31.5.2020. 11:12:00   
Nürnberg

Pogled na dvorac Kaiserburg s donjih zidina; bijeli toranj i fontana života; donje zidine utvrde, drveni most na Pegnitzu, gotička bazilika Lorenzkirche, gradske nove zidine; Hauptmarkt i lijepa fontana, mega stadion, Nassauerhaus i Palača pravde i muzej.

 

Prekrasan bavarski grad Nürnberg u Bavarskoj privlači, osim sa starim gradom i tvrđavom, s nekoliko ulica prepunih robnih kuća. Grad je u kojem su nacisti održavali svoje najveće skupove u ogromnim dvoranama i na stadionima, ali i grad u kojem su mnogi osuđeni za ratne zločine. Nažalost svijet je to shvatio, ali ne i "mudraci” s naših prostora.


Napisao i snimio: Boris Pletikosa


Jutarnji obilazak počinjemo Palačom pravde u kojoj se nacistima sudilo u poznatoj dvorani 600. Nekim čudom, velika zgrada preživjela je bombardiranja saveznika, pa je odabrana za suđenja u gradu koga su zvali prestolnica nacizma. U biti prolazimo pored nje budući da se ne može uvijek ući nju i razgledati je. I dalje je služi pravdi, ali se može razgledati mali muzej tik do nje. 

 

Glavni trg (Hauptmarkt)

Veliki Glavni trg sa štandovima s voćem, povrćem i brzom hranom kao da je namijenjen samo šeicima. Cijene su visoke pa trešnje stoje 25 eura za kilogram. 

Židovi su u 12. stoljeću isušivanjem močvarnog zemljišta izgradili svoje naselje na tom mjestu. Podigli su sinagogu 1320. godine koja je srušena nakon 29 godina u prvom progonu Židova od strane Karla IV. Ubijeno ih je oko 600, a ostatak raseljen po obrubu grada do sljedećeg progona 1499. godine. 

Židovsku četvrt zamijenio je veliki trg na kojem se trgovalo, a sinagogu crkva Frauenkirche. Svaki dan u podne masa turista se okupi kako bi gledala veliki živopisni sat iz 1509. godine i procesiju carskih elektora i plemića koji biraju cara, kako se dolaze pokloniti samom caru.

Dok je bio carski grad tu su se održavale razne svečanosti i viteški turniri, a danas je poznat po božićnom sajmu. 

Na trgu je gotička fontana Schöner Brunnen (Lijepa fontana) završena 1396. godine u obliku piramide s 40 kipova svetaca, filozofa i drugih značajnih osoba iz Svetog rimskog carstva. Ogradu od kovanog željeza dobiva u 16. stoljeću. Zadatak svih turista je da pronađu metalni prsten, koji ispunjava želje, promjera 10 cm dok se okreće. Kasnije je zamijenjen navodno zlatnim, bakarnim, mjedenim, kojeg su krali u nekoliko navrata.

 

Gradska vijećnica (Rathaus)

Najstariji dio kompleksa gradske vijećnice je velika svečana dvorana iz 1340. godine i sa svojih 40 m dužine je bila najveća svjetovna dvorana sjeverno od Alpa. Godine 1520. Albrecht Dürer i W. Pirckheimer su bili zaduženi za oslikavanje zidova. Početkom 17. stoljeća je proširuju i dodaju tri barokna portala. Uništena je u savezničkim bombardiranjima, ali je ubrzo obnovljena.

Vijećnica gleda na stražnju apsidu kasno romaničke crkve sv. Sebalda sagrađene 1230. godine s dva visoka četvrtasta tornja i jednim manjim okruglim između njih kao ulaz. Unutrašnji brodovi su kasnije prošireni u gotičkom stilu. Pored nje je mali trg i kuća iz 1328. u čijem se krovu nalaze još tri kata, čemu svjedoče krovni prozori. Bila je u vlasništvu bogate obitelji Schürstab. Očito je sastavljena od dvije ranije izgrađene kuće, a današnji oblik je dobila tek 1482. godine. Na drugom kraju trga je zgrada koju je podigao car Karlo IV. i koja je služila kao spavaonica i blagovaonica redovnika. Legenda kaže da je podignuta na mjestu kuće izgorile u požaru dok su nabrzinu grijali novu vodu za krštenje malog princa Wenzela, koji je prvu uneredio odmah na početku obreda. Zgrada je preživjela bombardiranje, a posebno se ističe mala apsida Chörlein na fasadi. Originalna je u muzeju. Nekada je bilo oko 450 takvih apsida i balkona, što od kamena što od drveta. Ostalo ih je stotinjak.

 

Dürer

Prolazimo trgić s spomenikom Albrechtu Düreru čija je kuća malo dalje podno zidina dvorca. Tipična bavarska kuća s prizemljem i katom od kamena i drvenom konstrukcijom viših katova iz 1420. godine bila mu je dom početkom 16. stoljeća. U njoj je danas muzej. 

Na trgu je i njegov čudan kip zeca ispred Pilatushaus, uobičajene bavarske kuće s kraja 15. stoljeća, s trokutaskim krovom, bijelim pročeljem i drvenim gredama. U 19. stoljeću bila je nastamba Hansa von Aufsessa, osnivača muzeja Germanisches Nationalmuseum, koji je prvobitno bio smješten u kuli Tiergärtnertor, a koja dominira trgom. Kamene zidine utvrde iz druge polovine 13. stoljeća, imaju na vrhu drvene nadstrešnice kojima su se kretali vojnici. Ime kaže da su to vrata koja su vodila u lovište. Grad je 1550. godine proširen pa su dodane nove mnogo veće zidine koje danas krase parkovi i mjesta za šetnju. 

Nedaleko trga je Historischer Kunstbunker, tunel ukopan u brdo, u kojem su bila sklonjena sva umjetnička djela grada i tako spašena od bombardiranja saveznika. 

 

Kaiserburg

Penjemo na vrh stijene na kojoj je carski dvorac kojeg se prvi puta spominje u spisima 1050. godine. Razni tornjevi i zidine, pored kojih prolazimo do vrha odakle je divan pogled na gradske krovove, pokazuju kako je dograđivan. U njemu su stolovali svi carevi Svetog rimskog carstva, a kako je to izgledalo može se vidjeti u muzeju smještenom na vrhu. 

Vraćajući se prolazimo pored Fembohaus, najveće renesansne kuće koja je preživjela bombardiranje, sagrađene 1596. godine za nizozemskog trgovca svilom. U njoj je Gradski muzej.

 

Mostovi Pegnitza

Riječica Pegnitz s načičkanim zgradama uz vodu i nekoliko ada označava prelazak u nešto noviji dio grada. S mosta Museumsbrücke se vidi staru bolnicu i dom za starije osobe Sveti Duh izgrađene od cigle 1339. godine. Novac je poklonio domaći trgovac. Godine 1500. je proširen dobivši nova krila iznad rijeke i ade. Bila je to najveća društvena ustanova u srednjovjekovnoj Njemačkoj. Do nje je bila Spitalkirche, bolnička crkva, uništena tijekom bombardiranja, u kojoj je gotovo 400 godina čuvano carskog krunsko blago. 

Stižemo na veliki trg kojim prevladava trobrodna gotička bazilika Lorenzkirche s kraja 13. stoljeća. Dojmljivo pročelje i dva visoka zvonika su naknadno dodani. Tu je i Nassauerhaus, jedan od najbolje sačuvanih primjera srednjovjekovne kule u kojoj se živjelo. Prva dva kata su podignuta u 13. stoljeću za kraljevske činovnike. Ostali katovi du dodani dva stoljeća kasnije. Kamena balustrada je ukrašena grbovima cara, pape i izbornih kneževa Nürnberga. 

Odatle počinje trgovačka zona s tri usporedne ulice prepune trgovina i robnih kuća. U zadnjoj je i suvremeno zdanje Germanisches Nationalmuseum.  Nekoliko kioska nudi specijalitet grada: nurnbeške kobasice u žemlji. Male su i debele kao prst i duge 10 cm. Obično se uzimaj tri do četiri komada. Cijena im je od 2,5 do pet eura, što je dvostruko skuplje negoli u drugim dijelovima Njemačke, a količinom ih je dvostruko manje. 

U Aleji kožara - Weißgerbergasse - dvadesetak je povijesnih kuća koje su preživjele rat. Nekada je cijeli grad tako izgledao. Većinom su to uske kuće s radnjom u prizemlju, podrumom i nekoliko sobičaka na katovima. S Karlsbrücke mosta gledamo drveni natkriveni most Henkersteg iz 1457. godine. Od 16. do 19. stoljeća u kuli su bila vješala. Krvnik je tu živio u samoći jer je njegov posao smatran nečasnim. 

Dalje niz rijeku je sličan kameni most s krovom i tornjem. Podignut je uz Kettensteg, najstariji viseći most u Njemačkoj, prirodno, samo za pješake. Konačno stižemo do mosta mesara i mjesta na kojem su prodavali meso od 1419. godine. Današnja zgrada je iz 1571. Iznad ulaza je veliki kip vola koji leži i latinski natpis "Sve stvari imaju izvor i početak, ali ovdje vidite vola koji nikada nije bio tele".

 

Fontana života

Na kraju pješačke zone, tik ispred obrambene kule Weißer Turm iz 1250. godine, izgrađena je 1981. godine velika fontana Ehekarussell. Predstavlja brak od početka do kraja, kroz niz kipova, s prikazima od mladenačke zanesenosti i opijenosti životom, rođenja djece, pa do raznih životnih situacija, svađa, preljuba i smrti. Mnogi likovi su goli, pa su mišljenja bila podijeljena. 

Iza tornja je trg s dvije velike crkve. Katolička Elisabethkirche iz 1800. godine, pripadala je teutonskim vitezovima, čiji križ je na vrhu velike kupole, dugo je bila jedina preostala u reformiranom Nürnbergu. Druga, Jakobskirche iz 14. stoljeća sa šiljastim tornjem, isto je pripadala teutonskom viteškom redu, ali je kasnije prešla protestantima. 

 

Gradske nove zidine

Širenjem grada, srušen je 1500. godine dio starih zidine i izgrađene su jače, opremljene za borbu topovima. Također su izgrađena četiri velika tornja kao ulazna vrata s četiri strane grada. Iskopani su novi rovovi s vodom koja je okruživala bedeme. Svi građani su morali doći raditi ili platiti u novcu. Na odlasku prolazimo pored ostataka tih zidina, djelomično srušenih zbog prometnica.

 

Velike nacističke građevine

Hitler je bio odabrao Nürnberg kao prijestolnicu nacizma, pa je njegov arhitekt Albert Speer provodio njegove velike planove u djelo. Danas se to ne spominje kao nešto što turisti trebaju vidjeti. Dapače, mogu reći da je sve namjerno zapušteno. Prije trideset godina, kada sam tu bio prvi puta, moglo ih se obići. Iz toga razdoblja je velika kružna zgrada s dvoranom za 10.000 ljudi, veliki stadion na kojem su snimani svi veliki Hitlerovi govori. Sada su samo veliki kompleksi od kamena bez svrhe.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr