12.11.2020. 10:56:00   
Talijanski bijeli kruh

Slika ne odgovara receptu

Talijanski bijeli kruh

Količina za 3 kruha, priprema oko 1 sat i 15 minuta (za odmor tijesta oko 14 sati i 30 minuta)


Potrebno:

770 g glatkog pšeničnog brašna  

21 g kvasca

125 ml hladnog mlijeka

15 g soli 

15 g slada (1 jušna žlica)

20 ml maslinovog ulja

40 ml hladne vode  

 

Kvas: 

125 ml acidofilnog kiselog mlijeka 

110 g glatkog brašna (tip 480) 

 

Brašno za posipavanje  

 

 Priprema:

Za kvas, brašno pomiješati s kiselim mlijekom, posipati brašnom odozgo i pokriveno vlažnom kuhinjskom krpom ostaviti odmarati cca. 12 sati na sobnoj temperaturi.

Kvasac staviti u mlijeko. Brašno, nadomjestak za kvas od kiselog mlijeka i mješavinu kvasca staviti u posudu za miješanje. Dodati sol, slad, maslinovo ulje i vodu. Sastojke staviti u stroj za miješenje i razraditi tvrdo tijesto na srednjoj brzini oko 2 minute, a idućih 5 minuta na većoj brzini izraditi glatko tijesto. 

 Tijesto pokriti vlažnom kuhinjskom krpom i ostaviti oko 2 sata odmarati na sobnoj temperaturi. U tom vremenu tijesto mora znatno dobiti na opsegu. Tijesto kratko promijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i podijeliti ga na tri dijela. Dijelove tijesta ponovo promijesiti i oblikovati duguljaste oblike. 

Kod oblikovanja i ovdje nastaje takozvani "završetak". 

Lim za pečenje prekriti papirom za pečenje, kruh staviti "završetkom" prema dolje i ostaviti ga tako ležati 10-15 minuta. 

Pećnicu zagrijati na 230º C. Kruh položiti sa "završetkom" prema gore u lim i peći u pećnici oko 20 minuta. Temperaturu smanjiti na 200º C i ostaviti još 10 minuta da se kruh do kraja ispeče.


Nadomjestak za kvasac - kvas od kiselog mlijeka:

1. Kiselo mlijeko uliti u brašno

2. Pomoću kuhače umiješati gustu smjesu

3. Posipati je brašnom

4. Nadomjestak za kvas od kiselog mlijeka prekriti lagano vlažnom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 12 sati

5. Nakon ovog vremena odmaranja, tijesto je znatno dobilo na opsegu

 

 Priprema tijesta:

1. Kvasac rastrgan na komadiće umiješati u mlijeko pomoću pjenjače za tučeno slatko vrhnje (šlag) dok se ne rastvori.

2.  Brašno s kvasom do kiselog mlijeka i mješavinom kvasca staviti u posudu kuhinjskog uređaja za miješenje.

3.  Dodati sol, slad, maslinovo ulje i vodu.

4.  Miješenje ostaviti oko dvije minute na srednjem stupnju, a zatim na višem stupnju oko 5 minuta, čime se dobije glatko tijesto. Tijesto izvaditi iz mašine za miješenje i prekriti lagano vlažnom krpom...

5. ... tijesto ostavimo odmarati oko 2 sata.

 

 Oblikovanje kruha:

1. Tijesto položiti na pobrašnjenu radnu površinu i razdijeliti na 3 djela.

2. Tijesto izmijesiti i oblikovati u duguljaste oblike (štruce).

3. Za vrijeme oblikovanja kruha nastaje dobro poznati "završetak".

4. Oblik kruha pritisnuti u savršeni oblik...

5. ...i oblik postaviti u lim sa "završetkom" prema dolje, oko 15 minuta ostaviti odmarati

6. Kruh prije pečenja okrenuti i staviti u lim za pečenje i pećnicu sa "završetkom" prema gore. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr