Gužvara
Sastojci: 1/2 kg brašna 10 dag maslaca sol 2 žumanjka jedno cijelo jaje 3 dkg pjenice (kvasca) 1/4 l mlijeka 6 dkg maslaca 10 dag grožđica 10 dag šećera Priprema: Napravimo jamicu u prosijanom brašnu u koju stavimo sol, pet dekagrama šećera, izmrvimo maslac, dodamo žumanjke, cijelo jaje, kvas od 3 dag pjenice (kvasac) i mlijeko. Tijesto tako dugo moramo mijesiti dok baca mjehuriće. Zatim pokrijemo toplom posudom i ostavimo da miruje 15 minuta. Nakon toga tijesto treba tanko razvaljati, namazati rastopljenim maslacem, posipati očišćenim grožđicama s 5 dag šećera, saviti, staviti na namazani lim i ostavi da se diže. Na kraju ga namazati maslacem i peći sat vremena. Savjet: Kažu da je najbolja gužvara sa sirom, ali je omiljena i s orasima ili makom. |