10.6.2020. 7:33:00   
Prije putovanja provjerite valjanost europske kartice zdravstvenog osiguranja

Svaka zabava može završiti s opasnostima po zdravlje

 

Europska kartica zdravstvenog osigurnja i dalje osigurava ista prava za vrijeme privremenog boravka u Europskoj uniji i na području Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švicarske. Osiguranici mogu primati hitne i nužne zdravstvene usluge po europskoj kartici ukoliko posjete liječnika u zdravstvenoj mreži.

Do kraja prijelaznog razdoblja Brexita, tj. do kraja ove godine, u Velikoj Britaniji je također moguće zatražiti zdravstvene usluge s europskom karticom.

I u državama s kojima Hrvatska ima međudržavne sporazume, osigurane osobe imaju pravo na hitno liječenje s liječnicima koji su u javnoj zdravstvenoj mreži. 

U drugim zemljama, poput Egipta, Tunisa, Turske i SAD-a, europska karta ne vrijedi, pa se savjetuje sklapanje komercijalnog putnog zdravstvenog osiguranja.

Prilikom sklapanja komercijalnog putnog zdravstvenog osiguranja provjere sitno otisnuta slova i obuhvaća li zdravstvene usluge vezane uz epidemiju covida-19, jer smo otkrili da to nekoliko osiguravajućih društava ne pokriva.

 

Provjerite valjanost

Osiguranici s europskom karticom zdravstvenog osiguranja mogu izbjeći izravnu naplatu u pravilu visokih troškova za obavljanje nužne ili potrebne medicinske usluge u inozemstvu. Europska karta je besplatna. 

Oni koji karticu već imaju, trebaju provjeriti njihovu valjanost. 

Osiguranici s europskom karticom zdravstvenog osiguranja moraju zatražiti medicinske usluge od liječnika u javnoj mreži, a ne u tzv. turističkim klinikama, čak i ako se nalaze u zdravstvenom domu. U protivnom će morati sami platiti uslugu. Povrat troškova može se tada zatražiti od HZZO-a, ali oni neće biti nadoknađeni u cijelosti.

Prije traženja medicinske usluge obavezno provjerite primaju li spomenutu europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr