3.7.2020. 13:47:00   
U Jadranskom moru obitava znatan broj morskih pasa

Morski pas ljudožder ili velika bijela psina


Zahvaljujući turističkim aranžmanima i brodicama duž Jadrana, Big Game Fishing ili ribolov iz brodice na veliku ribu postao je dostupan i "običnim” ribolovcima, turistima zahvaljujući povoljnim cijenama.

 

Napisao: Siniša Slavinić

 

Takvom je ribolovcu sve osigurano, od potrebnog pribora, mamaca, do stručnog vodstva, skipera, koji dobro poznaju pošte i tehnike ribolova na "debelom” moru. Među sve omiljenijim ribama koje se tako lovi su i morski psi. U Jadranskom moru obitava znatan broj pasa. Neki od njih, poput goleme psine (Cetrohinus maximus) narastu i do 12 metara. No, većina, od onih koji su najčešći u Jadranu, je daleko manja. Za razliku od Sredozemlja, u kojem se može naći daleko više velikih (i opasnih) psina, u Jadranu je biggejmašima na raspolaganju daleko manji broj onih koje mogu loviti i veličinom i vrstom. No, za užitak Big Game ribolova, još uvijek i više negoli dovoljno.

 

Oprez je potreban

Među jadranskim raljama, također, da se odagna strah kupača, nema ili su veoma rijetki susreti s onima koji ih mogu ugroziti. Ipak, pri svakom (ribolovnom) susretu s jadranskim psima, primjerice ulovljenim na brodici, treba pristupiti s punim oprezom. Iskusni kapetan brodice, uvijek će upozoriti, kao i nas prilikom Big gamea na otvorenom moru ispred Vodica, na opasnost od ulovljenog psa. Modrac, primjerice, prije nego što je usmrćen, može opasno ugroziti ribolovce na brodici. Svojim snažnim repom može ribolovca izbaciti preko ograde, polomiti mu ruke, a i ugristi ga.

 

Višesatna borba

Morske pse na Jadranu može se loviti u pokretu, povlačenjem velikih varalica, ali najčešće driftingom, ispuštanjem (da struja nosi), srdelama namamčenih velikih udica i upornim primamljivanjem komadićima srdela. Struja tu primamu nosi, a miris koje ispuštaju, kao i ulje koje se baca, privlači psa do udica. Brodica je usidrena. Ribolovci iščekuju griz, a kad pas primi, borba može trajati satima. Ribolovac se obavezno veže za borbenu stolicu na krmi brodice, dok je Big game štap s multikoturom vezan za ribolovca odnosno za prsluk na ribolovcu. Umorena ribetina uvlači se kukom na brodicu ili se otkvačuje i vraća natrag u dubine Jadrana.

Među psima koje se na Jadranu najčešće lovi u sportskom ribolovu je pas modrulj (Prionace Glauca). Leđa su mu plavozelenkaste ili tamno plave boje. Lovi ga se u dubinama do 150 metara. Naraste i preko dva metra dužine i više od 150 kg težine. Češći je u južnom Jadranu. Borben je, pa ga ribolovci cijene kao lovinu. Hrani se glavonošcima i ribom.

Uz modrulja, najčešći ulov na sjevernom i središnjem Jadranu je pas kostelj (Squalus acanthias). Najčešće se lovi primjerke dužine metra. Zadržava se na dubinama između 20 i 200 metara. Lovi ga se laganom panulom na komad ribe ili hobotnice.

Čest gost u Jadranu, posebno ljeti, je pas lisica (Alopias vulpinus). Prepoznatljiv je po karakterističnom dugačkom repu, dugom gotovo kao i tijelo. Može narasti i preko pet metara dužine. Živi u dubinama do 350 metara. Hrani se ribom, glavonošcima i rakovima. Lovi ga se kao i modrulju.

U Jadranu je rasprostranjen i pas mekuš (Mustelus mustelus) dug do metra. Živi u dubinama između 100 i 200 metara. Hrani se uglavnom ribom, ali i glavonošcima. Također ga se lovi panulom.

 

Pas od pola tone

Među pse koji se mogu sresti u Jadranu, ali veoma rijetko, spada pas kučak (Isurus Oxyrinchus). Naraste i do 500 kg težine i do 4 metra dužine. Lovna težina mu je od 50 do 100 kg. U Jadranu ga se može uloviti, i to samo iznimno, u njegovom južnom dijelu. Lovi ga se panulom na prirodne i umjetne mamce.

Rijetka vrsta morskog psa u Jadranu je i pas butor (Galeorhinus galeus). Naraste do dva metra dužine, a može ga se naći u središnjem dijelu Jadrana i na otvorenom moru, na dubinama od 80 do 200 metara. Na jelovniku su mu ribe, rakovi i glavonošci. No, posegnut će i za ježincima i drugim bodljikašima.

Pas mlat (Sphyrna zygaena), također je rijetka vrsta u Jadranu. Mlat ili čekić može narasti i preko 700 kg težine. To je "površinski” pas, kojeg ribolovci u Sredozemlju, uz obale Tunisa, Maroka i Egipta, love u dubinama do 20 metara. Srećom u Jadranu ga nema, odnosno u Jadran zađe s brodom i to u zbilja iznimno rijetkim slučajevima. 

Morski pas ljudožder ili velika bijela psina (Carcharodon carcharias) je rijedak i na Sredozemlju. Do sada je u istočnom Jadranu zabilježeno 12 ulova ove ribe. Najveći ulovljen u Jadranskom moru, u Kraljevici 1934. godine, bio je dug 7,62 m i težak oko 2.400 kg.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr