3.12.2020. 11:42:00   
Oblozi protiv prehlade

Slika: web

Ako ste prehlađeni, ne morate odmah pribjeći lijekovima. Priroda ima spremno mnoštvo ljekovitog bilja koje obećavaju olakšanje kao kućni lijekovi za prehladu. 

Gripu uzrokuje određena vrsta virusa - virus gripe dok iza prehlade može stajati paleta virusa poput adenovirusa, enterovirusa i mnogih drugih. Uzrok joj mogu biti približno stotinu različitih patogena.

Za razliku od gripe koja se pojavi naglo, prehlada obično započne podmuklo, s malo nelagode, umora, grebanja u grlu, otežanog gutanja i curenja nosa. Kućni lijekovi pravi su izbor za takvu kliničku sliku budući da mogu ublažiti obilježja bolesti i ubrzati ozdravljenje.

Ukoliko ne pomognu ili se simptomi pogoršaju, treba se obratiti liječniku. Međutim, domaći lijekovi mogu pratiti službenu medicinsku terapiju u bilo kojem trenutku.

 

Ljekoviti oblozi

Oblozi su drevni domaći lijekovi protiv prehlade. Jednostavni su za upotrebu i izuzetno učinkoviti.

 

Oblog od kvarka

Poznati oblog od kvarka (vrste sira) pomaže kod tvrdoglavog kašlja ili stalne potrebe za kašljanjem. Sredinu kuhinjske krpe (za djecu koristite manju krpu) namažite kvarkom s malo masnoće i prekplopite je. 

Oblog stavite na grijač nekoliko minuta kako ne bi bio hladana zatim ga stavite na prsa. Preko njega stavite suhu pamučnu tkaninu i na kraju vunenu. Oblog možete nositi dok vam ne dojadi. 

Kvark djeluje protuupalno, što je posebno primjetno kod kašljanja. Ali, preporuča ga se i kod grlobolje. Tada ga se stavlja oko vrata, ali na takav način da vratna kralježnica ostaje slobodna. Isto treba koristiti i pamučnu tkaninu, i preko nje vuneni šal.

 

Oblog od limuna

Ako vas boli grlo, oblog od limuna dobra je alternativa oblogu od kvarka. Za umotavanje se koriste ploške limuna ili limunov sok. Organski limun izreže se na uske kriške i uzdužno postavi u sredinu kuhinjske krpe. Lijevo i desno na kraju, malo je mjesta slobodno, tako da vratna kralježnica može ostati slobodna tijekom povijanja. Preklopite slobodne krajeve preko nje i zamotavanje je gotovo. Isto ga učvrstite još jednom pamučnom tkaninom i vunenim šalom. Oblog ostavite sat vremena na koži. U slučaju svrbeža ili pečenja odmah ga uklanite i grlo namažite hranjivom kremom.

Ako za oblog radije koristite limunov sok, iscijedite organski limun i sokom namočite pamučnu krpu. Zatim je stavite oko vrata kako je gore opisano. Isto je odmah uklonite ukoliko se pojavi nadražaj!  

 

Oblog od krumpira

Oblog od krumpira ublažava potrebu za kašljanjem i potiče izlaženje sluzi. Kuhani krumpir zamotajte u krpu, zgnječite ga i, ako je prikladna temperatura, stavi te ga na kožu. 

Čuvajte se opeklina - krumpir dugo čuva toplinu! 

Preko svega stavite dodatnu pamučnu tkaninu, a preko nje vunenu. Sve dok oblog ostavlja ugodan osjećaj može ostati na koži.

 

Oblog od ulja

Uljni oblozi ublažavaju simptome prehlade. Ulje lavande i / ili majčine dušice (provjerite kakvoću!), ukupno najviše deset kapi, pomiješa se s malo maslinovog ili bademovog ulja. Smjesu ulja se lagano zagrije i njome se namoči mala pamučna tkanina i stavi na zahvaćeno područje kože. Oblog učvrstite drugom krpom i vunenim šalom. Učinak se pojačava s izvorom topline poput boce s toplom vodom. Oblog s uljem može ostati na koži jedan do dva sata ako ne dođe do njenog nadražaja.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr