30.7.2020. 8:37:00   
I psi žele na odmor

Postoji nekoliko važnih činjenica kojih se trebate pridržavati ukoliko automobilom putujete na odmor sa svojim kućnim ljubimcem.

 

Nikada ga ne ostavljajte u automobilu

Ako u automobilu nemate klima uređaj, duža putovanja s psima treba obaviti samo u jutarnjim i večernjim satima.

U vrućini, prometna gužva brzo može postati opasnost za pse. Nikada psa ne ostavljajte samog u automobilu, čak ni nekoliko minuta! Čak se i sjenovito mjesto brzo zagrijava i može postati smrtonosna zamka za psa.

 

Što treba uzeti u obzir sa smještajem

Prethodno pitajte

Psi su sada dobrodošli u mnogim hotelima i pansionima. Prije negoli rezervirate smještaj, svakako biste trebali zatražiti suglasnost da dovedete psa. Uzmite u obzir da sve češće treba dodatno platiti za boravak psa. 

 

Što uzeti u obzir kod odmora u planinama

Razmislite o zdravstvenom stanju psa

Prirodno je da trebate uzeti u obzir zdravstveno stanje psa i njegovu dob. Samo vlasnici mogu odlučiti koliko je njihov pas prikladan za odmor u planinama i kolika duga može biti šetnja.

Odmorite se

No, uvijek biste trebali planirati odmore, posebno na duljim pješačenjem.

Spakirajte vodu, grickalice i ručnik

Ne zaboravite ponijeti njegovu zdjelu, pitku vodu i moguće dodatne potrepštine. Ručnik za sušenje je također poželjan ukoliko je pas plivao, a zatim želite ići u gostionicu ili neku kolibu.

Budite oprezni sa stadom krava

Prije pješačenja trebali biste provjeriti vodi staza preko pašnjaka s kravama i, ako je potrebno, potražiti neke druge pravce. Često dolazi do sukoba pasa koji čuvaju stada i pasa turista. 

S druge strane, psi su prirodni neprijatelji za stoku i mogu potaknuti njihovo urođeno obrambeno ponašanje, tako da izvorno mirno stado goveda može reagirati na prijeteći način. Ako na planinskom pašnjaku zapravo naiđete na stoku, psa trebate držati na uzici i u velikom luku obići stado kako biste spriječile nezgode.

 

Obavijestite se o mogućoj naredbi obaveznog korištenja povodca

Korištenje povodca je različito određeno, tako da se o tome morate unaprijed obavijestiti, a što posebno važi za nacionalne i parkove prirode.

 

Što treba uzeti u obzir prilikom odmora na jezeru

Raspitajte je li dozvoljen dolazak sa psima

Preporučljivo je unaprijed saznati gdje su psi dozvoljeni. Izvan sezone puno je lakše pronaći plažu na kojoj psi također mogu ući u vodu.

Ohladite ga ukoliko pas ne želi ići u vodu

Neki psi uopćene žele ići u vodu čak i pri visokim temperaturama. Nemojte ga prisiljavati da uđe u vodu, već ga pokušajte ohladiti na druge načine. Dovedite ga u hladovinu i nježno mu operite noge hladnom vodom odozdo prema gore. Prostiranje vlažne krpe na kojoj pas može ležati pomaže i životinji da se nosi s vrućinom.

Izbjegavajte podnevnu vrućinu

Toplina nije dobra za životinje. Psi također mogu dobiti sunčanicu i sve simptome od nje. Stoga je mudrije izbjegavati podnevne vrućine na otvorenom ili blještavo sunce.

Budite pažljivi prema drugim kupačima

Ostale kupače, posebno djecu, trebate uzeti u obzir priliokom dolaska sa psom na plažu. Djeca vole trčati uokolo, što može potaknuti pseći nagon da ih lovi ili uplaši.

I, prirodno, pripazite da se vaš pas ne približava previše kupačima ili da čak šeta po tuđim ručnicima za kupanje. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr