4.6.2020. 23:18:00   
Mjere za putničke agencije nužne za spas radnih mjesta

Pododbor za putničke agencije UGP-a 

  

Pododbor za putničke agencije udruge Glas poduzetnika je na redovitom sastanku je raspraviljao o 24 zahtjeva za spas turizma o kojima UGP već razgovora s Ministarstvom turizma, a posebno su se osvrnuli na glavne točke tog zahtjeva koje uključuju moratorij na kredite i leasinge, produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta i ukidanje parafiskalnih nameta.

„Najveći problem su police osiguranja jamčevine za putničke agencije koje su zakonski uvjet za organiziranje putovanja i prodaju paket aranžmana, a koju većina osiguravajućih kuća još uvijek ne želi dati zbog korona krize. Osiguravatelji tvrde kako je to trenutno prevelik rizik, a zakon popisuje obvezu tog osiguranja. Također je suštinski bitno smanjiti naknade kartičnih kuća koje su u Hrvatskoj puno više negoli u Europi, s kojima su opterećene ne samo putničke agencije nego i mnoge druge djelatnosti. UGP će od sljedećeg tjedna potaknuti razgovor s predstavnicima kartičara i regulatora kako bi se našlo rješenje. Putničke agencije i dalje moraju plaćati članarinu HTZ-u, a od toga ne vide svrhu. Turističke zajednice se trebaju financirati isključivo iz boravišnih pristojbi te staviti van snage novi Zakon o turističkoj članarini kojim se terete svi kreveti s paušalnim iznosom članarine. Također je važno i ukidanje najmanje direktorske plaće za male agencije u kojima je direktor najčešće i jedini zaposlenik” - istaknuo je Damir Trputec iz Pododbora za putničke agencije UGP-a.

Smatraju kako treba smanjiti PDV u turizmu i ugostiteljstvu svima na 10%, pa tako i putničkim agencijama za koje je sada 25 posto.

Pododbor se također dotaknuo i nekih aktualnih stvari vezanih za lipanjski dio sezone, prvenstveno za odluku Austrije da ne ukine ograničenja za putovanje u Hrvatsku te činjenicu da Hrvatska svoje građane nije ni na koji način potaknula na korištenje turističkih usluga.

„Sljedeća dva tjedna su u Austriji i Njemačkoj školski praznici i ovo je bila posljednja mogućnost da Kvarner i Istra dobiju nešto turista u ovom razdoblju, a prva sljedeća je tek krajem srpnja kada na jugu Njemačke idu na školske praznike. 

Tek će ljedeći tjedan u Austriji razmatrati ukidanje mjera prema Hrvatskoj, dakle nakon praznika. 

Kalendar školskih praznika u našim odredištima u koje se dolazi automobilom mjerodavan je svim hotelijerima kada slažu cjenike i sezone. Lipanj je izgubljen, onda ide čuvena srpanjska rupa, a onda tko zna" - rekla je Tatjana Maria Plašč iz putničke agencije Via Mea. „Austrijski predsjednik vlade štiti austrijski interes. Naši političari uvijek štite samo svoj osobni interes, a ne svih nas. Nisam ljuta na Austrijance, dapače, njihov predsjednik vlade pokazao se kao državnik kojem je vlastita država ispred svih drugih."

„Sve zemlje u okruženju više potiču domaći turizam nego Hrvatska. Kod nas su blagdani u lipnju Tijelovo i Dan antifašizma – trebalo je omogućiti značajne popuste na cijene autocesta, trajekata, zračnih linija u domaćem prometu. To bi bila prava vrijednost za turizam! Pa cijena autoceste iz Zagreba do Splita za osobno vozilo samo u jednom smjeru stoji kao cjelogodišnja vinjeta za autoceste u Švicarskoj! Cijene trajekata bez sezonskog poskupljenja su previsoke za poticanje turističkih putovanja na domaćem tržištu. Isto se odnosi na cijene ulaznica nacionalnih parkova. To bi trebao biti cilj Cro kartice a privatni sektor se onda može nadograditi sa svojom ponudom na ovakav temelj" - zaključio je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr