17.5.2020. 7:22:00   
U Švedsku na bijelu ribu

Švedska je, kao i druge skandinavske zemlje, bogom dana za razne vrste ribolova. Posljednjih godina postala je popularno odredište europskih blinkeraša na krupne štuke, koje obitavaju u rijekama, ali i vodama Baltika koje su manje slane. Tu su i salmonidne vode. 

No, Švedska je i popularno odredište ljubitelja ribolova bijele ribe. Južne vode, u okolici Malmea, bogate su krupnim primjercima jeza, deverike, klena i grgeča. U nekoliko sati ribolova može se uloviti i po nekoliko desetaka kilograma ove ribe. Zato ne čudi, što jedno od najprestižnijih profesionalnih natjecanja u lovu ribe udicom na plovak - Scandinavian Masters, početkom svake godine zna okupiti i po stotinjak ribolovaca iz cijele Europe. 

 

Napisao: Siniša Slavinić

 

U Sasnitz, na krajnji sjever Njemačke uz obalu Sjevernog mora, doputovali smo poslije 24 sata vožnje autocestama Slovenije, Austrije i Njemačke. Preostala su još četiri sata vožnje velikim Hansa trajektom. Malo je reći da je to ploveći grad. U najdonji dio svoje utrobe brod na četiri kolosijeka prima gotovo 700 metara željezničkih kompozicija, pa čak i putnički vlak koji od Budimpešte vozi do Malmea. Iznad je paluba s automobilima i kamionima, a na još dvije gornje prostor je za putnike s restoranima, barom, prostorom za igre, trgovinama... Hansa trajekti povezuju Sasnitz sa švedskom lukom Trelleborg, a odatle je do Malmea još nekih tridesetak kilometara. 

 

Na vodi

Umor nas nije spriječio da istog dana obiđemo vode na kojima ćemo već sutra loviti. Riječ je o rijekama Lodde i Sege.

Lodde je kristalno bistra rijeka koja protiče u sjeni gradića kojim dominira vjetrenjača, tridesetak kilometara od Malmea. Bogata je krupnom ribom. Duboka je od dva do četiri metra, a široka oko 30 metara. Za ljubitelje ribolova direkt štapovima i štekama (polagaljkama) zanimljiva je po svojim 30 i više dekagrama teškim bodorkama, te deverikama od 2 do 5 kg težine. 

Posebna priča je ovdje krupni grgeč. Nije problem uloviti primjerke teže od kilograma. Za ribolov na ovoj vodi treba zaboraviti sve one nježne sisteme kojima se lovi u Hrvatskoj. Na čvrsti, jaki šestmetarski direktaš ili „carp šteku” ide sustav napravljen od osnovnog najlona promjera od čak 0,25 mm s plovcima nosivosti 4 do 8 grama. Na tek nešto tanjem predvezu (do 0,22 mm) treba vezati udicu br. 10 do 8. Lodde je poznata i po svojim štukama kapitalkama.

Kada se trska s moje lijeve strane zanjihala, a potom mreža čuvarica izdigla iz vode dobrih tridesetak centimetara, nisam u prvi mah shvatio o čemu se radi. Kad sam tik pod nogama, tek možda pola metra od obale ugledao, kako se ispod čuvarice promalja, štuka duža od metra i tik uz nju jedna manja, mislio sam da sanjam. Ljubavni par se nije obazirao na moje prisustvo i lagano je ušao u trsku s desne strane.

 

Ježevi iz Sege

Druga rijeka na kojoj smo lovili bila je Sege. Protiče rubnim područjem Malmea i ulijeva se u more. Široka je oko 25 m i silno podsjeća na industrijski kanal. Blago je sive boje (očito malo zagađena), ali prebogata ribom. Ovisno o položaju ovdje se lovi krupan jez, bodorka i klen. Godinu dana prije našeg ribolova, upravo ovdje je lokalni majstor, Hakan Johnsson za četiri sata ribolova ulovio 101,47 kg ribe. Sage je prilično plitka, na nekim mjestima ni pola metra, a na najdubljim dijelovima oko metar i pol. Lagano teče, ali i ovdje se koristi težak plovkaroški pribor. Plovci nosivosti od 4 do 8 grama, osnovni najlon 0,22 mm i udice do br. 8. Za razliku od Lodde, ovdje se uz ribolov direktašima i štekama, veoma uspješno može loviti match tehnikom (engleskim štapovima) i izduženim wagler plovcima.

Za uspješan ribolov u vodu treba baciti dosta primame. No, ona može biti i najobičniji kukuraz šećerac, koji je uz crve i gujavice, najbolji mamac za krupnog jeza, deveriku i klena.

U četiri dana ribolova na obje vode lijepo smo se nalovili. Elemir je ukupno ulovio gotovo 50 kg razne ribe, a moja malenkost nešto manje od 40 kg. Klimatski, u četiri dana, osjetili smo toplinu švedskog (zubatog) proljetnog sunca, pa dan pravog „ljeta” od 23 stupnja i nekoliko dana kiše i hladnih 12 stupnjeva. Naime, u ovom dijelu Švedske klimatski je vrijeme slično kao i kod nas. Cijene? Skandinavski visoke! Pogotovo alkoholnih pića. No, smještaj i dozvole, uspjeli smo pokriti s tek nešto skupljim ishodom negoli kod nas.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr