10.9.2020. 8:19:00   
Djeca, škola i zaštitne maske za lice

Helsinki (snimio: Željko Marušić)

Prolazeći mimo ili kroz parkove možete vidjeti kako se djeca zajedno igraju, druže, grle… Roditelji obično okupljeni sjede na klupi, a nerijetko uz njih neki i stoje. Na klupici i stolu kraj njh stariji muškarci kartaju. To je naša svakodnevica.

Slično je i na ulazu u školske zgrade pred kojim okupljena djeca stoje prije ulaska u školu, pričaju doživljaje, razmjenjuju stvari…

A onda ulaze u školsku zgradu stavljajući zaštitne maske za lice koje im otežavaju disanje, zadržavaju po život opasni ugljični monoksid koji ponovno udišu. Naravno, tu istu masku će još danima nositi u školu. Pa, je li to zaista potrebno? Je li zaista potrebno te mlade ljude psihički i tjelesno trovati, pitam se! 

Mnogi roditelji i učitelji upozoravaju da održavanjem udaljenosti i održavanje čistoće s upitnim prečestim pranjem ruku, budući da time nestaje zaštitni sloj s kože koji upravo štiti od zaraza (!), vjerojatno neće moći spriječiti pojavu drugog vala zaraza. Uostalom jesen je sve bliže, a time i pojava velikog broja bolesti dišnog sustava. Zatvaranje škola, učenje na daljinu i slične mjere ugrozile bi obrazovni sustav i znanje mladih naraštaja što je veća opasnost od zaraze korona virusom. Prema podacima UNESCO-a čak je 1,6 milijardi djece iz 190 država ostalo kod kuće tijekom proljetnog zatvaranja škola. 

 

Znakovi zaraze korona virusom kod djece su drugačiji 

Dok su znakovi zaraze kod odraslih, prema britanskim znanstvenicima, vrućica, suhi, ponavljajući kašalj, grlobolja i gubitak ili promjena osjeta mirisa i okusa, kod djece su to umor, glavobolja i vrućica, samo nekolicina također razvije kašalj, ali osjećaju gubitak mirisa ili okusa. Pretpostavka je da se njihov imunosustav drugačije odsziva na korona virus.

Pogledajmo kako je to u školama u nekim drugim državama po istraživanju Guardiana, Svjetskog gospodarskog foruma i Reutersa.

 

Belgija

Upute u Belgiji su vrlo jasne. Od početka nastave 1. rujna, zaštitne maske za lice obvezne su za svu djecu stariju od 12 godina i učitelje. 


Grčka

Zbog zve više zaraženih početak školske godine pomaknut je u Grčkoj za jedan tjedan, na 14. rujna. Tamošnja vlada je objasnila kako je ovo „produljenje” neophodno kako bi se obitelji vratili doma s ljetovanja i kako bi učenici potom proveli još nekoliko dana u obiteljskom krugu. I učitelji i učenici i studenti morat će nositi zaštitne maske za lice svo vrijeme u učionicama i ostalim zatvorenim prostorima, a država će svima osigurati po jednu perivu masku.

 

Italija

U većini regija Italije učenici će 14. rujna krenuti u školu. Sve odluke još nisu donesene, ali se zna da će početak nastave biti u različito vrijeme kako bi se spriječilo gužvu među učenicima, a sjedenje samo jedne osobe u klupi smatraju ključnim za sprečavanje širenja korona virusa.

Ukoliko je moguće održavati dovoljnu udaljenost između djece u učionicama, moći će skinuti zaštitne maske za lice tijekom nastave i bit će obavezna samo prilikom ulaska i izlaska iz školske zgrade. U slučaju zaraze učenika ili učitelja, ravnatelj i zdravstveni radnici odlučit će hoće li zatvoriti cijelu školu, pojedini razred ili uvesti karantenu samo za zaražene osobe.

U nekim od najvećih srednjih škola odlučili su uvesti kombinaciju učenja u školama i kod kuće kako bi spriječili previše ljudi na istom mjestu. Vlada je obećala dodatni novac za osiguranje više školskih autobusa.

 

Francuska

U Francuskoj je 12 milijuna učenika i studenata krenulo 1. rujna u škole. Učenici stariji od jedanaest godina moraju stalno nositi maske za lice, a škole moraju osigurati da se prilikom pohađanja nastava ne miješaju međusobno. Dezinfekcija i provjetravanje učionica su obvezni. Pohađanje škole je obavezno, ali pojedine škole mogu odlučiti o promjeni načina pohađanja nastave na nekoliko dana ili tjedana, ovisno o epidemiološkoj slici u njihovom okruženju. U slučaju velikih regionalnih izbijanja epidemije, pojedina škola može biti privremeno zatvorena. Unutar jednog razreda djecu se u osnovnim školama može podijeliti u manje razrede s 8 do 15 učenika koji je naizmjence pohađaju.

U vrtićima nije potrebno održavati sigurnu udaljenost između djece unutar jedne skupine. U srednjim školama svi učenici moraju doći u školu barem nekoliko puta tjedno.

 

Njemačka

U Njemačkoj nastava u saveznim državama počinje različito, pa su neki učenici sjeli u klupe već početkom kolovoza. U većini saveznih država učenici moraju nositi zaštitne maske u zatvorenom, osim kada sjede za klupama, budući da su kod nekih zaštitne maske obvezne samo u hodnicima i na igralištima. Obaveza nošenja zaštitinih maski za lice čak i tijekom nastave u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji ukinuta je zbog oštrih zamjerki roditelja i liječnika. U osnovnim školama učenici drugih razreda ne bi smjeli biti u dodiru tijekom nastave, a vrata i prozore učionice trebaju biti otvoreni što je češće moguće. U posebnim slučajevima dopušteno je internetsko školovanje.

 

Nizozemska

U Nizozemskoj je nastava postupno započinjala već u kolovozu, bez ikakvih promjena, tj. na "normalan". Nitko u obrazovnim ustanovama ne mora nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”.

U slučaju zaraze djeteta, svi koji žive s njim u kućanstvu moraju ostati kod kuće deset dana. Djeca starija od šest godina koja pokazuju znakove zaraze trebali bi ostati kod kuće i testirati se na novi korona virus, a mlađi mogu nastaviti pohađati školu ili vrtić unatoč blažim simptomima i trebali bi ostati kod kuće samo ako imaju vrućicu.

 

Norveška

Ni u Norveškoj se školovanje nije puno promijenilo unatoč borbi protiv virusa. Djeca ne moraju nositi maske u školskim prostorijama. Internetsko školovanje više nije dopušteno, učenici u razredu moraju se držati zajedno i u školi i na otvorenom. Djeca koja bi mogla biti zaražena trebala bi ostati kod kuće i obaviti testiranje na covid-19. Djeca iz vrtića mogu i dalje pohađati vrtić unatoč prehladi, ali ako se pojave neki drugi simptomi, trebaju ostati kod kuće.

 

Poljska

Škole su u Poljskoj otvorene 1. rujna. Maske u učionici nisu obvezne, na ravnatelju je škole odlučiti hoće li ih nositi u zajedničkim prostorijama, kao i hoće li škola prilagoditi početak i kraj nastave. Neke škole, posebno one s velikim brojem učenika, zatražile su od vlasti da odlože početak školske godine na kasniji datum zbog toga što ne mogu osigurati održavanje međusobnog razmaka, ali njihov je zahtjev odbijen. Roditelji koji ne žele poslati dijete u školu mogu biti kažnjeni s čak 10.000 zlota (2.250 eura)

 

Rusija

U Rusiji je školska godina započela ovaj mjesec. Glavna mjera u školama je da pojedini razredi imaju različito vrijeme početka i završetka nastave, a izmjenjuju se i tijekom obroka. U školama se djeci mjeri temperaturu, a oni koji pokazuju simptome slične gripi su odvojeni. Djeci se savjetuje da koriste zaštitnu masku za lice, koja nije obavezna, ali je obavezna za učitelje. Predavanje mogu držati bez nje kada su na sigurnoj udaljenosti od školaraca. Internetsko obrazovanje nije moguća.

 

Španjolska

U Španjolskoj će nastava u osnovnim i srednjim školama započeti u prva tri tjedna rujna, ovisno o pokrajini. Pohađanje nastave je obavezno, a svi stariji od šest godina moraju stalno nositi maske. Učenici moraju prati ruke najmanje pet puta dnevno u školama. Potrebno je održavati udaljenost od najmanje metar i pol, osim između članova istog razreda. Svakom djetetu svako jutro trebaju izmjeriti temperaturu roditelji kod kuće ili učitelji u školi. 

 

Švedska

Švedska se već u proljeće razlikovala od ostalih zemalja, jer zemlja nije bila zatvorena i život nije stao. Tada su i švedske škole ostale otvorene, a učenici su uobičajeno završavali školsku godinu i vraćali se na nastavu nakon ljetnih praznika sredinom kolovoza. Na mjesnim vlastima je da pokušaju suzbiti pojedinačne epidemije, a jedna je od mogućnost privremeno zatvoriti pogođenu školu. Također ne postoje krovna pravila za izvođenje nastave, jer je svaka škola odgovorna za poštivanje smjernica kao što su održavanje daljine i čistoće. Zaštitne maske za lice nisu obvezne u školama.

Epidemiolozi su otkrili da otvaranje škola u proljeće nije pridonijelo širenju virusa među mladima u usporedbi sa susjednom Finskom, gdje su se škole zatvorile na proljeće.

Usput, pored švedskih škola u proljeće škole nisu, između ostalih, zatvorene ni u Nikaragvi i na Tajvanu.

 

Ujedinjeno Kraljevstvo

U jednoj od najpogođenijih europskih država korona virusom, školska godina započela je u ponedjeljak, kada su se svi učenici i studenti vratili u školu, dok su u Škotskoj škole otvorene već 11. kolovoza. I tu postoji obaveza održavanje međusobnog razmaka između učenika, pa su škole napravile hodnike (prolaze) i u njima stavili upute za hodanje kako se djeca ne bi previše približavala u zajedničkim prostorima.

U Engleskoj učenici moraju nositi zaštitnu masku za lice u hodnicima, ali samo ako se škola nalazi na području koje podliježe strogim ograničavajućim mjerama zbog korona virusa. U Škotskoj ih moraju svo vrijeme nositi u zajedničkim prostorijama. U Sjevernoj Irskoj vrijedi samo preporuka za nošenje zaštitinih maski za lice u hodnicima, a Wales je tu odluku prepustio pojedinim ravnateljima. Učenici tijekom nastavnog sata moraju gledati prema naprijed, a sve obroke jedu u učionicama, a ne u blagovaonicama. Kako bi se spriječilo miješanje djece, nastava završava u različito vrijeme čime žele spriječiti međusobni dodir njihovih roditelja.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr