Jesti na brzinu ili Fast food |
Slika: Facebook Tzv. fast food hrana odnosno brzo pripremljena hrana je izborom, okusom jela i načinom posluživanja vrlo omiljena, prije svega među mladima, ali sada, kroz dostavu, i među svim naraštajima. Poznati su nam, dakako, i drugi oblici brze prehrane kojima se, s vremena na vrijeme, koristimo gotovo svi. Većina zaposlenih tijekom radnoga vremena doručkuje ili objeduje izvan kuće. Neka poduzeća imaju organiziranu prehranu za djelatnike, a drugi si nastoje priskrbiti odgovarajući ručak u predahu za objed. Odlike "fast food” prehrane Ovu prehranu prije svega odlikuje brzo pripremljena hrana koju možemo pojesti i usputno, u kratkim predasima. Obrok je djelomice već pripremljen, a dogotavlja ga se neposredno prije posluživanja, a za što je potrebno svega nekoliko minuta. Stoga se objekte s brze prehrane otvara na svim mjestima na kojima se svakoga dana okuplja mnoštvo ljudi, primjerice, u blizini velikih trgovačkih, poslovnih ili školskih centara. McDonald's i Dairy Queen najpoznatije su restauracije ovog tipa, ali nikako ne i jedine. Restauracijama brze prehrane pripadaju i: - restauracije s ponudom menija za doručke i objede, te manjih obroka i pića; - bistroi i snack barovi; - pizzerie, restauracije s jelima od tjestenine; - buffeti s kavom, sokovima i različitim vrstama peciva; - kiosci s pečenim krumpirom, hrenovkama, sendvičima, toplim kruhom i napicima. Među lokalima s posluživanjem brzo pripremljene hrane postoje prilično velike razlike, ne samo s obzirom na ponudu jela i pića, već i s obzirom na način posluživanja i mogućnosti uživanja hrane u uređenoj okolini. U restauracijama gosti mogu sjesti i objedovati u miru, dok u bistroima, pizzerijama i stojećim buffetima valja objedovati u priličnoj žurbi. Što možemo naručiti u gostionicama s brzo pripremljenom hranom? Svaki od lokala ima svoj program, a najkarakterističnija ponuda obuhvaća: hamburgere, cheesburgere, sendviče s pohanim pilećim i ribljim mesom, pržene krumpiriće (pommes frittes), mliječne napitke (tzv. milk shake), sladolede, slatke napitke (cole, sokovi). U lokalima sa širom ponudom na raspolaganju su i juhe, mesna i riblja jela, pizze, salate s različitim preljevima i bezmesna jela. Gosti sami sastavljaju željeni obrok, a na raspolaganju su i meniji. U inozemstvu, gdje se dosljednije provodi preporuka o zdravoj ishrani, u "fast food” lokalima nudi se i jela niže energetske vrijednosti, punozrnati kruh, voće, jogurti, sirevi i mesni proizvodi s manjom količinom masti i soli. Hamburger Hamburger je istovjetan u svim objektima za brzu pripremu hrane: prerezani mali kruh (bombeta) i u sredini narezak od mljevenog mesa s različitim dodacima: listovima salate, kiselim ili svježim krastavcima, lukom, rajčicom, te kečapom, gorušicom (senfom) ili drugim vrstama umaka. Energetska vrijednost hamburgera u prosjeku iznosi 1650 kJ ili 400 kcal. |