3.2.2021. 8:14:00   
Kako pravilno pakirati stvari za put

Zračna luka Incheon, Seoul, Republika Koreja (slikao: Željko Marušić)

Spakirati potrebno i pravilno zaista je umjetnost. Osobito ako sve stane u jednu putnu torbu ili kovčeg pa se pri tome još uštedi na zrakoplovnoj karti.

Osnovno je pravilo da nešto zaista veliko poput zimskog kaputa, debele jakne ili vjetrovke ponesete sobom u zrakoplov. Uštedjet ćete prostor, a to malo truda se isplati kako ne niste trebali ponijeti dodatnu prtljagu što kod prijevoza zrakoplovom može biti skupo. Istovremeno iskoristite džepove u tom odjevnom predmetu i napunite ih dodatnom odjećom.

Kod izbora odjeće birajte gornje dijelove, koji se inače brze prljaju i treba ih često zamijeniti drugim majicama, košuljama i slično, koje ćete moći posložiti s donjim dijelom odjeće – hlačama ili suknjom.

Ne nosite na put više od tri košulje, pet majici, dvoje hlača, jedne vjetrovke i jedne veste ili džempera.

Od obuće ponesite samo najpotrebnije, a to su japanke za plažu (!!!), neke sandale ili natikače, jedne tenisice (dogodili im se što, uvijek u odredištu možete kupiti neku jeftinu zamjenu), te udobne cipele.

Od donjeg rublja ponesite gaće za 2/3 putovanja i potkošulje također. Računajte da ćete biti u prilici oprati ih ili predati na pranje. Prilikom pakiranja ih rolajte i tako složite. Manje će se izgužvati i zauzet će daleko manje prostora u putnoj torbi. Ostajete li na putu tjedan dana ponesite sedam pari čarapa. Toliko će ih biti dovoljno i za deseto- ili petnaestodnevno putovanje budući da ih je lako oprati.

Dobro zapamtite da vas u svakom hotelu očekuju osnovne higijenske potrepštine u kupaonici (šampon i regenerator za kosu, gel za tuširanje i mlijeko za tijelo) pa ne pretjerujte s ponesenom kozmetikopm. Toaletne popretpštine, cipele i druge manje predmete stavljajte u torbu između rolane odjeće, a u cipele možete staviti čak i kozmetiku. Smanjit ćete mogućnost oštećenja cipela pritiskom drugih kovčega i putnih tobi na vaš, a istovrmeno uštedjeti prostor u njemu.

 

Copyright (c) Turistplus
www.turistplus.hr