3.9.2020. 13:40:00   
Oživjeli vinogradi Slavonije i Baranje

Kao i uvijek prije početka jeseni, vrijeme je za slasne čehulje. Berači su ušli u vinograde Feravina kako bi prvih dana rujna obrali grožđe za pjenušava vina za koja su potrebne nešto više kiseline. Započinje se u zoru s prvim zracima sunca, a početak berbe je simbolično obilježen zajedničkom zdravicom. Nazdravljalo se pjenušcima Francesca i Grasecco, ali i finim rakijicama šljivovicom i jabukovačom koje je samo samo za ovu priliku iz privatne kolekcije ustupio Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe d.d. koji je i sam nazočio berbi. Prvo su na red došle frankovka i graševina, a berba će se nastaviti sa sortama Chardonnay, Pinot bijeli, graševina te crnim sortama Pinot crni, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc te Syrah.

Napisao i snimio: Slobodan Kadić

„Svaka vinogradarska godina ima svoje izazove i svaka je posebna na svoj način. Zima je bila blaga i bez oborina, a kretanje vegetacije u proljeće praćeno velikim brojem sunčanih  sati i malom količinom padalina" – istakla je Lucija Kužir, koordinatorica berbe naglasivši da za vinogradare nije postojala karantena i rad od doma.

Ipak, početkom kolovoza, područje Našica na kojem imaju dva vinogradarska nasada pogodilo je olujno nevrijeme koje je ostavilo traga na lozi i urodu. Preostalo grožđe na tim mjestima je u izvrsnom stanju, a završno sazrijevanje prolazi vrlo dobro. Uz stalne radnike Feravina, u vinogradima grožđe bere stotinjak sezonskih radnika koji osim organiziranog prijevoza ove godine imaju i topli obrok.

„Gradimo dva nova podruma tako da kapaciteta za kontroliranu fermentaciju i odležavanje vina neće nedostajati. Jedan je podrum opremljen inox tankovima kapaciteta 570.000 litara, a drugi drvenim bačvama raznih zapremina od 1000-6000 litara, ukupnog kapaciteta 147.000 litara" – kazao je Ivan Maričić, direktor Feravina, naglasivši da je kod njih ipak kakvoća ispred količine.

I drugi su vinari Slavonije i Baranje započeli s berbom, a većina ih je zadovoljna prvim rezultatima i nada se da će berba 2020. godine biti uspješna, a vino bez mane. Narodna pjesma kaže: „Berem grožđe i crno i bilo..."

A vino će ipak na kraju - ispričati svoju priču, crnu, bijelu ili možda rose! 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr