21.3.2020. 18:16:00   
Gužvara

Gužvara


Sastojci:

1/2 kg brašna   

10 dag maslaca

sol

2 žumanjka

jedno cijelo jaje

3 dkg pjenice (kvasca)

1/4 l mlijeka

6 dkg maslaca

10 dag grožđica

10 dag šećera

 

Priprema:

Napravimo jamicu u prosijanom brašnu u koju stavimo sol, pet dekagrama šećera, izmrvimo maslac, dodamo žumanjke, cijelo jaje, kvas od 3 dag pjenice (kvasac) i mlijeko. 

Tijesto tako dugo moramo mijesiti dok baca mjehuriće. 

Zatim pokrijemo toplom posudom i ostavimo da miruje 15 minuta. 

Nakon toga tijesto treba tanko razvaljati, namazati rastopljenim maslacem, posipati očišćenim grožđicama s 5 dag šećera, saviti, staviti na namazani lim i ostavi da se diže. 

Na kraju ga namazati maslacem i peći sat vremena.

 

Savjet:

Kažu da je najbolja gužvara sa sirom, ali je omiljena i s orasima ili makom.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr