20.11.2020. 15:16:00   
Povijest alkoholnih pića u Muzeju mamurluka

U Muzeju mamurluka možete do 29. studenog pogledati izložbu Povijest alkoholnih pića – Od Mezopotamije do korone, pripremljenu u suradnji s Badel 1862. Posjetitelj se kronološki upoznaje s pićima koja su promijenila čovječanstvo. Od svjetski poznatih pića poput vina, piva, votke sve do hrvatskih blaga: rakije i pelinkovca!  Na izložbi, uz priče, je pripremljen i razni interaktivni sadržaj poput izvornih video materijala o „negdašnjem" pečenju rakije u Slavoniji ispričanog od strane Slavonca koji je sve to proživio, mikroskopa na kojem korisnik upoznaje kvasac – glavnog krivca za proizvodnju etanola te test senzorike pomoću kojeg se pomoću njuha mora pogoditi koje je piće u pitanju, a koji je ujedno i - test na koronu!

Na svom putu od najranije napravljenog pića posjetitelj će se prvotno upoznat s poviješću vina, toliko štovanog od Rimljana i Grka da su mu posvetili i bogove Bacchusa i Dionisa. Tu ćete saznati kako je sorta Zinfandel, porijeklom iz Hrvatske, zaslužna za uspjeh poznatih kalifornijskih vina.  

Dalje se u razgledavanju nailazi na pivo – najomiljenije alkoholno piće u svijetu! Pivo je bilo sredstvo plaćanja u starom Babilonu, a plaća je bila određena Hamurabijevim zakonikom. Na putu piva se u 9. stoljeću susrećemo s hmeljom! Taj tajni sastojak otkrili su njemački redovnici čime su postali zaslužni za okus današnjeg piva, a revni Nijemci zaslužni su i za prvi zakon o hrani donesen 1516. godine! Točnije Bavarci, s njihovim zakonom o čistoći piva aktualnim i dan danas. 

 

Ponos Balkana

Rakija je ponos balkanskog poluotoka, prvotno nastala u Bugarskoj i objeručke prihvaćena od svih jugoistočnih Slavena, pa tako i Hrvata. I posjetitelji se mogu okušati u slavonskom „pečenju" rakije i pokazati koliki je „Slavonac" u duši pomoću alkoholometra koji mu je pripremili. 

 

Brandy ili konjak

Saznat ćete zašto se smije zvati konjakom (Cognacom) samo brandy proizvedeni u regiji Cognac u Francuskoj te povijest Badelovog brandya u narodu poznatijeg pod nadimkom „mirogojček" kojeg se prvotno  čak prodavalo i u ljekarnama što dokazuju i izlošci izvornih boca iz tog razdoblja. 

 

Izvorni hrvatski proizvod

Šećer na kraju obilaska rezerviran je za Pelinkovac. Naš najpoznatiji liker i izvorni hrvatski proizvod osmislio je 1862. godine Franjo Pokornoy od biljke pelin. Kakvoću Pelina prepoznali su i europski velikaši te je bio rado viđen gost na europskim dvorovima pogotovo Napoleona III. I Franje Josipa I. Antique pelinkovac, proizvodi Badel 1862 po najstarijoj recepturi nađenoj u arhivima tvrtke. 

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr