24.7.2020. 12:21:00   
Za korona virus u pogonima za preradu mesa - krivi klima uređaj?

Nakon zaraza korona virusom u nekim inozemnim tvornicama za preradu mesa, postavilo se pitanje kako. Isprva se sumnjala u zdravlje zaposlenika, no nedavno istraživanje pokazuje da je klima uređaj u radnim područjima očigledno presudan čimbenik.

 

Rekonstruirani putovi prijenosa zaraze

Istraživači iz Helmholtz centra za istraživanje infekcije (HZI), Sveučilišne klinike Hamburg-Eppendorf (UKE) i Instituta Heinrich Pette, Instituta za eksperimentalnu virologiju Leibniz (HPI) izvijestili su o rezultatima istraživanja o izbijanju korona virusa u mesnoj industriji Tönnies u Rhedi Wiedenbrück (Njemačka).

 

Prijenos uglavnom u području rezanja

"Počevši od jednog zaposlenika, virus se prenosio na nekoliko osoba u opsegu većem od osam metara" - izvještava HZI o rezultatima ispitivanja. Prijenos se također odvijao uglavnom u području sječe junetine na četvrtine, gdje zrak stalno kruži i hladi se na deset stupnjeva Celzija. U tim uvjetima, patogeni se očito mogu prenijeti na znatno veće udaljenosti. Međutim, životna situacija zaposlenika nije igrala značajnu ulogu u istraživanoj fazi epidemije.

"Naši rezultati pokazuju da su uvjeti rezanja, tj. niska temperatura, stalna opskrba svježim zrakom i stalna cirkulacija zraka kroz klima uređaj u hodniku, zajedno s napornim tjelesnim radom doveli do prijenosa čestica SARS-CoV-2 preko većih udaljenosti" - naglašava profesor Adam Grundhoff, koautor studije i voditelja istraživačke skupine na HPI.

 

Objašnjenje povećanih zaraza

Prema profesoru Grundhoffu, vrlo je vjerojatno da navedeni čimbenici općenito igraju presudnu ulogu u sispadima u tvornicama za preradu mesa ili ribe u svijetu. Ovdje očito nije dovoljna udaljenost od 1,5 do tri metra da de spriječi prijenos.

 

Koja su područja života još pogođena?

"Naše istraživanje baca svjetlo na SARS-CoV-2 zaraze u radnom području u kojem se susreću različiti čimbenici koji omogućuju prijenos na relativno velikim udaljenostima" - dodaje profesorica Melanie Brinkmann s Tehničkog sveučilišta u Braunschweigu i voditeljica istraživačke skupine na HZI. Važno je pitanje pod kojim se uvjetima događa prijenos na veće udaljenosti može dogoditi i na drugim područjima života.

U trenutnoj studiji također je upečatljivo da je evaluacija virusnih nizova otkrila podudaranje još nepoznate kombinacije osam mutacija SARS-CoV-2 kod svih pozitivno testiranih osoba. 

_________________

Važna napomena:

Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samdijagnosticiranje ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr