Sarma - energetski malo skromnije jelo |
Sarma (Količina za sedam osoba): Potrebno: 56 dag nemasnog junećeg mljevenog mesa 2 dag riže 1 jaje 7 listova kiselog kupusa 70 dag rezanog kiselog kupusa žlicu pirea od rajčica nekoliko zrna papra nekoliko listova lovora soli po želji. Priprema: U mljeveno meso dodajte očišćenu i opranu rižu, cijelo jaje i sol. Smjesu dobro promiješajte. Odaberite 7 listova kiselog kupusa, smjesu raspodijelite na sedam dijelova i savijte sarme. Na dno posude stavite dio sitno rezanog kupusa, poslažite sarme, dodajte nekoliko listova lovora, nekoliko zrna crnog papra te preostali sitnije izrezan kupus. U vodi razmutite veliku žlicu pirea od rajčice, podlijte toliko da pokrije kupus, poklopite posudu i kuhajte na laganoj vatri oko dva sata. Ukupnu količinu razdijelite u sedam obroka. Prije posluživanja obroka treba odmjeriti količinu koju ćete podgrijati. Poslužite uz kuhani krumpir (20 dag). Energetska vrijednost po osobi: 567 kJ (135 kcal), što odgovara: 1 jedinica povrće, 2 jedinice meso i zamjene. Recept napisao: dr. Ratimir Kovačević
|