25.7.2020. 9:03:00   
Slavljenička vina

Vino nas prati tijekom cijelog života i postalo je nezaobilazan dio njega samoga. U čast našeg rođenja često se slavi s bocom pjenušca u ruci, dok nam većini naš posljednji ispraćaj poprati vino tijekom vjerskog obreda. Dakle, ponekada se postavlja pitanje postoje li vina za rođendane i slična slavlja ili važna događanja. Naravno da postoje.

 

Napisao: Ivo Ivaniš

 

Siguran sam da ste barem jedanput vidjeli dodjelu nagrade za pobjedu na nekom od mnogobrojnih automobilističkih utrka i vidjeli kako se toči iz boce šampanjca upravo za tu priliku. Međutim, ne koristi se vino samo u ovom slučaju i nije šampanjac jedino vino za slične prigode. Ipak, jedno je sigurno, šampanjac je najpoznatije vino kojeg se koristi za rođendane, ali i za krštenje brodova prilikom porinuća u more. Toči se, naravno, i u drugim svečanim prigodama. Dobar šampanjac ili druga vrsta pjenušavog vina postali su nezaobilazan dio svečanih večera, svadbenih ručkova ili večera, susreta visokih državnika, dočeka novih godina ili, kao što smo već rekli, porinuća brodova i neizbježnih polijevanja pri proglašenju pobjednika raznih utrka.

 

Kraljevske perle

U cijelosti podržavam sve prilike, osim zadnje, u kojima se šampanjac koristi. Smatram da je barbarski čin polijevanje kraljevskim perlama vrhunskih šampanjaca pobjednika trka. Naime, za napraviti dobru bocu šampanjca potrebno je puno truda i vremena i neumjesno ga je proliti umjesto uživanja u njegovim čarima i zadovoljstvu što nam ga pruža. Uostalom, vino je rađeno za užitak, a ne za rasipanje.

 

Arhivska vina

Najpoznatije svečarsko vino šampanjac nije i jedino vino kojeg se koristi za svečarske prigode. Poznate su običaji kupovanja i čuvanja vina iz godina kada smo se rodili. Ponekada se ta vina pije tijekom vjenčanja ili ponekad za čarobni osamnaesti rođendan. Ta vina su uglavnom crvena i iz francuskih vinskih pokrajina Bordeaux i Bourgogne. Međutim vina i iz drugih vinogorja svijeta mogu poslužiti ovoj svrsi.

 

Vino za punoljetnost

Engleska je zemlja u kojoj je ovaj običaj čuvanja vina iz godina rođenja narazvijeniji. U njojpostoji duga tradicija čuvanja crvenih vina iz Bordeauxa, ali i Vintage porta iz Portugala. Također se često, za poklone slavljenicima, kupuju vina iz njihovih godina rođenja. Potrebno je napomenuti da se za ovakve prigode ne mogu koristiti svakojaka vina. Ukoliko se kupuje vino s namjerom da bi se čuvalo niz godina potrebno se savjetovati o mogućnostima dotičnoga vina i uvjeriti se u njegovu mogućnost starenja. A ako već kupujemo stara vina neophodno je biti dobro upućen i upoznat s godištima berbi koje tražimo, jer nisu ista vina iz istih godina s istim potencijalom i kvalitetom kako bismo izbjegli razočaranje pogrešno kupivši vino iz loše godine berbe. Važno je napomenuti da su stara vina često vrlo skupa i kako ih treba kupiti kod provjerenih trgovaca.

 

I Hrvatska ima vina

I u Hrvatskoj se mogu naći domaća vina koja mogu poslužiti u navedene svrhe. Iako je nemoguće naći potpunu zamjenu za Champagne, ipak se umjesto njih za već spomenuta slavlja mogu poslužiti neka od naših pjenušaca. Osobno preporučam pjenušce obitelji Tomac ili Frajonu. Ukoliko se odlučite za vina koja biste htjeli čuvati ili kao starija poklanjati, preporučam neka od naših bijelih i crvenih vina koja imaju dobre mogućnosti za starenje.

Ako se odlučite za bijela vina potražite ih u kategoriji visokih predikatnih berbi. Preporučam slatka predikatna vina uzgojena od naše vinske bijele kraljice graševine - vina iz Kutjeva kao što su npr. izborne berba Krauthakera ili vina Kutjevačkih podruma. Jako dobra su i predikatna vina od mirisnog traminca poput onih iz Iloka! 

Kod crvenih vina izbor je lakši i veći. Naime Plavac mali, naš kralj crvenih vina, trenutno jedina sorta koja je pokazala i dokazala da je spremna dati vina koja mogu jako dobro i dugo stariti. Preporučam vina Plenkovića i nezaobilazne Dingače s Pelješca. Vina Miličića

ili punjenja Badela su izvanredni primjeri. Također vina Grgića, te nezaobilazni Stagnum Frana Miloša.

 

Birajte tradicionalno

Ako se odlučite za vina iz drugih zemalja onda preporučam da se odlučite za tradicionalne vinske regije kao što su Bordeaux, Bourgogne iz Francuske, Toscane iz Italije te Port iz Portugala za crvena te rizlinge iz Mosela u Njemačkoj i slatke predikate iz Burgenllanda (Gradišća) u Austriji.

 

Svečanost sama za sebe

Naveli smo samo neka od svečanih događanja kada vina imaju važnu ulogu. No, nemojte nikada zaboraviti da je uživanje u čaši dobrog vina svečanost sama za sebe.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr