23.4.2020. 9:27:00   
Sherry vino – zaboravljeni biser Andaluzije

Na najjužnijem dijelu Španjolske, smještenom na obalama Atlantika, uokolo triju gradića, Jerez da la Frontera, Sanlucar de Barrameda i El Puerto de Santa Maria, leže vinogradi na kojima raste loza čije grožđe daje vrlo posebno vino - sherry.

 

Napisao: Ivo Ivaniš, vinar Vinske akademije

 

Andaluzija, domovina erotikom nabijenog flamenka je, iako je to poznato manjem broju čitatelja, domovina jednog on najboljih španjolskih vina - sherryja.

Jesu li vinovu lozu na ovo područje donijeli Grci ili Feničani ne može se reći, ali je poznato kako je se ovdje uzgaja već 2.500 godina. Ovi vinogradi su bili omiljeni i vrlo su se dobro razvijali za vrijeme i nakon raspada Rimskog carstva. Čak i nakon 711. godine kada su Mauri, nakon boja kod Guadalete, zauzeli ovo područje. Očekivalo se da će Mauri, sljedbenci Kura’na, uništiti vinograde, što se nije dogodilo. Budući da su Mauri bili poznati kao dobri voćari nastavili su s obradom i uzgajanjem vinove loze, ali je nisu koristili za proizvodnju vina. Grožđe su prvenstveno koristili za dobivanje ukuhanih sirupa koje su koristili za pripremanje hladnih sorbeta. Međutim, ipak se dio grožđanog soka koristio i za pravljenje vina od kojeg su maorski alkemičari destilirali alkohol za korištenje u obredima i za medicinske svrhe.

 

Grožđe za najbolja vina

Nakon Maura su se i drugi trudili održati u životu vinovu lozu koja nas danas daruje jednim od najneobičnijih i, nažalost, najzapostavljenijim vinom na svijetu. Na bijeloj zemlji bogatoj kredom, koju ovdje nazivaju albariza, uzgaja se Palomino fino i Pedro Ximenez - dvije sorte koje se koriste za dobivanje sherrya. Iako malobrojni, ovi su vinogradi najbolji i od grožđa iz kojih se dobiva najbolja vina. Ostali vinogradi se nalaze na zemlji bogatoj pijeskom i glinom i kvalitetno zaostaju za albarizom. Međutim, sherry nije samo poseban po tlima na kojima se uzgaja lozu i sortama koje se koriste, nego je poseban i po načinu vinifikacije.

 

Jedino ovdje i nigdje dugdje na svijetu 

Vinifikacija sherrya je jedinstvena i nikome drugome na svijetu do sada nije uspjelo primijeniti isti način proizvodnje. Tajna sherrya je u posebnoj vrsti kvasca, flor del vino, koji se uz pomoć mikroklimatskih uvjeta jedino ovdje može stvoriti na površini fermentiranog vina. Ovaj pokrivač bijele boje na površini mladog vina u stvari je jedna vrsta gljivičnog pokrivača koji se hrani kisikom. Flor štiti mlado vino od oksidacije i daje mu posebnu aromu po kojoj je sherry poznat. Količina flora ujedno određuje i vrstu to jest tip sherrya kojeg će se na kraju puniti uboce. Stvaranje flora je prirodan proces, koji se događa jedino ovdje i nigdje dugdje na svijetu. Količina stvorenog flora u bačvama u koje je mlado vino pretočeno nije svugdje ista.

 

U početku su svi sherryi suhi 

Nakon stvaranja flora sherry se klasificira u tri kategorije i to: fino s najviše flora, oloroso s manje flora i inferiorni tip rayas s najmanje ili bez flora. Nakon određenog vremena provedenog pod florom sherry se ponovno pretače u čiste bačve u kojma će se držati do punjenja. Ove bačvice, složene u obliku piramide, naziva se criadera. U gornjim bačvicama se nalazi najmlađe vino, a u donjim najstarije. Svako nekoliko vremena se vino iz donjih bačava koristi za punjenje u bocu, a onda se te bačve ponovno napune iz bačve poviše nje i tako redom svaka gornja iz one poviše nje. Bačve na vrhu se nadopunjuju novim vinom. Na ovaj se način stvara pouzdana i stalna kvaliteta i tip vina koji izlazi na tržište. Iako se sherry na tržistu može naći kao suho i slatko vino, u početku su svi sherryi suhi te ih se naknadno doslađuje dodavanjem slatkog vina od sorte Pedro Ximenez. U ostatku teksta ću se pozabaviti samo fino sherryem, jer jednostavno nemam dovoljno prostora za opisati sve ostale vrste. 

 

Idealan pratilac pršuta i ostalih sušenih mesa te plodova mora

Najfiniji sherry je tipa Fino i Manzanilla. Ova vina imaju 15% alkohola, svijetlo slamnate su boje i imaju karakterističan miris i okus lupičastog voća posebno badema i suhih oskoruša. Ova su vina izrazito suha i jako pitka. Vina su idealan pratilac pršuta i ostalih sušenih mesa i kobasica, kamenica te ostalih plodova mora. Sherry fino ili manzanilla su vjerojatno najbolji aperitiv na svijetu, ponekad bolji i od šampanjca. Razlika izmeu fina i manzanille je u svježini i finoći te mjestu odakle vino dolazi. Vino tipa fino, ako dolazi iz mjesta Sanlucar de Barrameda, ima još finije arome koje su uvjetovane klimatskim uvjetima koji ovdje vladaju i jedino ona mogu nositi ime manzanilla. Najpoznatiji sherry je fino Tio Pepe koji se može naći u svim prodavaonicama vina bilo gdje širom svijeta. Manzanilla La Guita je jedna od najboljih koje sam imao priliku kušati i nju je teže pronaći budući da je nema baš svugdje. Želite li upoznati i kušati top range sherrye onda preporučam vrsnu sherry kuću Lustau i njihov Almacinsta fino ili Manzanilla Papirusa. To je najbolje što fino i manzanilla sherry mogu u ovoj kategoriji dati.

Prednost ovih vina je, da se bez problema, nakon što se otvore, mogu držati u hladnjaku više tjedana, a da ne izgube na kvaliteti. Ukoliko vas put nanese u Andaluziju svakako pođite u tapas bar i kušajte ova izvanserijska vina. 

 

Na kraju upozorenje: prilikom kupovine manzanille pogledajte kada je punjena u bocu. Naime, ukoliko je već dugo u boci izgubila je svoju svježinu i postat će fino.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr