15.5.2020. 9:04:00   
Covid-19: U svijetu je umrlo nešto više od 300.000 ljudi, a zaraženih je približno 4,5 milijuna

Broj umrlih povezanih s korona virusom Covid-19 u četvrtak je prešao broj od 300.000, dok se broj prijavljenih slučajeva oboljelih od korona virusa približio na 4,5 milijuna osoba.

Prva smrt povezana s bolešću zabilježena je 10. siječnja u Wuhanu u Kini. Bilo je potrebno 91 dan da broj umrlih dosegne 100.000 osoba. Usporedbe radi, u svijetu približno 400.000 ljudi godišnje umre od malarije, jedne od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti na svijetu.

U Sjedinjenim Američkim Državama zabilježili su više od 85.000 umrlih od korona virusa, dok su Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija prijavile više od 30.000 umrlh. Navedene broje treba usporediti s brojem stanovnika kako bi se dobio uvid o razmjerama epidemije nu pojedinoj državi!

 

Nusporedive medijske usporedbe

Iako trenutna putanja Covida-19 nije daleko od španjolske gripe iz 1918. godine, koja je zarazila oko 500 milijuna ljudi, što je tada činilo 1/3 stanovništva svijeta, i usmrtila najmanje 10 posto oboljelih, treba uzeti u obzir da je u to vrijeme bilo daleko manje stanovnika na svijetu, svega nešto više od milijardu i pol, a danas nas je približno sedam i pol milijardi!

 

Azija i Tihooceansko područje različito

Kina je priopćila kako će pojačati testiranje kako bi se spriječilo ponovno napredovanje epidemije jer je na kopnenom dijelu umrlo više od 4600 osoba.

Južnokorejske zdravstvene vlasti priopćile su da će preispitati običaj objavljivanja kretanja bolesnika s korona virusom zbog straha od odbojnosti protiv igrača, glumaca i diskriminacije pripadnika lezbijske, homoseksualne, biseksualne, transrodne i queer zajednice (LGBTQ).

Indija je agresivno pokrenula državnu aplikaciju za praćenje kontakata među ljudima, što je izazvalo strah od kineskih metoda visokotehnološke društvene kontrole.

Zdravstvene skupine zatražile su od Indije da ukine Gileadove patente na lijek Remdesivir Covid-19 kako bi se on mogao poštenije distribuirati pacijentima širom svijeta, posebno u siromašnijim zemljama.

Japan je počeo liječiti teško bolesne bolesnike remdesivirom, rekao je službenik Ministarstva zdravlja, samo nekoliko dana nakon što je dao hitno odobrenje za korištenje toga lijeka.

U Vijetnamu provode masovno agresivno testiranje i masovni centralizirani program karantene. U toj državi su zabilježili samo 288 zaraženih i nije bilo umrlih.

Malezija je od danas ublažila zabranu masovnih molitvi u džamijama i prije ovomjesečnog Eid festivala.

 

Gospodarske nevolje

Sierra Leone se sprema za dramatičnu krizu u prihodima od rudarstva budući da postojeća zdravstvena ograničenja narušavaju sposobnost poduzeća za izvoz zlata i dijamanata, te pristup nalazištima.

Vrijednosti vrijednosnih papira porasle su kasno u četvrtak, po američkom vremenu, ali se ne očekuje tako skori i brzi moporavak burza.

Iz Banke za međunarodna poravnanja izjavili su kako je potrebna zajednička suradnja zbog prijetnje korona virusa i klimatskih promjena.

Izvoz nafte Irana smanjio se na najnižu razinu u povijesti budući da isporuku ograničavaju američke sankcije i Covid-19.

Guverner Banke Japana rekao je da sada ne treba kamatne stope još snižavati i stavljati im negativni predznak. 

 

Cjepivo za godinu dana

Cjepivo protiv novog koronavirusa moglo bi biti odobreno za otprilike godinu dana po "optimističnom" scenariju, priopćila je agencija koja odobrava lijekove za Europsku uniju.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr