30.10.2020. 4:31:00   
Njega kože kod muškaraca

Slikao: Željko Marušić

lako se muškarci rado predstavljaju kao opori tipovi, njihova je koža uprkos tome osjetljiva. I potrebno joj je, prije svega u hladnim mjesecima, nešto više njege.

Koža muškarca je možda otpornija i grublja od kože žena, ali to još uvijek ne pretvara muškarce u debelokošce. Upravo suprotno: štetne tvari u zraku i u hrani, ozon i ultraljubičaste zrake, uređaji za klimatizaciju i grijanje zahtijevaju svoj danak. Uz to još treba dodati osobne grijehe: kavu, alkohol, cigarete, napetost (stresove), premalo sna i neprekidno nerazborito iskorištavanje vlastitog tijela koji i najsnažnije muškarce učine neotpornima. To se pokazuje i na koži koja na vanjske podražaje odjednom počinje reagirati osjetljivije negoli prije i zato su joj hitno potrebna djelotvorna sredstva za njegu, kako bi opet zadobila svoju ravnotežu.

Prije negoli odjurite u najbližu trgovinu s kozmetičkim pripravcima kako biste svojem najdražem osigurali nježnu njegu za osjetljivu kožu, svakako trebate staviti pod povećalo njegove navike pri njegovanju. Ako je za vjerovati istraživanjima, onda postoje četiri različita tipa za njegu, koja žele biti odgovarajuće mažena.

 

Kralj sapuna

Za njega sredstva za njegu nemaju skoro nikakvu ulogu. Njegova osobna higijena iscrpljuje se uporabom sapuna ili neutralnim gelom (želatine) za tuširanje. Kreme i losione (tekuća kozmetika), prije svega one s izraženim mirisnim značajkama, on u načelu otklanja, s napomenom da želi zadržati svoj prirodni muški tjelesni miris - i prirodno muške bore.

 

Potrošač darova

Njemu sredstva za njegu uglavnom daruje partnerica i on ih upotrebljava, bez razmišljanja o njihovom sadržaju ili djelotvornosti. Kad je sredstvo potrošeno, on se maši po mogućnosti najjednostavnijeg alternativnog proizvoda, ili prepušta svoju kožu u potpunosti vjetru i vremenu. Barem tako dugo dok se njegova košara s darovima opet ne napuni.

 

Obožavatelj proizvoda s oznakom porijekla

On pripada tipu čovjeka koji točno zna što čini dobro njegovoj koži i koji se neće odreći gela protiv starenja, niti maski za osvježavanje. Povišena razina njegovog higijenskog standarda zahtijeva sredstva s oznakom porijekla, koja si uobičajeno sam kupuje, ali i rado dopušta da mu se daruju - uz uvjet da osoba koja daruje, uzima u obzir njegove očite sklonosti.

 

Estet pri njegovanju

On traži svoja sredstva za njegovanje isto toliko pažljivo kao i svoje kravate, a za oboje vrijedi: samo najbolje je dovoljno dobro. Često posjeduje pravu opsežnu zbirku odabranih proizvoda s oznakom porijekla, koje sam kupuje u inozemstvu ili ih odande naručuje. Kao marljiv čitatelj časopisa za muškarce, on je osim toga dobro upućen u najnovija događanja na području kozmetike za muškarce i mirise. Njemu darivati, prava je majstorija i tko ne zna točno što je u tom trenutku "en vogue” (u modi, popularno), bolje je da se okrene izboru nekog drugog dara.

 

Ako se nekad za muškarce govorilo da se njeguju, bila je to rijetko pohvala. Više se primalo kao pogrda budući da se u našim krajevima češće cijenio "muški miris znoja” od lijepo oblikovanog mirisa dezodorana ili parfema. To se sada promijenilo. Užitak je osjetiti mirise koje koriste suvremeni muškarci, ali i njihovi potomci, što se najbolje očituje u subotnjim večerima kada mladići odlaze djevojkama, u društvo ili na ples zaogrnutim "oblacima” miomirisa. Njegovanje više nije upitno čak i za opore tipove muškaraca. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr