23.4.2020. 11:40:00   
Arbun, pica, šarga, fratar i kantora su ljetne ribe

Mirne ribe dna najbolje je loviti upravo ljeti. U hladno doba godine povlače se dalje od obale u veće dubine i tada ih je moguće loviti gotovo isključivo iz čamca. 

 

Napisao: Siniša Slavinić

 

No, ljeti, s obale mogu se loviti veoma učinkovito pružajući ribiču dvostruki užitak: i onaj ribolovni i onaj gastronomski.

Osim za kupanje i ostale ljetne radosti, dani provedeni na moru za ljubitelje ribičije mogu proći i u odličnoj zanimaciji s tzv. malim ribama. Prije svega, riječ je o ribama iz porodice šparića odnosno Sparidaea. Iako rastom relativno "malene” pojedine ribe iz ove porodice uživaju veliki ugled i kod iskusnih sportskih ribolovaca na moru. Prije svega riječ je o arbunu, picu, šargu, fratru i kantoru.

To su ribe čija težina ne premašuje dva do tri kilograma. Prosječno su daleko manje. Za sve je zajedničko da su to ribe dna. Mirne ribe dna, koje je najbolje loviti upravo ljeti. U hladno doba godine povlače se dalje od obale u veće dubine i tada ih je moguće loviti gotovo isključivo iz čamca. No, ljeti, s obale može ih se loviti veoma učinkovito pružajući ribiču dvostruki užitak: i onaj ribolovni i onaj gastronomski.

 

O ribolovu i karakteristikama fratra, pica i kantora

Fratar

Radi se o ribi srebrnaste boje, prepoznatljive po crnom "ovratniku” i crnom prstenu na osnovi repne peraje. Može se naći na hridinastom dnu, od nekoliko, pa do stotinjak metara dubine. Naraste malo više od kilogram težine.

Lovi ga se na komadiće velikog morskog crva, crva čekinjaša, mesa morskog krastavca, ali i na tijesto (žgance), napravljene sa salamurom od slane srdele ili punomasnog sira.

Najbolje vrijeme ribolova je večer, noć i u cik zore. Primamom se mogu poboljšati rezultati ribolova. Najčešće gase lovi klasičnom kančanicom (olovo od 100 g na kraju najlona, a iznad svezana 2 do 4 predveza duga 15 cm s udicama veličine 12-6). Treba koristiti što je moguće tanji najlon. Najčešće je to osnovni najlon promjera do 0,22 mm.

U ribolovu fratra štap treba stalno držati u ruci. Ova riba najčešće oprezno prvo ispituje mamac, trguckajući ga i ispitujući ga, pa tek potom snažno prima mamac i povlači ga. Tada je i pravi trenutak za kontru. Zbog ovoga, domaći ribolovci kažu da je ribolov fratra "iz ruke”, bez štapa daleko uzbudljiviji i učinkovitiji. No, na takav način ribolova nenavikli kontinentalni ribolovci, teško da će se s tim složiti. No, uvijek treba pokušati, jer tko zna u kome se od rekreativaca krije skriveni talent i za takav ribolov.

 

Pic

Manje upućeni često ga mijenjaju sa šargom, zbog sličnih poprečnih tamnih pruga. No, pic ima znatno uže tijelo, špićastiju glavu, a sve žbice na kraju repne peraje su mu "crne”. Može narasti i do 2,5 kg, iako se ulovi znatno manje primjerke. Nastanjuje priobalje Jadrana gdje je dno kamenito i ljušturasto, a ima ga u lukama i uvalama.

Za mamac je najbolje koristiti tijesto od punomasnog sira, pa i samo komadić topljenog sira. Zatim, dobri mamci su komadići srdele i ostalih malih riba, meso dagnji, te univerzalni morski crv.

Od pribora treba koristiti isti kao i onaj za fratra. S obzirom da je dobro da se picu mamac posluži iznad dna (30 do 50 cm), bolji se rezultati postižu kada se koriste sustavi s plovkom. Također treba koristiti što tanji najlon. Odlično se može loviti s bolognese tehnikom odnosno dugim, lakim teleskop štapovima. Kančanica može biti složena s olovom na kraju i udicama vezanim na tanji predvez tridesetak centimetara iznad, no za bolognese ribolov dobro je složiti klasični sistem: plovak - olovo (suza) - predvez s udicom (1 do 2).

 

Kantar

Nešto ga je teže uloviti od fratra i pica. Treba ga tražiti nad hridinastim dnom. Mladi primjerci se posebice rado zadržavaju u "travnjacima” posedonije. Lakše ga je naći i uloviti s obale otoka i to dijelova okrenutih pučini. No, prilazi i obali, posebice naseljima. Smeđesive je boje, a posebice je prepoznatljiv po zlatnim uzdužnim prigama. Bokovi su mu srebrnasti, a trbuh bijel.

Naraste i do 2,5 kg, no prosječni primjerci nisu teži od 300 grama. Nastanjuje dubine od 50 do 150 metara.

Za razliku od prethodne dvije vrste, kantara se uspješno lovi tijekom cijele godine.

Od mamaca treba koristiti komadiće srdele (može i svježa i usoljena), komadiće lignje, sipe, kozica, a naravno i komadić velikog morskog crva.

Učinkovit, a jednostavan za pripremu, mamac je i tijesto od bijelog kruha (ili peciva) umiješanog s izmrvljenom slanom srdelom.

S obale se može loviti štapom i rolom s kojima se može zabaciti do veće dubine. S obzirom da kantar uzima mamac u propadanju lovi se s laganim sustavima na kojima je jedna do dvije udice. Zato se i ovdje odlični rezultati postižu s bolognese tehnikom i štapovima.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr