5.8.2020. 6:15:00   
Osupnut će vas saznanje što vam poručuju psi

Snimio: Željko Marušić

Psi ne vide svijet na isti način kao mi. Oni se za komunikaciju oslanjaju na svoj govor tijela. Pogledajte na koji način izražavaju svoje osjećaje određenim postupcima i ponašanjem! Neki od njih će vas osupnuti.

 

Na zadnjim nogama

Nekoliko je mogućih značenja kada pas ustane na zadnje noge. Vjerojatno će pokazati naklonost. Baš kao i ljudi, oni se ponekad žele grliti. Međutim, to može pokazati razigranost kada su u društvu drugih pasa. Sve dok to ne djeluju napadački ili oštro, vjerojatno se samo igraju.

 

Žvakanje namještaja

Štenci također vole žvakati razne predmete kad im zubi rastu. Međutim, to bi moglo značiti nešto drugo kada više nisu štenad što ne znači da su loši psi. Velika je to mogućnost odraza činjenice da jednostavno ne dobivaju mogućnost za tjelesnu aktivnost koja im je potrebna. Dobar način da to riješite je da ih izvedete u šetnju. Dakle, ukoliko vaš pas počne žvakati namještaj, vrijeme je da ih prošećete i date im priliku za vježbanje.

 

Kako laju

Postoji nekoliko razloga zbog kojih psi laju. Ako je glasan i čest lavež, moglo bi biti nešto hitno. Možda osjećaju opasnost i žele vas obavijestiti. Kraći i mekši lavež znači da se žele igrati. Glasno lajanje može značiti i da ih boli. Obavezno obratite pažnju na lavež i pokušajte shvatiti o ćemu se radi!

 

Donosi vam igračke

Ne pretpostavljajte da se vaš pas želi igrati samo zato što vam u gubici donese igračku. Jedna teorija kaže da vas na ovaj način žele ugoditi. Smatraju vas alfom i žele vam ukazati poštovanje. Druga teorija tvrdi da je to njihov način pokazivanja da vam vjeruju. Toliko ima povjerenja u vas da vam donosi ovako vrijedan predmet. Naravno, to može značiti i da vas toliko voli da želi da uživate u njegovom posjedovanju. Možete ga povrijediti ako nakon ovoga igračku bacite kao loptu!

 

Kad psi zijevaju

Ljudi zijevaju kada im je dosadno ili su umorn. Psi to rade kad se osjećaju sigurno. Za njih je to znak opuštenosti. Ako vidite psa kako zijeva 15 puta, to znači da se osjeća opušteno. Međutim, to može biti i znak stresa ili iščekivanja. Kad je pas u veterinarskoj ordinaciji, nebrojeno zijevanje moglo bi odražavati njegovu nervozu. Kad to učine prije šetnje, to može biti i način na koji, kao i ljudi, kako bi pokazali koliko su umorni.

 

Prije nego što odeš

Kladimo se da se i vi osjećate krivim zbog toga što kućnog ljubimca ostavljate samoga kod kuće kada odlazite na posao. Neki čak troše novac na čuvare pasa da bi se osjećali bolje! Kad vaš pas napravi to tužno lice, shvatit ćete zašto je to tako. Ponekad će imati ravnodušni izraz lica, ali nemate potrebe brinuti. Vaš pas odlično zna da ćete se uskoro vratiti! To lice je znak povjerenja, a ne tuge. 

 

Uzvrpoljeno hodanje

Vaš pas možda hoda po stanu ili kući jer osjeća nervozu, uzbuđenje ili dosadu. Vole koračati po sobi iz istih razloga kao i mi! Kad se vrte u krugovima, vjerojatno se žele igrati s vama. Na ovaj se način psi progone kada se sretnu. Da, to je znak razigranosti! 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr