31.10.2020. 15:03:00   
Otvorenje dviju izložbi Etnografskog muzeja u Zagrebu u četvrtak, 5. studenog 2020. godine

Slikao: Željko Marušić 

Povodom 101. obljetnice Etnografskog muzeja u Zagrebu u četvrtak, 5. studenog 2020. godine u 18 sati, bit će otvorene dvije izložbe izložbe: „Milko Cepelić – Iz ljubavi prema hrvatskom narodu našemu” i "Etnografski muzej – palača s potpisom”. 

Prva izložba je povodom 100. obljetnice smrti svećenika, kulturnog i političkog djelatnika, povjesničara i etnografa Milka Cepelića (1853.-1920.) i donacije zbirke „Tkiva i veziva" Etnografskom muzeju (1920. – 2020.)

 

"Etnografski muzej – palača s potpisom”

Druga izložba "Etnografski muzej – palača s potpisom” nadovezuje na obilježavanje 100. obljetnice osnutka Etnografskoga muzeja i predstavlja do sada malo poznatu povijest izgradnje i opremanja same palače te zahtjevanu obnovu pročelja završenu prošle godine.

Izložbe će biti otvorene do 15. siječnja 2021. godine.

 

"Tamo gdje su pčele doma – Kjer so čebele doma"

Obljetničkim izložbama prethodi otvorenje virtualne izložbe Slovenskog etnografskog muzeja "Tamo gdje su pčele doma – Kjer so čebele doma” u utorak, 3. studenog 2020. u 12 sati. Otvorenje te virtualne izložbe moći će se pratiti na mrežnim stranicama Etnografskog muzeja.

 

Više o izložbama

„Milko Cepelić – Iz ljubavi prema hrvatskom narodu našemu”

Uz 100. obljetnicu smrti i donacije zbirke tkiva i veziva Etnografskom muzeju (1920.-2020. godine) 

Tijekom druge polovice 19. i početkom 20. stoljeća, u okviru integracijskih i modernizacijskih procesa hrvatskoga društva, istaknute osobe političkoga i kulturnoga života višekratno su isticale potrebu osnivanja nacionalnoga etnografskog muzeja, a po njegovu osnutku 1919. godine na različite su načine usmjeravale i podupirale započetu djelatnost. 

Milko Cepelić, poznavatelj narodnoga tekstilnog rukotvorstva, predlagao je osnivanje muzeja „za tekstilija hrvatskog naroda" kao svojevrsne preteče specijaliziranoga etnografskog muzeja. Svoju zbirku „tkiva i veziva", dijelom detaljno opisanu u tzv. Katalogu predmeta, oporučno je ostavio Etnografskom muzeju. 

Izložbom se javnosti predstavlja odabrane primjerke uporabnoga tekstila, odjevno ruho, nakit i dugo iz darovane cjeline od ukupno 302 predmeta koja su u muzejski fundus ušla 1920. godine te dokumenti iz privatnog vlasništva Cepelićeve pranećakinje Đurđice Gross-Ašperger. 

Autorica izložbe: Katarina Bušić

Autorica likovnog postava i vizualnog identiteta: Nikolina Jelavić Mitrović

 

"Etnografski muzej – palača s potpisom”

Prigodna izložba u povodu obnove pročelja i krova zgrade Etnografskoga muzeja (2019. godine) objedinit će povijesnu i suvremenu kategoriju, odnosno dvije tematske cjeline: izgradnju i opremanje palače 1902. – 1903. godine te obnovu pročelja i krova, u suradnji s dvoje vanjskih stručnjaka-suradnika: dr. sc. Dragana Damjanovića, red. prof. na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, i Blande Matice, konzervatorice savjetnice Hrvatskog restauratorskog zavoda (u miru). 

Izložba se nadovezuje na obilježavanje 100. obljetnice osnutka Etnografskoga muzeja i predstavlja do sada malo poznatu povijest izgradnje i opremanja same palače u na početku 20. stoljeća, u kontekstu onodobih društveno-političkih kretanja. Također, predstavlja zahtjevan projekt obnove pročelja prema prvotnom arhitektonskom rješenju. Izložba je namijenjena široj zainteresiranoj te posebno stručno-znanstvenoj javnosti (povjesničarima umjetnosti, povjesničarima, arhitektima, studentima…), jer tematizira okolnosti izgradnje prve građevine u Zagrebu podignute od strane državnih organa vlasti koja je u cijelosti usvojila novu modernističku secesijsku estetiku.

Stručni suradnici: dr. sc. Dragan Damjanović, Blanda Matica

Koordinatorica izložbe: Željka Jelavić 

 

Virtualna izložba Slovenskog etnografskog muzeja "Tamo gdje su pčele doma – Kjer so čebele doma"

Izložba „Kjer so čebele doma", odnosno prevedena na hrvatski jezik „Tamo gdje su pčele doma" trebala je tijekom 2020. godine gostovati u Etnografskom muzeju u Zagrebu, međutim s obzirom na novonastalu situaciju izložba će biti predstavljena u digitalnom obliku.

Slovenski etnografski muzej u Ljubljani je 2018. godine, u Europskoj godini kulturne baštine i vezano uz proglašenje 20. svibnja Svjetskim danom pčela, a što se dogodilo na popicaj Slovenije, pripremio izložbu o pčelarstvu, shvativši je kao važno poslanje kojim će progovoriti o značaju i osobitostima slovenskog pčelarstva i s njime povezane kulturne baštine i time proširiti i svijest o važnosti pčela, pčelarenja i pčelinjih proizvoda nekad i danas.

Izložba na zanimljiv način predstavlja osobe i izume koji su oblikovali bogatu kulturu i odnos prema pčelarenju, predstavlja tradicijsko i suvremeno pčelarstvo te izbor zanimljivih košnica iz fundusa SEM-a i drugih slovenskih muzeja te košnice iz susjednih država gdje obitava kranjska pčela, od Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine do Austrije (područje Štajerske). Posebno mjesto u izložbi dobiva kranjska pčela kao izvorna vrsta s ovoga područja. Izložba predstavlja i gradsko pčelarenje, pčelinje proizvode, a osobito zanimljiva su etnografska istraživanja o vjerovanjima vezanima uz pčele. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr