24.9.2020. 16:22:00   
Velika izložba gljiva Slavonije i Moslavine 26. i 27. rujna u Lonjskom polju

Snimio: Tomislav Koran

Fungi vikend, festival gljiva u Parku prirode Lonjsko polje, održat će se u subotu i nedjelju, 26. i 27. rujna, u Posjetiteljskom centru Repušnica u istoimenom mjestu kraj Kutine.

Bogat program pripremaju Turistička zajednica grada Kutine, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Centar za istraživanje gljiva Russula, Novska.

Posjetitelje očekuju velika izložba gljiva Slavonije i Moslavine, poučni sadržaji o biološkoj raznolikosti Lonjskog polja i važnosti njezina očuvanja te ugostiteljska ponuda.

Zainteresirani će pod vodstvom stručnih vodiča moći krenuti u biciklističke te pješačke obilaske Parka prirode Lonjsko polje, a moći će se voziti i kanuom. Zbog pridržavanja razmaka svaka će skupina moći imati do 10 sudionika.

U dvorani Posjetiteljskog centra moći će se razgledati multimedijsku poučnu izložbu Diverterra namijenjenu djeci predškolske i školske dobi. Izložba djecu poučava zaštiti okoliša, klimatskim promjenama te potrebi očuvanja prirode i bioraznolikosti. Posjetitelje kroz izložbu vode avatari sedam životinja: jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela. Obilazak izložbe bit će organiziran u četiri navrata.

Posjetitelji Fungi vikenda moći će upoznati i projekt SavaTIES povezan s borbom protiv invazivnih vrsta u zaštićenim područjima u slivu rijeke Save. Prisutnost invazivnih vrsta značajno utječe na promjene u staništima, pa tako i na bioraznolikost gljiva.

U subotu će program trajati od 9 do 18, a u nedjelju od 10 do 15 sati.


Kako do Parka prirode

Repušnica se nalazi kraj Kutine i udaljena je samo sat vremena vožnje osobnim vozilom autocestom iz Zagreba. Zbog toga na tamošnji festival gljiva, utemeljen prije pet godina, uz posjetitelje iz Sisačko-moslavačke, rado dolaze i oni iz Zagrebačke županije te Zagreba. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr