Slika ne odgovara receptu Talijanski bijeli kruh Količina za 3 kruha, priprema oko 1 sat i 15 minuta (za odmor tijesta oko 14 sati i 30 minuta)
Potrebno: 770 g glatkog pšeničnog brašna 21 g kvasca 125 ml hladnog mlijeka 15 g soli 15 g slada (1 jušna žlica) 20 ml maslinovog ulja 40 ml hladne vode Kvas: 125 ml acidofilnog kiselog mlijeka 110 g glatkog brašna (tip 480) Brašno za posipavanje Priprema: Za kvas, brašno pomiješati s kiselim mlijekom, posipati brašnom odozgo i pokriveno vlažnom kuhinjskom krpom ostaviti odmarati cca. 12 sati na sobnoj temperaturi. Kvasac staviti u mlijeko. Brašno, nadomjestak za kvas od kiselog mlijeka i mješavinu kvasca staviti u posudu za miješanje. Dodati sol, slad, maslinovo ulje i vodu. Sastojke staviti u stroj za miješenje i razraditi tvrdo tijesto na srednjoj brzini oko 2 minute, a idućih 5 minuta na većoj brzini izraditi glatko tijesto. Tijesto pokriti vlažnom kuhinjskom krpom i ostaviti oko 2 sata odmarati na sobnoj temperaturi. U tom vremenu tijesto mora znatno dobiti na opsegu. Tijesto kratko promijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i podijeliti ga na tri dijela. Dijelove tijesta ponovo promijesiti i oblikovati duguljaste oblike. Kod oblikovanja i ovdje nastaje takozvani "završetak". Lim za pečenje prekriti papirom za pečenje, kruh staviti "završetkom" prema dolje i ostaviti ga tako ležati 10-15 minuta. Pećnicu zagrijati na 230º C. Kruh položiti sa "završetkom" prema gore u lim i peći u pećnici oko 20 minuta. Temperaturu smanjiti na 200º C i ostaviti još 10 minuta da se kruh do kraja ispeče.
Nadomjestak za kvasac - kvas od kiselog mlijeka: 1. Kiselo mlijeko uliti u brašno 2. Pomoću kuhače umiješati gustu smjesu 3. Posipati je brašnom 4. Nadomjestak za kvas od kiselog mlijeka prekriti lagano vlažnom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 12 sati 5. Nakon ovog vremena odmaranja, tijesto je znatno dobilo na opsegu Priprema tijesta: 1. Kvasac rastrgan na komadiće umiješati u mlijeko pomoću pjenjače za tučeno slatko vrhnje (šlag) dok se ne rastvori. 2. Brašno s kvasom do kiselog mlijeka i mješavinom kvasca staviti u posudu kuhinjskog uređaja za miješenje. 3. Dodati sol, slad, maslinovo ulje i vodu. 4. Miješenje ostaviti oko dvije minute na srednjem stupnju, a zatim na višem stupnju oko 5 minuta, čime se dobije glatko tijesto. Tijesto izvaditi iz mašine za miješenje i prekriti lagano vlažnom krpom... 5. ... tijesto ostavimo odmarati oko 2 sata. Oblikovanje kruha: 1. Tijesto položiti na pobrašnjenu radnu površinu i razdijeliti na 3 djela. 2. Tijesto izmijesiti i oblikovati u duguljaste oblike (štruce). 3. Za vrijeme oblikovanja kruha nastaje dobro poznati "završetak". 4. Oblik kruha pritisnuti u savršeni oblik... 5. ...i oblik postaviti u lim sa "završetkom" prema dolje, oko 15 minuta ostaviti odmarati 6. Kruh prije pečenja okrenuti i staviti u lim za pečenje i pećnicu sa "završetkom" prema gore. |