24.7.2020. 9:28:00   
Zaraze u vrtiću: "Nos koji curi nije tipičan simptom korone"

Kada djeci curi iz nosa sam po sebi nije ništa neobično. Mnogi roditelji odmah misle da će njihovo dijete biti isključeno iz dnevnog vrtića zbog najblažih simptoma prehlade jer postoji sumnja na zarazu korona virusom. Je li to opravdano? 

Dječji vrtići su pretjerano podvrgnuti strogim propisima zbog pandemije korona virusa

Čim su vrtići bili otvoreni za svu djecu prva djeca su već vraćena kući. Razlog su bili blagi simptomi prehlade. Je li prehlada može biti razlog isključenja?

Jakob Mask, njemački pedijatar, tvrdi kako je to potpuna glupost i dodaje: "Nos iz kojeg curi nije tipičan simptom covida-19, već uobičajeni simptom prehlade. Djeca prolaze kroz 10 do 15 vrsta zaraze u prvoj godini pohađanja vrtića, a od pet do deset u drugoj godini. "

Iako postoji pretpostavka da su se djeca sada prehladila jer nisu pohađala vrtić zbog epidemije korona virusa, osnovni je razlog što su se sada opet okupila i zaraze se lakše prošire. Ali one nemaju nužno nikakve veze s korona virusom.

Duži izostanak iz vrtića stvara još jedan prblem. U nekom trenutku svi trebamo proći kroz bolesti. Što ranije, to bolje. Tako ćemo na vrijeme nakupiti tjelesnu obrambenu snagu i ići dalje u život. Dakle, treba ići u vrtić.

 

Ako curenje iz nosa nije razlog za slanje djece kući - koji su simptomi razlog?

I dalje vrijedi da djeca s vrućicom, o tome govorimo kada je mjerimo u rektumu i pokaže 38,5 stupnjeva i više, trebaju ostati kod kuće kao i ona s proljevom, povraćanjem ili općim umorom. I, naravno, ima smisla dijete ne slati u vrtić ako se posumnja u korona virus ako je dijete, na primjer, imalo prisan dodir sa zaraženom osobom.

Kako neki vrtići traže potvrdu, takozvanu zdravstvenu evidenciju, od pedijatra prije negoli se dijete može vratiti u svoju vrtićku grupu, odmah treba dodati kako je to nepotrebno kod banalnih bolesti. To je glupost i s medicinskog i s ekonomskog stanovišta jer roditelj treba izostati s posla.

Premda su brojna istraživanja opovrgla da su djeca u velikoj opasnosti od zaraze korona virusa nametnuta su im ograničenja od zabrane međusobnog druženja do zabrane odlaska u vrtiće i škole. Stvar je u tome da postoje mnogi odgajatelji i učitelji koji se boje zaraze. Ostaje činjenica da je učinjena velika kolateralna šteta, da su djeca izgubila međusobne veze i manje su naučila. 

Uskoro će jesen i polazak u školu i vrtiće. Roditeljima je važno sačuvati živce, ne paničariti i koristiti zdrav razum. Ne nasjedati teorijama zavjere niti promjenljivim izjavama političara. Treba donijeti jasnu uredbu o tome kako bi se vrtići u sljedećim mjesecima trebali nositi s blagim simptomima. 

_________________

Važna napomena:

Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje niti može zamijeniti posjet liječniku.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr