21.8.2012. 11:26:00   
Putovanje s djecom

Fotografija Vanje Petričević: i ja sam spakirana za put

 

Ukoliko se pravodobno ne pripremite, dulje putovanje s djecom može se vrlo lako pretvoriti u noćnu moru:

- Roditelji se mogu izmjenjivati na vozačevom mjestu pa će na taj način djeca biti veselija jer će osjetiti “drugačiju” brigu za njih.

- Pobrinite se za dobar ugođaj - nemojte dugotrajno, dok ste na putu, naporno razgovarati ili ogovarati.

- Kao roditelj mirno saslušajte što djeca imaju za reći - potaknite ih da pričaju o svojim “brigama i temama”.

- Preporučljivo je svaka dva sata napraviti stanku u vožnji od najmanje pola sata i tada zajedno s djecom protegnuti noge (dobre su igre koje zahtijevaju kretanje).

 

Savjeti i trikovi koji neće skratiti vrijeme putovanja samo djeci:

- Pridržavati se uobičajenih navika vezanih uz jelo i spavanje, malu djecu ne odvikavati od njihovog uobičajenog ritma.

- Starija djeca mogu pomoći kod izbora puta ukoliko im se prije puta objasni plan putovanja.

- Manjoj djeci obvezno ponijeti plišane igračke, jer se na taj način neće osjećati ostavljenima i samima.

- Ponijeti mobitele ili prijenosna računala s igrama ili crtićima prikladne za djecu, jer se s njima također i djeca kroz duže vremensko razdoblje mogu samostalno zabavljati.

- Važna je također lagana hrana u prikladnim posudicama, dovoljno tekućine i dovoljno duge stanke da u miru mogu pojesti i popiti. Ponijeti i jednu bocu koju možete upotrijebiti više puta (ne od stakla!) i slamčice.

- Ne zaboraviti odjeću za presvlačenje za slučaj da malim putnicima bude loše na putu ili se uprljaju.

- Za sve nezgodne slučajeve ponijeti barem jedan rupčić koji se može iskoristiti i kao zaštita od sunca ako ga pričvrstite na staklo. Posebni zasloni za sunce dostupni su u u trgovinama. Savjet za roditelje: Bez obzira kamo išli na odmor svakako je prednost kod rezervacije ugovoriti i osiguranje od otkaza putovanja.

 

Igre za djecu kojih se mogu igrati u automobilu:

- Vidim, vidim nešto što ti ne vidiš...

Jedna osoba drugoj postavlja pitanje: Vidim, vidim, nešto što ti ne vidiš i to je plavo (npr.). Pri tom osoba zamišlja točno određeni predmet iz okoline, a druga osoba mora toliko dugo pogađati dok ne pogodi dgovarajući predmet.

- Pakiram svoje kovčege

To je igra za duga putovanja i puno sudionika/ica.

Prva osoba započinje: “Pakiram svoje kovčege i nosim sa sobom: jedan ananas” (npr.). Sljedeći igrač: “Pakiram svoje kovčege i nosim sobom: Ananas i bilježnicu.” Pakiram svoje kovčege i nosim sa sobom: “Ananas, bilježnicu i CD.” Cilj je upotrebljavati predmete koji su riječi koje počinju svim slovima abecede. Tko započinje govoriti, mora ponoviti cijeli niz ispočetka.

- Građenje lanaca riječi: Za puno igrača/ica: od dvije riječi koje označavaju neki pojam treba napraviti novu riječ/pojam koristeći zadnji dio i modificirajući riječi: plavo svjetlo - svjetleća kugla - kuglačka dvorana ...

- Inačice: Lanac riječi mora odgovarati određenoj, unaprijed zadanoj temi: npr. “jelo/hrana”: salama od svinjetine - svinjska kobasica - kobasice u tijestu...

- Tražiti različite nazive: od zadnjeg slova nekog imena/naziva grada/... se mora pronaći drugo ime/grad: npr. Ana - Albert - Tomislav - Vesna - Anita...Beč - Čakovec - Celje - Edinburgh...

- Još ideja: računalne igrice, čitanje (pripazite: nekoj djeci zna pritom biti loše na putu!).


 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr