14.3.2020. 12:57:00   
Pramenovi

Široki, tanki, gusto raspoređeni, nekoliko njih, u kontrastu s bojom kose ili harmonično usklađeni - pramenovi su jednostavno suvremeni i prema svemu sudeći još će dugo biti u žarištu zanimanja kreatora i šire javnosti.

Pramenovi mogu činiti kosu pokretljivijom, a frizuru zanimljivijom. Privlačni su podjednako za muškarce i žene, kao i za mlade. No, vole ih i osobe zrelije dobi. Djelomično se može izbjeljivati i bojiti tamniju, ali i svjetliju kosu. Jednako su privlačni na kraćoj i dužoj kosi. Jednom rječju, pramenovi će uvijek biti hit i mogućnosti njihove različite izrade su ogromne.

 

Napisala: prof. Jasenka Raos

 

Prvenstveno su se bojili ili izbjeljivali pojedinačni pramenovi prosijedim korisnicima zbog prikrivanja pojedinih sijedih vlasi. Izbijeljeni pramenovi naizgled posvjetljuju kosu, dajući osobi mladenačkiji izgled. No, ima izuzetaka od tog pravila jer svim osobama ne odgovaraju veoma svijetli ili toplo tonirani tonovi.

Isto tako, izbijeljeni i obojeni pramenovi su danas moderni i veoma izražajni pa ih rado nose mlađe ženske i muške osobe, podjednako u cilju promjene i isticanja svog izgleda. Kombinacijom izbijeljenih i obojenih pramenova u tople i hladne  tonove postiže se uočljiviji i izražajniji izgled, osobito ako se koriste žarki i jasni tonovi boja.

Osobama kojima kosa brže raste ili su nemarne za stalno bojenje, odnosno izbjeljivanje izrasta, veoma dobro odgovaraju pramenovi jer se na taj način novonarasla kosa manje primjećuje. Djelomičnim bojenjem pojedinačnih pramenova kosa se može i nijansirati s više boja, što je također veoma traženo danas u frizerskim salonima diljem svijeta.     

                

Harmonija i kontrast  boje kose i pramenova

Moda djelomičnog bojenja ili izbjeljivanja kose se stalno mijenja. Čas su omiljeni široki, uz lice obojeni pramenovi, čas tanji i veoma svijetli, jače primjetni, a nerijetko žene i muškarci požele djelomično obojene ili izbijeljene vlasi usklađene s bojom kose i tena. Zbog toga je važno znati koje boje pramenova odgovaraju kojoj boji kose. 

 

Crna kosa

Crna boja kose najprirodnije izgleda s crvenkastim odsjajem toplog mahagonija, kestena i bakra. Veoma su omiljeni i čisti modri te modrikasto-ljubičasti tonovi u crnoj kosi. Najveći kontrast na crnom su izbijeljeni svijetli pramenovi, od žućkastih preko neutralnih do pepeljastih tonova. Kako je izbjeljivanje crne kose otežano i agresivno zbog jačih koncentracija hidrogena, preporučljivo je samo za zdraviju i deblju kosu koja je otpornija na kemijska sredstva.

 

Crvena kosa

Na crvenkastoj kosi pramenovi trebaju biti obojeni u tople tonove jagode ili breskve. Odgovaraju i svijetli pramenovi toplih tonova koji će biti uočljiviji te će istaknuti oči. U modi su i obojeni pramenovi u više usklađenih  boja istog tona, npr. od zlaćanih do bakrenih.

 

Smeđa kosa

Smeđoj kosi najbolje pristaju tonovi starog zlata ili tople crvenkastozlatne nijanse, dok će na pepeljasto-smeđoj kosi ljepše djelovati neutralniji svijetli tonovi. Izražajni su također izbijeljeni pramenovi, a veoma je omiljeno djelomično bojenje površinskih slojeva kose u tople tonove ili izrazito svijetljenje bojama za izbjeljivanje ili izbjeljivačima.

            

Plava kosa

Plavuše će najprirodnije izgledati s nekoliko pramenova boje meda ili pepela, iako je mnogi vole šatiranje s više boja, ali usklađenih u istom tonu. Veoma su izražajni izbijeljeni pramenovi za još nekoliko tonova svjetlije i tamnije od prirodne kose (ton na ton).            

 

Načini djelomičnog bojenja ili izbjeljivanja kose

Djelomično bojenje ili izbjeljivanje kose nije amaterski, nego isključivo profesionalni posao jer traži određenu stručnost i poznavanje tehnika koje se može koristiti samo u salonima budući da je za njih potreban dodatan pribor i često puta složeni i zahtjevni dvostruki proces bojenja (izbjeljivanje i naknadno nijansiranje pojedinačnih pramenova u željene tonove).

Postoji mnogo različitih načina i pomagala za postizanje raznih učinaka djelomičnim bojenjem ili izbjeljivanjem kose, kao npr. kape od tvrde gume i plastike, PVC-prozirne folije (nylon-vrećice ili kape), aluminijske folije u svim bojama i papirnate plastificirane folije, obični i specijalni češljevi te spužvice za nanošenje boje ili izbjeljivača na površinske slojeve kose, različiti kistovi i aplikatori, plastične zdjelice, kukice za izvlačenje pramenova itd.

Prema vrsti pomagala određuje se tehnike rada i nastaju najrazličitiji konačni učinci. Isto tako, jednim te istim pomagalom mogu se postići raznovrsni učinci. 

Izbjeljivanje ili bojenje pramenova pomoću posebne gumene kape koristi se na kraćoj kosi kada se žele dobiti tanji pramenovi gušće raspoređeni po cijelom vlasištu. Neelastična kapa, zbog težeg prijanja uz glavu i svoje neprozirnosti, nije više toliko u modi. Prozirna folija ili kapa je mnogo praktičnija jer se ona lakše buši i dobivamo rupice željenih veličina. Osim toga, vidljiv je pramen koji se  provlači, a moguće je izvući i deblje pramenove na dužoj kosi.  

Za izbjeljivanje ili bojenje širih pramenova bez obzira na dužinu kose, najčešće se danas upotrebljava aluminijske ili plastificirane papirnate folije. Tom tehnikom može se svijetliti ili bojiti samo nekoliko pramenova, odnosno nijansirati cijela kosa. Kako su mogućnosti mnogostruke, nije čudno da su i postignuti učinci mnogobrojni, što kreativnim frizerima pruža nove izazove u njihovom radu.

Pritom je prije stavljanja pripravka veoma važan plan raspoređivanja pramenova kojeg će se bojiti ili izbjeljivati te odabir načina odjeljivanja kose na koju će se pripravak nanositi. 

 

Bojanje kose postaje "anđeo čuvar” ljepote

Ono što jamči polet u tijelu, ne može štetiti ni kosi, stajalište je stručnjaka iz svjetskih labor-atorija odnosne struke. Rezultat njihovih promišljanja: bojanje snažnim bojama s učinko-vitim sastojcima. To zadovoljstvo u bojama pokazuje se ove zime prije svega na glavama. Nikakvo čudo, jer suvremeno bojanje kose i odgovarajuća serija njege nisu samo djelotvorno sredstvo za pokazivanje pravog lica, već se sve više razvija u pravog "anđela čuvara” za uvojke. Posebne učinkovite tvari brinu da je kosa zaštićena od utjecaja okoline i da boja ne izblijedi. Oštrina boje, sjaj i preljevi ostaju na ovaj način sačuvani tjednima.

 

Njega umjesto kemije, tvari za vitalnost i hranjive tvari umjesto otrovnih mješavina

Prirodna zaštita: prevladava potpuna sklonost prema voćnim voskovima i koncentratima voćnog ulja, među ostalim od grožđanih koštica, čije hranjive tvari štite i njeguju niti kose već tijekom bojanja. Prirodni beta-karoten pak jača kosu iznutra i istovremeno se brine za oblikovanje ultraljubičastog filtra. Kosa na taj način nije samo zaštićena od blijeđenja, već se i bolje češlja te djeluje obimnije i življe.

Posebno bojanje kose u svijetle boje je nježnije i obazrivije s tvarima za vitalnost: bisabol ulje, najvažniji djelatni sastojak kamilice, posebno je snošljiv za kosu i kožu na glavi, a kod nježnih i istrošenih uvojaka brine za savršeno prelijevanje boja. A tko se još uz to maši pro-izvoda za njegu s proteinima za jačanje i vitaminima, ne mora brinuti za puni sjaj svoje kose.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr