26.7.2020. 9:36:00   
Knedle s marelicama na domaći način

Kako je Zagreb i danas na vjetrometini svjetskih zbivanja stalno je pod utjecajem i modnih strujanja u prehrani. No, neka jela ostaju vječno, a među njima su i knedle (okruglice) s marelicama.

 

Okruglice s marelicama na domaći način

(za 4 osobe)

 

Sastojci:

1/2 kg krumpira

60 dag oštrog brašna

10 dag maslaca (rastopljenog)

3 jaja

marelice ili šljive (zimi iz kompota ili smrznute)

 

Priprema:

Krumpir ogulimo i skuhamo slanoj vodi, izgnječimo, ohladimo, dodamo sve sastojke, te razvaljamo u obliku kvadrata. Potom režemo na male kvadratiće jednake veličine, oblikujemo u okruglice u koje stavljamo marelice ili šljive, pa kuhamo u slanoj vodi dok ne isplivaju.

Na maslacu popržimo krušne mrvice (prezle) i prelijemo preko okruglica (knedla), a po želji možemo dodati cimet.

 

Dobro je znati

Podsjetimo se kako marelice potječu iz Kine. To voće je preko Bliskog Istoka i Grčke došlo i u Zagreb. Sami ime "marelica” dolazi iz latinskog "armenica” (= potječe iz Armenije). U knjizi lijekova majstora Ortlufa od Baierlanda (1390.-1439. godine), to se voće opisuje kao "amarele”, a 1509. godine se prvi puta pisano spominje ime "mariln”.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr