22.7.2020. 16:41:00   
Ministarstvo turizma potpisalo ugovor za razvoj tri “flagship” strateška projekta Jadransko-jonske strategije (EUSAIR)

Cetinje, Crna Gora (snimio: Željko Marušić)

Ministarstvo turizma, kao projektni partner EUSAIR Facility Point projekta, nakon provedenog postupka javne nabave, potpisalo je ugovor vrijedan milijun i 526 tisuća kuna sa zajednicom ponuditelja koju čine Institut za turizam i WYG savjetovanje d.o.o. iz Zagreba za razvoj tri projektne ideje u zrele strateške prijedloge projekata ugrađene u transnacionalni i međusektorski kontekst. Ugovor je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU iz INTERRREG ADRION programa, a odnosi se na razvoj projekata CulturAir, DES_AIR i Green Mapping: razvoj kulturnog turizma, integrirano održivo upravljanje turističkim odredištima i podršku razvoju i pristupu tržištu za odgovorne i održiva turistička odredišta, mikro, mala i srednja poduzeća na području Jadransko-jonske makroregije.

Institut za turizam kao hrvatska istraživačka i savjetodavna ustanova specijalizirana za područje turizma za ovaj se natječaj udružio s tvrtkom „White Young Green” koja konzultantske usluge projektantskih i razvojnih pozslova provodi iz tridesetak ureda diljem Europe, među kojima i iz ureda u Zagrebu. Uža specijalizacija su joj pripreme i provedbe projekata sufinanciranih bespovratnim sredstvima Europske unije. Od prošle godine WYG je dio međunarodne konzultantske TetraTech grupe koja pruža usluge u 52 države i trenutno nadzire oko 120 međunarodna razvojna projekta. Za EUSAIR Facility Point projekt ovakva suradnja donosi novu perspektivu i dodanu vrijednost. 

 

 „Uvjereni smo da iskustvo i preporuke, temeljem kojih su navedeni stručnjaci dobili ovaj posao kroz dosta zahtjevan postupak javne nabave, jamče zaista vrhunsku razinu usluge i uvida što se događa na međunarodnom planu u razvoju turizma. Naši partneri iz osam država i mi zaslužujemo razvoj strateških projekata koji će nam omogućiti ostvarenje zelenog, kvalitetnog i na svjetskom tržištu prepoznatljivog odredišta te održivo upravljanog turizma utemeljenog na trajnim kulturnim i prirodnim vrijednostima naše regije” - izjavio je Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva turizma povodom potpisivanja.

 

„Kroz naša istraživanja prepoznali smo da su sve zemlje jadransko-jonske regije, u manjoj ili većoj mjeri, suočene s istim ili sličnim problemima te da bi zajednički, regionalni projekti mogli dati značajan doprinos njihovom učinkovitom rješavanju. Mogućnost da svoja znanja i iskustva primijenimo u osmišljavanju ova tri strateška projekta za jadransko-jonsku regiju od neprocjenjive je važnosti. Njihov strateški status istovremeno omogućuje pokretanje ključnih sudionika u zemljama jadransko-jonske regije te, samim time, uspješnu razradu projekta i, u budućnosti, njihovo financiranje” - izjavila je povodom potpisivanja ugovora dr. sc. Renata Tomljenović, pomoćnica ravnatelja Instituta za turizam.

 

Aktivnosti ovih strateških projekata obuhvatit će standardizaciju regionalnog turističkog odredišta koje obuhvaća Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Grčku. U naredna tri mjeseca Institut za turizam i WYG trebali bi razviti ugovorene projektne ideje na razinu zrelih strateških prijedloga projekata ugrađene u transnacionalni i međusektorski kontekst te predložiti i financijske okvire za njihovo ostvarenje.

Jadransko-jonsku makroregija kolijevka je nekoliko ključnih civilizacija i regija povijesti, kulture i ljepota. Izuzetno bogata povijest i bogatstvo kulturnih i vjerskih različitosti ostavština je koja je istovremeno i prilika za bolju budućnost. Upravo bi projekt CulturAIR trebao pomoći razvoju zajedničkih kulturno-turističkih projekata i treba pružiti jasniju sliku o stavovima i potrošnji posjetitelja i treba stvoriti usklađeni metodološki okvir zemljama EUSAIR Jadransko-jonske regije za praćenje utjecaja turističkih aktivnosti na kulturne resurse, lokalnu ekonomiju i društvo.

Ljudski kapital je najdragocjeniji oblik kapitala. EUSAIR strategija je posvećena razvoju održivog ljudskog kapitala u području održivog turizma. Stoga je uloga projekta DES_AIR istaknuti dobre prakse i modele održivog upravljanja turističkim odredištima i pomoći ih ugraditi u obrazovne programe visokoškolskih ustanova i programe cjeloživotnog učenja  na području Jadransko-jonske regije. Ovaj ambiciozni plan Ministarstva kulture RH usvojili su predstavnici svih devet zemalja. Njime će se poticati inovativnost onih koji od turizma žive i koji u turizmu rade. Mala i srednja poduzeća koja djeluju u na području regije trebala bi zarzditi od novih znanja.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr