3.9.2020. 13:18:00   
Slikarska izložba Infrared Art u Galeriji Sv. Ivan Zelina do 30. rujna

Jedanaest slikarica i slikara prikazuje svoja infrared djela u Galeriji Sveti Ivan Zelina. Izložbu Infrared Art – umjetnost budućnosti u Galeriji Sv. Ivan Zelina može se razgledati do 30 rujna i vikendom od 10 do 17 sati.

Infrared Art je spoj umjetnosti i tehnologije. U području slikarstva radi se o novom načinu slikanja jedinstvene slike dvostruke pojavnosti - jedne vidljive prostim okom na dnevnom svjetlu, a druge vidljive na infracrvenoj valnoj duljini tek pomoću infracrvene kamere. 

Taj novi način slikanja pokrenuo je i istraživanja tonova standardnih boja i pigmenata koja se koriste u umjetničkom slikarstvu, a razlikuju se po svojstvu upijanja infracrvenog svjetla. Zapravo, slika se dvije slike u povezanom sloju koje sadrže različite vidjive informacije u vidljivom i bliskom infracrvenom spektru. 

Naime, svaku se slikarsku boju može napraviti na bezbroj načina, a da zadrži isto svojstvo upianja svjetla u vidnom spektru ljudskoga oka, a potpuno drugačija svojstva u bliskom infracrvenom području. Na taj način može se na jednoj podlozi slikati dvostruku sliku. Njezin razvoj, način rada i temelje Infrared teorije razvio je dr. sc. Vilko Žiljak sa svojim timom u kojem su dr. sc. profesori: Jana Žiljak Gršić, Ivana Žiljak Stanimirović i Klaudio Pap s Grafičkog fakulteta, a prva ju je u svoje slikarstvo uvela hrvatska akadamske slikarica i grafičarka Nada Žiljak, stvorivši tako novu vrstu slikarstva novim načinom slikanja. 

Nakon Nade Žiljak infrared metodu primjenjuje u svom umjetničkom izričaju slikarica Dijana Nazor, produbljujući znanstvenu praksu u području slikarstva, te po prvi puta istraživši i njezinu primjenu u na području retuša u konzervatorsko-restauratorskoj praksi. 

Potreba za inventivnošću, za novim, "dubljim” ili drugačijim pogledom (u) umjetnosti i korištenjem infrareda završilo je i osnivanjem grupe Infra. U njoj su, uz Nadu Žiljak i Dijanu Nazor, i Ana Guberina, Ana Divković, Ana Jakić Divković, Marija Galić, Ivica Fišter, Mercedes Bratoš, Ivana Ožetski i Olena Sokolovska. (Pripremio: T. Radić)

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr