21.6.2020. 7:29:00   
Ukusni svinjski file na komoraču

Ukusni svinjski file na komoraču

 

Sastojci za 2 osobe:

15 dag svinjskog filea (pripremljenog)

1 veliki komorač

1 mali isjeckani luk

1 čajna žlica maslaca

1/16 l slatkog vrhnja

sol

papar

šafran

ružmarin

muškatni orah,

sok od limuna

ulje

 

Priprema

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Posoliti, popapriti i nakapati s malo maslinovog ulja. Komorač oprati, razdijeliti stručak i moguće tvrde niti odstraniti. Zeleni dio sačuvati! Gomolj izrezati u štapiće.

U tavi zagrijati ulje i file u tome jako zapeći. Zatim file staviti zajedno s ružmarinom u vatrostalnu posudu i uz često okretanje peći oko 15 minuta u pećnici. Meso u sredini treba ostati ružičaste boje. 

U tavi kratko propeći luk, dodati komorač, začiniti, dodati šafran, malo juhe ili vode i pirjati na srednjoj jačini vatre.

Dodati slatko vrhnje i ukuhati žitku smjesu umaka. Začiniti sokom od limuna, zelenilom komorača i muškatnim orahom. 

File poslužiti s povrćem.

 

Uputa 

Zamolite mesara "od povjerenja" da vam file očistiti od kožica i žilica - uštedjet ćete vrijeme i trud.

 

Vrijeme pripreme

2 sata i 25 minuta

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr