21.12.2020. 11:31:00   
Šta ne pokriva zdravstveno osiguranje u inozemstvu

Vijetnam

Postoji lista liječničkih zahvata koje turisti trebaju platiti iako imaju uplaćeno putno osiguranje. Tako neke osiguravajuće kuće ne pokrivaju troškove liječenja sunčanice i opekotina nastalih prilikom sunčanja ili boravka na suncu, zubobolje, uboda kukaca i slično. Budući da su troškovi liječenja u inozemstvu vrlo visoki trebalo bi se prilikom uplate putnog osiguranja dobro propitati što sve pokriva s time da trebate obavezno postaviti pitanja vezana uz oguće nezgode vezane uz vrstu vašeg putovanja i područja na koje putujete. Sigurno je da ćete imati drugačiju vrstu nevolja u Togou negoli u Japanu ili na Karibima. Posebno sada kod pandemije korona virusa!

Iako osiguravateljske kuće u Hrvatskoj za svega nekoliko eura dnevno pokrivaju troškove liječenja i čak helikopterskog ili avionskog prijevoza ozlijeđenog ili bolesnog turista u boljim ili čak najboljim bolnicama, a koji mogu dosegnuti i svotu od nekoliko desetaka tisuća eura, to ipak ne vrijedi u svim situacijama!

Primjerice, "izgorite” li na suncu neće vam priznati liječenje jer je to dokaz običnog nemara. Niste se zaštitili niti ste se umjereno sunčali. Logično, zar ne? Polica putnog zdravstvenog osiguranja pokriva samo one slučajeve koji se nisu dogodili krivnjom ili nemarom samog putnika ili koje nisu posljedica kroničnih bolesti.

 

Pažljivo pročitajte uvjete osiguranja

Neki su napisali na uvjetima da je ta vrsta osiguranja samo za slučaj neophodne pomoći uslijed iznenadne bolesti ili povrede koja bi bez hitne medicinske pomoći mogla ugroziti osiguranikov život, što je vrlo rastezljiv pojam. 

Uglavnom, po pravilima osiguravatelja u hitne slučajeve ne spadaju određivanje dioptrije, zubarski pregledi i liječenje osim u iznimnim slučajevima, ispiranje uha, nekomplicirane alergije, estetske operacije, ali i ako se osiguranik ozlijedio ili nastradio pod utjecajem narkotika ili alkohola, te prilikom pokušaja ronjenja, jedrenja, skakanju padobranom ili nekim drugim vrlo opasnim sportovima. Neki će priznati opekotine od sunca maloljetnicima, ali ne i starijima, a sunčanicu ako povraćate, dehidrirate i, naravno, imate jaku glavobolju. No, stanete li na ježa svi će vam troškove pokriti. 

Naš je savjet: pomokrite se na mjesto bodlji i lako ćete ih izvaditi.

 

Na što sve treba paziti

Ugovorena svota. Za pojedine države, poput Rusije na primjer, potrebno je ugovoriti visoku svotu osiguranja. Bude li premala nećete moći dobiti visu i ući u zemlju.

Dobro se raspitajte oko dodatnih osiguranja, smrti, invalidnost, stvari i prtljazi. Sve su to bitni elementi police osiguranja čiju vrijednost ćete shvatiti tek nakon nekog lošeg događaja.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr