Oslić s krumpirom Potrebno (za jednu osobu): 10 dag svježeg oslića (ili smrznutih fileta) 20 dag krumpira 2 češnja češnjaka 10 g maslinovog ulja (dvije čajne žlice) sol papar. Priprema: Oslića očistite, operite i ocijedite. Ako su smrznuti fileti, prvo ih otopite u slanoj hladnoj vodi. Prokuhajte oslića petnaestak minuta u slanoj vodi, ocijedite ga, a vodu sačuvajte. Krumpire ogulite i cijele skuhajte, ocijedite i izrežite na tanke ploške te kratko prokuhajte. U vatrostalnoj posudi izmješajte krumpir, očišćen oslić izmrvljen na manje komade, dodajte gnječen češnjak i maslinovo ulje. Solite i paprite po ukusu. Energetska vrijednost po osobi: 1453 kJ (346 kcal), što odgovara: 2 jedinice kruh i zamjene, 2 jedinice meso I i zamjene, 2 jedinice masnoće i zamjene. Oslić je u Španjolskoj i Portugalu jedna od najpopularnijih vrsta ribe. Oslić je riba koju se može peći, preliti i pržiti ili koristiti u juhama i gulašima. Ili ga pokušajte peći na roštilju. On je krta bijela riba koja je dio obitelji bakalara. Njegov blagi okus i nježna tekstura čine ga popularnim izborom u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi. Recepte dr. Ratimira Kovačevića prilagođen je energetskom sastavu primjerenom dijetnoj prehrani.
|