidjeti, te koliko ćete vremena za to trebati.

Prije putovanja u neko posebno nepoznato odredište proširim glas među prijateljima i poznanicima sa zamolbom da mi kažu imaju li tamo nekoga poznatog. Srećom, događa se i da mi za vrijeme putovanja netko javi za osobu kojoj bih se mogao javiti za pomoć. Tako mi je, na mom putu iz Japana za Južnu Koreju, draga prijateljica Spomenka Saraga, filmska producentica i direktorica festivala Zagreb Tourfestivala, poslala poruku da se obavezno javim divnom Zagrepčanu Nikici Dorešiću u Seoulu. Rezultat su bili upoznavanje Seoula na drugačiji način i jedno novo divno prijateljstvo. Isto tako me, saznavši da putujem u Tanzaniju, upozorila da na Zanzibaru upravo ljetuje njen, a poslije i moj, dradi prijatelj Slobodan Kadić, živuća enciklopedija o putovanjima.

 

Pripremite se na samačko putovanje

Prije negoli krenete u neku drugu državu na samostalno putovanje, odlučite se za nekoliko izleta automobilom, autobusom, vlakom ili zrakoplovom tu kod nas - doma. Otputujte u neki obližnji grad, udaljeniji dio države ili neko manje poznato turističko odredište. Sve planirajte sami, a kada dođete na željeno mjesto nastojte obići turistički ured, razgovarati s ljudima u kafiću, na cesti. Tako ćete se osloboditi straha (treme) i biti spremniji za izazovnije daleko putovanje.

Naveo sam Opatiju. No, i dalje sam putovao i upoznavao nove krajeve, ljude i običaje. Danas sam lišen bilo kakvog straha. A kada putujete sigurni u sebe, s osmjehom na licu, ne trebate se zaista ničega bojati. 

 

Oslobodite se straha

Prvo se oslobodite straha od odlaska na putovanje. Pa, nije li svaki odlazak na posao, posjet nekome ili večernji izlet neka vrsta putovanja na kojem se uvijek može dogoditi nešto nepredviđeno? Dakle, iskusni ste!

Strah od letenja zrakoplovom zatomite činjenicom da je riječ o najsigurnijem prijevoznom sredstvu! Uz to, i u njemu možete razgovarati sa suputnikom i saznati mnoge zanimljivosti kojima ćete skratiti osjećaj dugog letenja. I do određene mjere možete razgovarati s kabinskim osobljem. Stoga birajte zrakoplovne tvrtke s međunarodnim osobljem poput Emiratesa budući da govore barem pet ili šest jezika među kojima je često i hrvatski.

Ne znate dobro engleski ili neki drugi jezik domaćina? Ništa zato! Ionako ste već pripremili plan razgledavanja, a program za prevođenje na vašem mobitelu činit će čuda. Jedan od načina sprečavanja nevolja je da pokušate saznate postoje li ljudi našeg porijekla u odredištu u koje putujute. U egzotičnim odredištima bit će vam od velike pomoći.

Takve ljude možete potražiti putem internetskih tražilica, pitajući prijatelje kao što sam rekao, ali i se možete obratiti i veleposlanstvu ili konzularnom predstavništvu naše države ukoliko u toj državi postoji. 

Nažalost, predstavništva Hrvatske turističke zajednice su uglavnom u državama iz kojih nam turisti ionako dolaze, pa od njih nikakve koristi.

 

Budite društveni

Ukoliko putujete u aranžmanu putničke agencije, ljubanošću ćete osvojiti većinu suputnika. Možda nećete steći prijatelje za cijeli život, ali na putovanju hoćete. Mogu vam biti neprocjenjiva pomoć, posebno iskusni putnici.

Ne bojte se razgovarati s osobljem hotela, taksistima… Za razliku kod nas, u drugim državama se nikome ne smiju ako ne zna dobro jezik. Progovorite li nekoliko riječi na jeziku domaćina bit će ponosni na vas. I zahvalni što ih cijenite!

 

Pravila kojih se valja držati

Dobro provjerite koliko je sigurno odredište u koje odlazite! To znači da trebate provjeriti jeli alkohol uopće dozvoljen, opojna sredstva ionako valja izbjegavati posebice jer je u nekim državama predviđena i smrtna kazna za posjedovanje, a pitanje je i koliko je sigurno kretanje noću, Neka vas to ne obeshrabni. Sa svakim novim iskustvom naučit ćete nešto novo i postati sigurniji kako u životu tako i na sljedećem putovanju.

U Lusaki, glavnom gradu Zambije, prošetao sam u popodnevnim satima do lijepog trgovačkog centra. Obilazio sam trgovine, divio se izvanrednom izboru hrane i pića u samoposluživanju, istovremeno sretan što sam vidio i Podravkine proizvode, istina proizvedene u Tanzaniji, te se odlučio pojesti nešto s roštilja u srpskom restoranu. Nisam ni primijetio kako se spustila noć. Tek sam sutradan saznao da se smrači u svega pet minuta! Kada sam izašao s odlično osvijetljenog prostora trgovačkog centra i pripadajućeg parkirališta, čekao me povratak u hotel po potpuno neosvijetljenoj cesti i nadvožnjaku. Oko mene su svijetlile oči, a ja sam blještao svojom bjelinom. I što se dogodilo? Baš ništa! A rekli su mi da se navečer ne šećem ulicama i koristim samo taksi.

 

Podatke o putovanju dobro pohranite

Ukoliko putujete sami vjerojatno ste smještaj rezervirali preko neke tražilice, a tu je i zrakoplovna karta. Sve otisnite i spremite u priručnu torbicu ili džep, te pohranite u pripadajućim programima u mobitelu. Isto tako pohranite i na e-mailu kako biste se, u slučaju gubitka dokumenata, mogli spojiti na svoj e-mail i sve ponovno otisnuti.

Turisti (putnici) su često zbunjeni i umorni na putovanjima pa mogu negdje zagubiti papire, mobitel, odjeću…

Tako sam otišao na putovanje u istočnu Afriku gdje je napon 110 volti. Iako sam imao pretvarač, nešto se dogodilo s baterijom u mobitelu. Ispraznila se i nije je bilo moguće napuniti. Nisam ostao bez dokumenata budući da sam sve, od zrakoplovne karte preko plana putovanja do popisa zanimljivosti i važnih brojeva telefona, prije putovanja otisnuo na papir. 

 

Ne bojte se

Zaboravite sve što vam pričaju i što ste pročitali o nekom odredištu! Krenite opet s istraživanjem internetskih stranica i – "uključite mozak”. Razložno povežite napisano s položajem neke države u okruženju, podacima o nacionalnom dohodku, zanimljivostima i važnom činjenicom postoje li turistički aranžmani za posjet. Tako ćete se najbolje osloboditi straha od putovanja.

Moj primjer je Nairobi, glavni grad Kenije. Pročitao sam niz članaka tzv. backpackera, kojima ništa ne vjerujem, a u kojima tvrde kako je riječ o izuzetno opasnom gradu. Razmislio sam i zaključio kako je to treći po veličini grad u Africi, a da se više od polovice stanovnika nalazi u slamovima. Riječ je o siromašnim ljudima, a ne o kriminalcima. Osim toga, proučio sam izvoz, dolazak turista, koje putničke agencije i odakle dovode turiste, zračni promet i zaključio da se nemam čega bojati. I, zaista, osjećao sam se nevjerojatno sigurno i proveo nešto više od tjedan dana u gradu.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr