13.6.2020. 8:02:00   
Bibinje – mjesto svega šest kilometara od Zadra

Slika: visitbibinje 

 

Bibinje se nalaze na vrlo povoljnom položaju uz more, 6 km jugoistočno od povijesnoga grada Zadra. Pojas uz more je dugačak oko četiri km, more je pretežito plitko, a plaže i šetališta privlačna obiteljima. Gostima je na izboru boravak u privatnim sobama i apartmanima te nekoliko kampova uz more. 

Pored restorana, kafića, kulturnih i sportskih djelatnosti u Bibinjama možete posjetiti etnografsku zbirku i zbirku vjerskih predmeta. Na području Bibinja nalazi se Marina Dalmacija, najveća marina u hrvatskom dijelu Jadrana. Proteže se na 70 tisuća četvornih metara na kopnu i moru, ima 1300 privezanih jahti i brodica s mogućnošću 1400 vezova. 

U Bibinjama je turistima ponuđen izbor smještaja u 800 registriranih soba i apartmana s 2500 postelja, a gostima je na raspolaganju i nekoliko kampova koji su udaljeni svega nekoliko metara od mora.

 

Ime Bibano, odnosno Bibanum spominje se već sredinom 11. stoljeća. Stanovnici su se oduvijek bavili poljoprivredom i stočarstvom, a od polovice 20. stoljeća okreću se turizmu. Mjesto je bogato povijesnom i vjerskom baštinom. Mjesni muzej, smješten u općinskoj zgradi, čuva etnografsku zbirku Bibinja. Otvoren je 1999. godine prigodom obilježavanja 80 godina od smrti i 140 godina od rođenja bibinjskog župnika don Marka Sikirica. U crkvici rođenja sv. Ivana Krstitelja izložena je zbirka vjerskih predmeta od 15. stoljeća. Iz 17. stoljeća ostao je drveni izrezbareni oltar baroknog stila. U ovom domaćem radu, smještene su skulpture Bogorodice s djetetom Isusom, sv. Ivana Krstitelja i sv. Petra. Godine 1993. oltar je predan na obnovu, te je 1997. godine, potpuno obnovljen, vraćen na svoje mjesto. 

U Bibinju je i velebna crkva Velike Gospe koju se uvijek veselo slavi, a sveti Roko, kojeg se slavi dan poslije, ujedno je i zaštitnik mjesta. Narodna pjesma kaže: "Zdravo Roko, odvjetnice, slavni Božji ugodniče!  Naše starce ti okripi. Daj nam, Roko, život lipi!” 

 

Velika Gospa i sveti Roko prilika su za veliku proslavu i procesiju ulicama Bibinja, a navečer se održava veliki koncert s poznatim imenima. Kada se u 15. stoljeću u Italiji pojavila kuga u Veneciji je utemeljena bratovština sv. Roka, a štovanje se otuda proširilo i u Dalmaciju pa je tako u Korčuli još donedavno postojala Rokova bratovština. Bilo bi zanimljivo saznati ima li Rokovaca u Korčuli još i danas! U Italiji je nekoliko tisuća crkava sagrađeno u čast svetomu Roku, a štovanje se preko Francuske i Italije proširilo po cijeloj Europi, pa i na cijelo područje hrvatskoga jezika. Vjernici su svetog Roka držali za zaštitnika od kuge, te mu se utjecali gradeći bogomolje njemu u čast. Tako je sredinom 16. stoljeća i u Bibinjama sagrađena barokna crkva sv. Roka, danas "glavni simbol i srce Bibinja”. Šesnaesti kolovoza na dan Svetoga Roka u Bibinjama je vjersko i narodno slavlje.     

 

Prošećite ulicama mjesta, zavojitim kalama i provirite u dvorišta da vidite kako žive Bibinjci. Na rivi se uvijek nešto događa, održavaju se koncerti, klapska događanja, ribarske večeri. Bogata kulturno umjetnička manifestacija "Večer folklora", koja se priređuje na omiljenom trgu Sri sela, privlači u bibinjsku povijesnu jezgru stotine posjetitelja. KUD Ivan Goran Kovačić iz Bibinja organizator je najznačajnijih kulturnih ljetnih priredbi, a posebice susreta dalmatinskih klapa Raspivano Bibinje, koja se održava već četvrt stoljeća. Ova skupina pravih zanesenjaka i ljubitelja narodne baštine njeguje prije svega stare narodne pjesme i bibinjska kola koja su obnovili i oteli zaboravu.

 

Bibinje se nalazi na povoljnom prometnom položaju, a kroz mjesto prolazi i željeznička pruga. Nedaleko je i zračna luka, a mogućnosti za izlete, nacionalne parkove i aktivni odmor su nebrojene. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr