28.8.2020. 18:53:00   
Za EU destinacije kroz Europsku prijestolnicu pametnog turizma dva milijuna eura

Zagreb (snimio: Željko Marušić)

Dana 21. kolovoza 2020. godine objavljen je natječaj za Poticanje pametnih turističkih rješenja za EU destinacije kroz Europsku prijestolnicu pametnog turizma u ukupnoj vrijednosti od dva milijuna eura. Sudjelovanje u natječaju otvoreno je pod jednakim uvjetima za sve fizičke i pravne osobe koje spadaju u područje primjene Ugovora, kao i međunarodne organizacije.

„Područje turizma osjetilo je velik nagli pad potražnje uslijed izbijanja pandemije covida-19 te je zadaća sudionika u turističkom i srodnim sektorima poticati izmišljanje i osmišljavanje novih turističkih proizvoda i usluga te stalno unapređivati postojeće turističke proizvode. Turizam predstavlja značajan udio BDP-a Europske unije i zapošljava više od 10 posto ljudi u Europskoj uniji zbog čega je važno poticanje stvaranja zajedničkih rješenja za izlazak iz krize uzrokovane pandemijom covidom-19, ali i stvaranje programa i planova za suzbijanje sličnih ugroza u budućnosti” - izjavila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Ugovori koji proizlaze iz natječaja predviđeni su da traju najviše 36 mjeseci, a cilj natječaja je doprinos njegovanju inovativnih, pametnih i održivih rješenja u turizmu u turističkim odredištima putem organizacije natječaja za Europske prijestolnice pametnog turizma i za Europske destinacije izvrsnosti (EDEN). 

Cilj je pružiti potporu europskim odredištima i gradovima i njihovom okretanju pametnim i održivim rješenjima, dajući pobjednicima prepoznatljivost i mogućnost za ostvarivanje izvanrednih uspjeha u području turizma. Isto tako pridonijeti uspostavljanju okvira razmjene primjera dobrih praksi između odredišta koja sudjeluju u natječaju, međusobno učenje i umrežavanje i stvaranje mogućnosti za suradnju i nova partnerstva.

Registracijom na eTenderingu, moći ćete postavljati pitanja i biti automatski informirani o promjenama natječaja (dodatni dokumenti, odgovorena pitanja itd.).

Rok za prijavu na natječaj je do 20. listopada 2020. godine (do 16 sati po mjesnom vremenu u Bruxellesu). Poveznica na natječaj: https://ec.europa.eu/growth/content/fostering-smart-tourism-solutions-eu-destinations-european-capital-smart-tourism_en

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr