22.3.2020. 15:02:00   
Kako će poduzetnici i obrtnici izaći iz nevolje

Srećom, zahvaljujući internetu dio poduzetnika i obrtnika uspjet će barem djelomično spasiti poslovanje. Tako pristižu ponude i sve je više oglasa u kojima škole stranih jezika nude online nastavu, a i fitness treneri su još marljiviji sa svojom ponudom koju su ionako već i ranije nudili putem interneta. Ali što je s ostalim zanimanjima? Ne postoji virtualni smještaj, virtualno šišanje, virtualno depiliranje ili virtualne usluge masaže i fizikalne terapije.

Trebamo prihvatiti činjenicu da će se predstavvnici vlade trebati ozbiljno i hitno pozabaviti tom temom budući da vrijeme teče i mnogi bi poduzetnici i obrtnici mogli propasti. Time i deseci tisuća obitelji ostati gladni. Od obećanja odgoda plaćanja nema ništa. Na kraju će dug biti pozamašan, a ljudi ga neće imati čime platiti, što zbog toga što uopće nisu radili, što zbog činjenice da će i drugi građani osiromašiti i mnogo toga si neće moći priuštiti. Država treba pomoći tvrtkama i obrtnicima izravnom novčanom pomoći, jeftinim kreditima, smanjenjem poreza i odgodom plaćanja istih. 

 

Kako to rade u svijetu

Kina je smanjila PDV s tri na jedan posto za mala poduzeća do kraja svibnja, a u cijelosti su ga ukinuli na medicinska sredstva, dostavu hrane (čime su ljudima olakšali besparicu zbog toga što ne rade), smještaj, frizerske usluge kao i na prodaju maski izaštitne odjeće.

Danska je produžila rok za plaćanje PDV-a velikim tvrtkama za 30 dana, a svi su dobili produženje roka plaćanja doprinosa na plaće. Istovremeno država sudjeluje sa 75% iznosa plaće kako ugroženi poslodavci ne bi otpuštali radnike.

Francuska je odgodila plaćanje poreza i doprinosa na zarade.

Njemačka je odorila novčanu pomoć (subvencije) tvrtkama kako ne bi otpuštale radnike koji rade skraćeno radno vrijeme, a razmatra se uvođenje ove godine solidarnog poreza u iznosu od 5,5 posto za one s visokim dohocima, a čije je uvođenje bilo predviđeno za sljedeću godinu.

I u Grčkoj nije četiri mjeseca potrebno plaćati PDV, a plaćanje doprinosa je pomaknuto do kraja lipnja.

U Italiji su također odgodili plaćanje poreza u tzv. crvenim regijama, a poduzeća s padom prometa veći od 25 posto dobit će porezne kredite.

Španjolska je uvela porezne olakšice malim i srednjim poduzećima i poduzetnicima i omogućila odloženo plaćanje poreza šest mjeseci i to bez kamata.

U UK Velika Britanija i Sjeverna Irska najavili su smanjenje poreza na imovinu za maloprodaju, zabavu i turizam.

U SAD-u se razmatra mogućnost oslobođenja od poreza na zarade i o povećanju broja dana plaćenog bolovanja.


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr