14.7.2020. 8:01:00   
Kruh – ono što niste znali o njemu

Zanzibar City (snimio: Željko Marušić)

Kruh i peciva nakon pojave plijesni više nisu jestivi. Nakon što dođete u doticaj s plijesni odmah je potrebno dobro oprati ruke. No, krenimo od početka.

 

Posude za kruh

Gornja površina kruha dobiva posebno lijepu strukturu kad se tijesto ostavi odmarati u posebnim košaricama za kruh koje su prije toga dobro posipane brašnom. To su tzv. Peddingrohr-košarice koje je moguće nabaviti u dućanima s posuđem.

 

Pečenje

Da bi kruh dobio hrskavu koricu mora se peći na jačoj temperaturi (oko 230º C). Pri tome pećnica mora biti prethodno dobro zagrijana. Kruh i peciva ispadnu ukusniji kad je na početku pečenja prisutna para. Zato je dobro na dno pećnice pri ulaganju kruha na dno pećnice uliti 1/8 vode i brzo zatvoriti vrata. 

 

Koliko može stajati

Raženi, a posebno kruh od cjelovitih žitarica i miješani kruh s velikim udjelom raži, je moguće dugo održavati svježim. U najboljem slučaju do 12 dana, a pšenični kruh jedva 3-5 dana.

 

Čuvanje 

Kruh skladištimo na sobnoj temperaturi. Najbolje u kamenim i keramičkim posudama ili u kutijama za kruh. Posude je važno redovito čistiti, najbolje koristeći vodu s octom. U nuždi je moguće koristiti folije za zadržavanje svježine ili plastične vrećice, koje je pritom potrebno probušiti na nekoliko mjesta. U njima je kruh moguće držati najviše jedan do dva dana. 

Kruh i peciva ne pripadaju u hladnjak budući da imhladnoća oduzima vlagu i kruh ubrzo postaje suh!

 

Zamrzavanje

Za zamrzavanje bi kruh trebao biti svjež koliko je to najviše moguće. Kruh se odmrzava na sobnoj temperaturi, izračunajte ovisno o njegovoj veličini, ali najmanje oko 5 sati.

 

Plijesan

Kruh i peciva nakon pojave plijesni više nisu jestivi. Mora ih se baciti. Nakon što dođete u doticaj s plijesni odmah je potrebno dobro oprati ruke.

 

Dobro je i to znati

Testiranje je li kruh dovoljno pečen se radi tako da se pokuca po dnu kruha. Dovoljno je pečen kad kucanje proizvodi visoke tonove.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr